Uutiset

Työkoneet

Kaiwur Oy vuokrasi Komatsun hybridin

Hyvinkääläinen Kaiwur Oy on vuonna 2000 toimintansa aloittanut maarakennusalan yritys, joka on suuntautunut vahvasti ympäristötekniikkaan, seulontaan ja koneurakointiin.  Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) työllistää Kaiwur Oy:tä muun muassa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen pilaantuneiden maiden käsittelyssä.

Kompostointilaitoksen koneurakoinnissa on neljä pyöräkuormaajaa ja yksi kaivukone. Vuodessa Kaiwur seuloo kompostia noin 25 000 tonnia. Långmossenin jätevoimalan poltossa lopputuotteena syntyvän voimalaitoskuonan seulontatyöt ovat myös yrityksen vastuulla.

Perinteisiäkin maarakennustöitä ja talviaikaan lumitöitäkin yritys tekee. Omistajina ovat veljekset Janne ja Harri Nokkala. Sesongista riippuen Kaiwur Oy työllistää 7–15 henkilöä. Oman kaluston lisäksi tilapäistä lisäkapasiteettia haetaan koneita vuokraamalla.

”Harrastamme kyllä koneiden vuokraustakin. Yleensä kyseessä on lyhyehkö ”keikka”, johon ei ole irrottaa omaa kalustoa tai oma kalusto ei sovellu kyseiseen työhön. Vuokraaminen on mielestäni monesti järkevä ratkaisu, kun kyseessä on lyhyt työmaa. Tulemme varmasti vuokraamaan kalustoa myös tulevina vuosina. Vuokrauksen etuna on, että pystymme pitämään palvelun monipuolisena ilman isoja investointeja”, kertoo Janne Nokkala.

Kekkilän multaseulalta Vantaalta löytyy Kaiwur Oy:llä vuokralla oleva hybridikaivukone Komatsu HB215LC. Yli 30 vuoden kokemuksen kuljettajan töistä omaava kuljettaja Olli Siiriä syöttää seulaa katekamattomalla tahdilla.

”Hybridin havaittava ero tavalliseen kaivukoneeseen verrattuna tulee moottorin käynnistä. Alussa sahaaviin kierroksiin on totuttelemista. Pidän kuitenkin radiota ohjaamossa päällä, joten asia on sillä hoidettu. Sahaavat kierrokset eivät kuitenkaan vaikuta kaivamiseen mitenkään. Koneella on miellyttävää työskennellä”, kertoo Siiriä multa-aumalla.

SR-O Rentin vuokrauspalvelu on ollut mutkatonta ja kaikki on mennyt hyvin”, kertoo Janne Nokkala.

Seulan syöttö on otollinen työ hybridille, sillä kääntöliike puolelta toiselle on 180 astetta. Järjestelmähän hyödyntää juuri käännön jarrutuksessa syntyvää energiaa.

Komtrax-dokumentit Kaiwur Oy:n seulontatyömaalta osoittavat polttoaineen tuntikulutuksen olevan päivästä toiseen alhaisempi kuin perinteisen tekniikan omaavan koneen silloin, kun koneella työskennellään jatkuvalla tahdilla.

”Kokonaiskulutus, johon kuuluu aina tyhjäkäyntiä ym. seisokkeja, näyttäisi Komtraxin mukaan olevan parisen litraa tunnilta vähemmän kuin perinteisessä kaivukoneessa”, tiivistää Visä Mönkkönen Suomen Rakennuskone Oy:stä. Komatsun hybriditekniikka on siis varsin kokeiltua ja kasvava ympäristöasioiden huomioon ottaminen tulee nostamaan Komatsun ja kaltaistensa suosiota. Uusi tekniikka on myös kestäväksi havaittu. Komatsu myöntää hybridikomponentteihin neljän vuoden tai 10 000 tunnin takuun.

Lue myös: Suomen Rakennuskone vuokraa hybridiäkin.

Lue seuraavaksi