Uutiset

Työkoneet

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat on monessa mukana

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat oy urakoi pääasiassa Jyväskylässä ja lähialueilla. Rakennusten, kuten kerrostalojen ja myös koulujen pohjarakentaminen on ollut viime aikoina pääasiallinen työllistäjä. Yrityksen yli 60-vuotinen historia tarkoittaa sitä, että jo kolmas polvi on ottanut ohjat käsiinsä. Toimitusjohtajana ja pääomistajana on nykyään 38-vuotias Antti Rikama, jonka isoisä aloitti sora-autoilun jo 50-luvun alussa. Yrityksen nimi on pysynyt samana vuosikymmenten saatossa. Vahvasti sukuvetoisena yrityksenä edetään tulevillekin vuosikymmenille, kun osaomistajina on myös Antin pikkuserkkuja.

Rikamat ovat nähneet pitkän historiansa ansiosta koneiden kehityksen 50- ja 60-lukujen ”hullujusseista” ja ”pillareista” nykyisiin 3D-järjestelmillä varustettuihin kaivukoneisiin. Ensimmäiset hydrauliset kaivukoneet saatiin rivistöön jo 60-luvulla ja 70-luvun puolivälissä Antin isä otti yrityksen hallintaansa. Samoihin aikoihin alkoi myös kuljetustoiminta.

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat oy on erikoistunut rakennusten pohjatöihin. Kuvassa yrityksen kalustoa on Savulahden päiväkoti- ja koulutyömaalla. Rakennusurakoitsijana kohteessa oli Rakennus K. Karhu ja Rikamat vastasi maarakennusurakasta.

Nykyään Rikamat työllistää noin 50 ihmistä. Kone- ja autokanta on suunnilleen samansuuruinen. Kaivukoneita on parikymmentä, useaa eri merkkiä. Omat sora-alueet palvelevat rakennushankkeita.

”Pikkupojasta asti olen ollut mukana toiminnassa. 15-vuotiaana sain traktorikortin ja siitä se ura urkeni. Vuoteen 2008 saakka olin yrityksessä töissä. Lähdin tuolloin Helsinkiin opiskelemaan liiketaloutta ja työskentelin pääkaupunkiseudulla muutaman vuoden myös autoliikkeessä. Kolme vuotta sitten palasin kotiseuduille ja perheyrityksen toimitusjohtajaksi. Kaksi vuotta sitten tehtiin isän kanssa sukupolven vaihdos ja yrityskaupat, siitä alkoi tämä yrittäjyys”, aloittaa Antti Rikama.

Koulutyömaita on ollut viime aikoina Jyväskylän lisäksi myös Äänekoskella ja Suolahdessa. Uusia asuinalueita syntyy ja niihin muuttajat tarvitsevat palveluja, muun muassa juuri päiväkoteja ja kouluja.  Lokakuussa Rikamilla oli käynnissä reilut kymmenen rakennuskohdetta. Aiemmin yritys teki kaupungille ja kunnille paljon tuntitöitäkin, mutta ne ovat lähes kokonaan väistyneet urakkana tehtävien töiden edestä. Pienetkin työmaat halutaan nykyään tehtäväksi kokonaisurakkana.

Toimitusjohtaja ja pääomistaja Antti Rikama on vetänyt yritystä kolmisen vuotta, joista kaksi viimeisintä pääomistajana. Isoisän aikanaan perustama yritys työllistää viitisenkymmentä ihmistä ja työmaat ovat pääasiassa Jyväskylässä ja lähikunnissa.

Korkomerkkejä tuijottamalla ei enää Keski-Suomessakaan rakenneta.

”Lähes kaikki rakennusliikkeet täällä vaativat jo 3D-valmiudet koneisiin. Meillä Novatronin 3D-koneohjausjärjestelmä on jo seitsemässä kaivukoneessa ja kuljettajat ovat hyvin rutinoituja niitä käyttämään. Niiden myötä kuljettajan rooli on muuttunut oleellisesti. Nyt siellä kaivukoneen puikoissa ollaan paljon vartijana. Kuljettajan pitää pystyä ottamaan vetovastuu työmaasta ja viemään se usein läpi hyvin kokonaisvaltaisesti. Olemme kait tehneet jotain oikeinkin, kun kuljettajien pysyvyys on ollut hyvä. Tosin minun ikäluokkani kuljettajista edustaa vähemmistöä. On näitä yli 30 vuotta talossa olleita, pitkän kokemuksen kouluttamia ja sitten toisessa päässä nuoria, äskettäin alalle tulleita”, jatkaa Antti.

”Meillä on muun muassa yksi kaivurikuormaajaa ajava kuljettaja, joka omaa yli 30 vuoden kokemuksen konetyypistä. Tällaiset työntekijät ovat enemmän kuin kullan arvoisia yritykselle.”

