Uutiset

Työkoneet

Pääkirjoitus: Kaivosala näkyy

Juha Kuusjärvi

Toimituspäällikkö, työkoneala
Konepörssi

Viimeaikaisista uutisista voi poimia mielenkiintoisen tiedon Kolarista. Siellä sijaitseva Hannukaisen rautakaivos on siirtynyt suomalaisomistukseen, kun Hannukainen Mining Oy osti esiintymän konkurssipesältä toukokuun alussa. Hannukainen Mining Oy:n taustalla on Tapojärvi Oy, jolla on pitkäaikainen kokemus kaivosurakoinnista. Tapojärvi on Hannukaisissa ”kotikentällä”, sillä Tapojärven juuret ovat Kolarista ja siellä on yrityksen kotipaikka nykyäänkin.

On hienoa, että löytyy kotimaista uskoa kaivosalan kehittämiseen. Hannukaisten kaivos ei vielä vuosiin ole toimiva kaivos, sillä kaivosprojektit ovat aikaa vieviä. Tokikaan tyhjältä pöydältä ei tarvitse lähteä, sillä Nordland Mines teki vielä viime vuonna valmistelutöitä avatakseen uudelleen Rautaruukilla 1980-luvun toiminnassa olleen kaivoksen. Uuden suomalaisen kaivosyhtiön kaivos voi realistisesti olla käynnissä vielä kuluvan vuosikymmenen aikana. Tunnetusti haasteellista on sopeutuminen ympäristöön. Mielenkiinnolla seurattavaksi jää miten paljon eri tavalla paikallinen yrittäjyys ottaa huomioon ja otetaan vastaan ympäristössä kuin ”kasvottomat” kansainväliset yhtiöt. Toivotaan onnen olevan myötä kovan työn ohessa.

Hannukainen on varmasti yksi puheenaihe 20-–21.5. Tampereella EuroMining-tapahtumassa. Mutta vain yksi paikallinen, paljon lienee puhetta vierailla kielillä, sillä kyseessä on kansainvälinen kaivosalan ammattitapahtuma.

Lue seuraavaksi