Uutiset

Työkoneet

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020 – Rotozi

Lähestyimme kallistuvien kauhanpyörittäjien edustajia seuraavilla kysymyksillä koostettamme varten:

  • Mikä on mallistonne kattavuus tällä hetkellä? Kuinka monta mallia ja minkä kokoluokan peruskoneisiin? Mikä on suurin malli?
  • Valmistusmaa?
  • Minkä kokoluokan mallit ovat suosituimpia/myydyimpiä tällä hetkellä?
  • Onko tulossa uusia malleja tälle kaudelle? (Kesä 2020)
  • Mitä seikkoja uusissa malleissa on paranneltu? Mihin on kiinnitetty huomiota?
  • Mikä on huoltoverkoston/varaosapalvelujen kattavuus tällä hetkellä?
  • Sopivuus 3D-järjestelmiin?
  • Lisähydrauliikan läpivientimahdollisuus?
  • Etähallintamahdollisuus? -liitettävyys?
  • Muutoksia yritystoiminnassa? Nimityksiä?

Rotozi

Rotozi Oy on perustettu vuonna 2016 ja se on Qtec engineering Oy:n tytäryhtiö. Qtec engineering tuo maahan ja markkinoi keskusvoitelujärjestelmiä ja kierukkavaihteita, joten synenergiaa yritysten välillä on.

Rotozi P3

Rotozin periaatteena on valmistaa helposti irrotettavia ja kiinnitettäviä kauhanpyörittäjiä lähinnä pienemmän kokoluokan kaivukoneisiin. Monesti minikaivukoneissa on jo kallistuva liitin, joten tarvelistalla on tällöin vain ”pelkkä” pyörittäjä. Rotozin Jaakko Mersalo korostaa juuri tuota helppoa irrotettavuutta työn luonteesta riippuen. Aina ei pyörittäjää puomin päässä tarvita, joten se kannattaa pudottaa pois pelistä. Näin saadaan myös tarvittaessa lisää kaivuvoimaa, kun pyörittäjä jätetään pois ”pidentämästä” puomia. Lisäksi erillinen kauhanpyörittäjä mahdollistaa itse peruskoneen hyödyntämisen, vaikka pyörittäjään tulisin jokin häiriö.

Rotozin kauhanpyörittäjät siis ”vain” pyörittävät kauhaa nimensä mukaisesti. Kallistustoimintoa niissä ei ole. Mallistossa on neljä mallia 2–15 tonnin kaivukoneisiin. Mallit ovat P3, P5, P10 ja P15. Mallimerkinnän numero kertoo aina suurimman käyttöön soveltuvan peruskoneen painon tonneina. Suurin malli, P15, on tarkoitettu 10–15 tonnin koneisiin. Pikakiinnikkeinä on S-sarjan kiinnikkeitä ja suurimman saa myös NTP10:llä. Erikoistilauksesta on saatavana muutama suurempikin malli; P20 ja P30. Laitteet ovat Rotozin omaa suunnittelua.

Myydyimmät mallit on Mersalon mukaan P5 ja P10. Yritys toimittaa laitteita myös vientiin. Äskettäin Latviaan meni lähes 20 kappaleen erä pyörittäjiä. Vientikauppa tehdään muihinkin Baltian maihin sekä länsinaapuriimme Ruotsiin.

Rotozi P10

Lempääläläisen Rotozin pyörittäjät valmistetaan Toijalassa Rotozin alihankkijan toimesta. Uusia malleja ei Mersalon mukaan ole tänä vuonna tulossa. Viime aikoina pyörittäjiin on kuitenkin tullut merkittäviä parannuksia. Kierukkavaihteen toimittaja on muuttunut. Nyt käytettävä vaihde tarjoaa suurempaa pitovoimaa kauhan kärkeen. Kotelon suojarakenteita on muutettu sekä materiaalina on alettu käyttää SSAB:n erikoislujaa Strenx-terästä. Näin voidaan käyttää ohuempina ainevahvuuksia lujuuden siitä kärsimättä. Samalla lisälaite on keventynyt. Parannukset koskevat kaikkia malleja. Uudistuneita malleja on jo toimitettu asiakkaille.

Rotozin laitteiden huollot ja korjaukset tehdään yrityksen toimipisteessä Lempäälässä. Samoin kaikki varaosat löytyvät samasta paikasta. 3D-konejärjestelmien tukea ja etäliitettävyyttä ei Rotozin pyörittäjissä ole. Yritys tekee kuitenkin yhteistyötä ruotsalaisen SVAB:n kanssa hyödyntäen ohjelmistotalon ohjausjärjestelmiä ja kahvaratkaisuja.
Kaikissa pyörittäjämalleissa on kahden hydrauliikkatoiminnon läpivientimahdollisuus. Samoin kaikkiin malleihin on mahdollista saada hydraulinen työlaitteen pikalukitus, paitsi P3-malliin. Siinä lukitus tapahtuu manuaalisesti.


Rotozin kauhanpyörittäjien ensiesittely tapahtui Metko-messuilla vuonna 2016. Kuvassa ollaan Maxpo 2017 -messuilla. Niistä ajoista laitteet ovat kokeneet rutkasti parannuksia ja laihdutuskuurinkin.


Lue myös: Metko 2018: Rotozin uudet mallit

Lue seuraavaksi