Rikamatin kalustossa on viitisenkymmentä autoa ja konetta. Merkkejä on useita. Kaikki munat eivät ole yhdessä korissa.

Rikamat on tehnyt pitkään yhteistyötä paikallisen ammattikoulun kanssa. Työharjoittelun kautta on voinut päästä työelämään, edellyttäen tietysti soveltuvuutta alalle. Antin mukaan aika nopeasti nuoresta näkee, onko hän maansiirtoalalle sopiva. Rikamat toimittaa lajikkeita rakennustyömailleen myös omilta sora-alueilta. Seulominen tehdään seulakauhoilla ja ostopalveluna. Antin mukaan luonnon sora-alueet käyvät tosin vähemmäksi ja lupapolitiikka menee vaikeammaksi koko ajan.

Keski-Suomessa paljon hankkeita

Vaikka kiivaimman rakentamisen ajatellaan usein keskittyvän pääkaupunkiseudulle, saa Jyväskylä ympäristöineen myös osansa käynnissä olevasta noususuhdanteesta.

Äänekosken biotuotetehdas on ollut maarakentajiakin hyvin työllistävä hanke. Noin 150 miljoonaa euroa maksavalle Kirri-Tikkakoski moottoritieosuudelle on myönnetty rahoitus vuosille 2018–2022. Myös tämä hanke tulee työllistämään maarakentajia Keski-Suomessa. Eivätkä alueen suurhankkeet vielä tähän lopu.

Liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin keskus Hippos2020-hanke on käynnissä. Tämän yli 200 miljoonan euron kompleksin rakentamisen on arvioitu kestävän alkuvuodesta 2019 loppuvuoteen 2023.

Suomen suurimpia rakennushankkeita on myös vuonna 2016 aloitettu ja edelleen käynnissä oleva Keski-Suomen Sairaala Nova, joka valmistuu vuonna 2020. Sairaalan kustannusarvio on yli 400 miljoonaa euroa. Rikamillakin oli parhaimmillaan kymmenkunta konetta sairaalaprojektissa alkuvuodesta.

”Viime talven lumikatastrofia en toivoisi uusiutuvaksi. Vaikka teemme myös lumitöitä lähialueiden kiinteistössä, niin lumesta on enemmän haittaa kuin hyötyä rakennusprojekteissa.”

Antti pistää maahan ensimmäisen kauhan Laukaan kunnan uudella teollisuusalueella, missä Rikamia odottavat mittavat massansiirrot. ”Työmaa on nyt aloitettu”, virnistää Antti kaivukoneen puikoissa.

Rikamat oli lokakuussa aloittamassa isoa massansiirtoa Laukaan kunnalle. Usean hehtaarin kokoista aluetta nostetaan metrin verran, kerroksiin siirretään läheinen soramäki.

”Minusta tuntuu, että nyt ollaan aallonharjalla mitä tulee rakentamisen suhdanteeseen. Kait se tästä talvea vasten hiljenee väkisin. Syksyllä tilanne on yleensä aina epävarma.”

”Urakoiden suhteen tämä on aikamoista taiteilemista. Tarjouksia pitää laskea paljon ja yhtäkkiä töitä voi olla liikaakin. Mitään ei kuitenkaan voi jättää oikein tarjoamatta. Sen oikean tasapainon löytäminen on välillä haasteellista”, valistaa Antti.

Päätöksiä pitää usein tehdä rivakasti ja Antin rauhallinen olemus peittää alleen myös nopeisiin muutoksiin ja tilanteisiin sopeutuvan yrittäjän.

Tampereen armoilla

Rikamien konekalusto koostuu usean eri maahantuojan tuotteista. Mihinkään konemerkkiin ei ole yksinomaan sitouduttu. Vaikka omia huoltomiehiä on hallilla kolme, tarvitaan maahantuojan omaa huoltoa myös ajoittain.

”Valitettavasti täältä Jyväskylästä on moni valtamerkki häipynyt, ja lähin konttori on Tampereella eli liian kaukana. Asiantunteva ja nopea jälkimarkkinointi tulee merkitsemään tulevaisuudessa entistä enemmän ja valitsen koneet ja laitteet sen mukaan, kuka pystyy tarjoamaan toimivan ja nopean jälkimarkkinoinnin. Tämä vaatii minun mielestäni läsnäoloa paikkakunnalla”, naulaa Antti Rikama lopuksi tulevia konehankintojen periaatteitaan.

Lue myös: Pohjia rakentamassa 38-tonnisella – Marttiini kestää.

Rikamat ovat nähneet pitkän historiansa ansiosta koneiden kehityksen 50- ja 60-lukujen ”hullujusseista” ja ”pillareista” nykyisiin 3D-järjestelmillä varustettuihin kaivukoneisiin.

Lue seuraavaksi