Uutiset

Työkoneet

Kaeser 20 vuotta Suomessa

Saksalainen paineilmalaitteiden valmistaja Kaeser on perinteikäs perheyritys, jonka koko tuotanto on edelleen Saksassa. Innovatiivisuudestaan tunnettu Kaeser on ja on ollut kompressorien kehityksen eturintamassa viime vuosisadan alkupuolelta lähtien. Suomessakin Kaeser on toiminut vakituisesti jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Perheyritys Kaeser on perustettu vuonna 1919 Saksan Coburgiin tuottamaan koneiden ja ajoneuvojen varaosia. Suunta kompressorin maailmaan kääntyi Kaeserilla vuonna 1948 sodan jälkeen, menetettyään suuren osan siihenastisista markkinoista. Silloin tulivat tuotantoon ensimmäiset mäntäkompressorit. Kun perustajan Carl Kaeserin poika Carl Kaeser junior teki seuraavan strategisen muutoksen, alkoi Sigma-profiilin kehitys ja ensimmäiset ruuvikompressorit valmistettiin vuonna 1973. Seuraavien vuosien aikana Kaeser kehittyi kansainvälisesti johtavaksi ruuvikompressori valmistajaksi. Nykyään yhtiö toimii maailmanlaajuisesti yli sadan tytäryhtiön ja yhteistyökumppaneiden kautta, ollen yksi suurimmista kompressorien valmistajista ja paineilmateknisten järjestelmien toimittajista. Yhtiötä johtaa perustajan pojanpoika Thomas Kaeser.

Edelleen yhtiön päätehdas, joka tuottaa ruuvi- ja mäntäkompressoreita, sijaitsee Coburgissa. Tehtaalla on pinta-alaa 15 hehtaaria. Logistiset rakenteet optimoiva logistiikkakeskus on liki 1,5 hehtaarin kokoinen. Myös siirrettävät Mobilair-rakennuskompressorit valmistetaan Coburgissa. Lisäksi Kaeserilla on kaksi muuta tehdasta Saksassa. Kaeserin koko tuotevalikoima on siten saksalaisvalmisteista.

Kaeser Kompressorit Oy

Kaeser tuli Suomeen pysyvästi vuonna 1995, kun Kaeser Kompressorit Oy perustettiin. Yhtiö on ollut aina hyvin laatutietoinen ja laatu- ja ympäristösertifioinnit se on hankkinut heti vuosituhannen vaihteessa.

Nykyisin Kaeser Kompressorit Oy työllistää reilut 40 henkilöä. Myynti- ja huolto-organisaatio on Kaeserilla koko maan kattava. Kotimaan toimintojen ohella yhtiöllä on vuonna 1999 perustettu sisaryhtiö Eestissä.

Kaeserilla panostetaan henkilökunnan osaamiseen. Oppisopimus on havaittu käytännölliseksi tavaksi osaamisen parantamiseen ja käytössä onkin usean alan oppisopimuksia koneenrakennustaidoista kaupan ja mediasuunnittelun ammatteihin.

Järjestelmäratkaisuja

Kaeserin toimintafilosofia on tuottaa paineilmateknisiä järjestelmäratkaisuja asiantuntemuksella. Näin ollen suunnittelulla, toteutuksella ja neuvonnalla on keskeinen osa Kaeserin asiakaspalvelussa. Vahva CAD-suunnitteluosaaminen kattaa paineilmatekniikan lisäksi ilmastointitekniikan ja putkituksen.

Paineilma-aseman luotettavan toiminnan ehdottomana edellytyksenä on toimiva huolto. Toimintakunnon ohella suunnitelmallisella huollolla paineilma-aseman arvo säilyy hyvänä. Määräaikaishuolloissa toimintakuntoisuuden ohella tärkeä painotus on työturvallisuuden takaamisessa. Täyshuollon valinneet asiakkaat saavat normaalien huoltojen lisäksi toiminnan kannalta välttämättömät korjaukset, käyttöaineet, huolto- ja varaosat, kaikki samassa paketissa, jolloin kulujen ennakointi on maksimissaan.

Huipussaan laitehallinta on Kaeser Sigma Air Manager 2 -keskusohjausjärjestelmällä, joka tarjoaa koneiden väliseen internetin, Teollisuus 4.0 -ympäristöön. Se tarkoittaa reaaliaikaista hallintaa ja ennakoivaa kunnossapitoa, jota huolehditaan järjestelmän automaattisesti Kaeserin datakeskukseen lähettämien tietojen mukaan. Sen ansiosta Kaeser sijoittui toiseksi Saksan arvostetuimpiin talouslehtiin kuuluvan WirtschaftsWoche-lehden tutkimuksessa Saksan innovatiivisimmasta yrityksestä.

Huolto toimii

Myös varaosien saatavuus on tärkeää ja keskeiset varaosat ovat saatavissa suoraan omasta varastosta. Myös huoltoautot on varusteltu hyvin kattavalla varaosavalikoimalla. Asiakaan toiminnan varmistamiseksi on paikalle tarvittaessa saatavissa varapaineilmalaitos. Ympärivuorokautisen palvelun takaa 24 h Service -huoltopalvelu.

Huolto- ja hankintakustannukset ovat paineilmatuotannossa kuitenkin vain pieni osa merkittävimmän kustannuksen tullessa energiankulutuksesta. Ruuvikompressorin lämmöntalteenotolla on saavutettavissa merkittävimmät säästöt. Energiatehokkuutta lisää myös Kaeser-ruuvikompressoreissa käytettävä Sigma-profiili sekä Sigma Control 2 -ohjaus, joka mahdollistaa optimaalisen käyntitavan kompressorille.

Rakennuskompressorit

Mobilair-rakennuskompressorit ovat myös Sigma-profiililla varustettuja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja vaivattomia huoltaa. Laitteiston valvonta ja irtikytkentä häiriötilanteessa ovat automaattisia. Erityisesti rakennuskompressoreita varten on kehitetty jäätymisenestolaite, joka mukauttaa käyttölämpötilan automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Valinnaisen voitelulaitteen kanssa järjestelmä suojaa myös työkalujen jäätymiseltä.

Uusimpia tuotteita tältä saralta edustavat kiinteästi asennettavat rakennuskompressorit M57 Utility ja M58 Utility. Malleissa yhdistyvät koettu, luotettavaksi todettu tekniikka ja uusimmat vaatimukset. Laitteissa on muun muassa älykäs Sigma Control Smart -ohjaus. Sen avulla painetta voidaan alentaa 0,1 baarin tarkkuudella viiteen baariin asti.

Paineilmaa 5,1 kuutiometriä minuutissa tuottavan version ohella on saatavana esimerkiksi puhallustöihin soveltuva kymmenen baarin enimmäispaineen saavuttava 4,35 kuutiometriä minuutissa tuottava malli. Kubota-dieselmoottori pyörittää suoraan kompressoria ilman välitysten häviötä. Mallit sopivat hyvin esimerkiksi kuorma-auton lavalle asennettaviksi.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi