Uutiset

Työkoneet

Kaapelivetoja ja pylväshommia uudella Länkkärillä

”Aiempi New Holland kaivurikuormain ei soveltunut varustukseltaan juurikaan esimerkiksi pylvästöihin ja hankin tämän Lännen 8800G -kaivurikuormaimen linjanrakennukseen varusteltuna. Edelleen tässä opetellaan koneen monipuolista hallintaa”, aloittaa Mattsson.

Lännen –yhdistelmän lisäksi miehellä on kaksi kaivukonetta. Esimerkiksi minikaivukone on käytössä talojen pihoilla ja muissa erittäin ahtaissa paikoissa tehtäviä kaapelitöitä varten. Kaivurikuormain ja kaivukone täydentävät toisiaan ja näin kaikki erilaiset työtehtävät on helppo suorittaa omalla kalustolla.

”Länkkärin henkilökorille poikkeuksellinen lumitalvi antoi heti töitä. Korista käsin käytiin puhdistamassa useiden kiinteistöjen jäätyneitä räystäitä ja kattojen lumikuormia. Siinä sai hyvää harjoitusta ja myös töitä ennen kaapeli- ja pylväshommien aloittamista. Ja lumen aurausta olen myös tehnyt talviaikaan”, jatkaa Mattsson.

”Lännen kaivurikuormaimen valintaan vaikutti kotimaisuus ja se, että tehdas on tässä lähellä. Huoltoa ja tukea saa nopeasti tarvittaessa. Maastokelpoisuutta tarvitaan, sillä esimerkiksi kakkostien viereen vetoja tehtäessä vastaan tulee melkoisia rutakkojakin. Suunta kaapelihommissa on, että isotkin korkeajännitelinjat laitetaan nyt maan sisään.”

”Maaseudulla kaapelit upotetaan noin 1-1,2 metrin syvyyteen. Välillä vanhoja kaapeleita on löytynyt traktorin auran jäljestäkin. Maa kuluu ja routakin nostaa kaapeleita ylöspäin. Edelleen näissä hommissa yllätysmomenttina on, mitä maan alta löytyy. Kartoitukset putkista ja kaapelista eivät vielä ole kattavat.”

Lännen –kaivurikuormaimista on vuosien mittaan tullut käsite myös linjanrakennuksessa. Hyvä siirtonopeus 45 kilometriä tunnissa takaa sen, että lavettikyytiä työkohteesta toiseen ei tarvita. Kaapeliauraa vedettäessä hydrostaattinen voimansiirto on eduksi, sillä portaattomasti säädettävä nopeus on helppo sovittaa oikeaksi.

Pikakiinnitteisellä nostokorilla ulottuvuus on 19 metriä. Useimmiten pylvästöissä kaikkia metrejä ei edes tarvita. Nosturin käyttö onnistuu helposti korista portaattomasti yhdellä vivulla. Erillinen sähköpumppu antaa voimaa varahallintajärjestelmälle, jonka avulla korin voi aina ajaa alas.

Käsityökalujen käyttö korista onnistuu, sillä valmiina on 24 voltin ulosotto sekä myös kaapelointi 220 voltin jännitteelle. Korin kanssa yhdessä voidaan käyttää puomin päähän asennettua pylväänpitopihtiä. Pylvästä voi sen avulla pitää kätevästi pystyssä samalla, kun kauhalla täytetään pylväskuoppaa.

Lue seuraavaksi