Uutiset

Työkoneet

JP Rikotus ja Kaivu – rikotusta GB-iskuvasaralla

J P Rikotus & Kaivu yrityksen omistajalla Juha Peltolalla on noin 20 vuoden kokemus kivihommista. Yrittäjänä hän on toiminut vajaat kaksi vuotta. Vahvan kokemuksen perusteella uuden yrittäjän kaivukonevalinta oli selvä – se oli hyväksi todettu 31-tonninen CAT 325 C. Iskuvasaran osalta Peltola pyysi tarjoukset neljältä eri toimittajalta.

Käyttökokemuksia hänellä oli lähes kaikista Suomessa tunnetuista merkeistä, joka varmasti osaltaan helpotti valintaa. Ratkaisuun vaikuttaneita tekijöitä olivat Peltolan mukaan hinta-/laatu –suhde, yksinkertainen rakenne, kestävyys ja varsinkin kokemukset käyttäjiltä ja vuokrakäytöstä. Ei sovi myöskään unohtaa Rautionmaan Kone Oy:n Niilo Rautionmaan takuuta huoltojen nopeudesta sekä sijaisvasaran saamisesta.

Reilun vuoden ajan Peltola on nyt rikkonut kiveä GB 11 TL -iskuvasaralla etupäässä Lohja Ruduksen, Lemminkäisen ja Destian murskatyömailla eri puolilla Kaakkois-Suomea. Työtunteja vasaralle on kertynyt jo reilut 2000, koska taukoja murskatyömailla ei ole juurikaan tapana pitää, jos koneet toimivat. GB 11 TL –iskuvasara on toiminut moitteettomasti, se on käynyt ainoastaan kerran koko käyttöaikana takuuhuollossa, jossa siihen vaihdettiin yksi tiiviste, mainitsee Peltola.

Vasaran rakenne on niin yksinkertainen ja se on tehty niin kestävästä materiaalista, että vikaherkkyys on minimaalinen. Esimerkiksi kaikki holkit ovat Peltolan vasarassa alkuperäiset. Myöskään painesäiliöön ei ole tarvinnut lisätä painetta koko aikana. GB 11 TL –vasaran halkaisijaltaan 155 mm terä kestää käytössä lähes 100 tuntia kilpailijoiden hieman ohuempia teriä kauemmin, sanoo Peltola. Lincoln-keskuspainevoitelujärjestelmä on toiminut moitteettomasti ja se on helppo täyttää kuparipohjaisella rasvalla, joka takaa vasaralle pitkän käyttöiän. Hydraulivirtauksen säädöllä toimiva iskunopeuden säätö on Peltolan mielestä helppokäyttöinen ja yksi GB-vasaran plussapuolia.

Tällä Lohja Ruduksen murskatyömaalla Kotkan kupeessa J P Rikotus ja Kaivun vasaran ei iskunopeus ollut läheskään maksimissaan, sillä vasara on riittävän tehokas. Äänitasoltaan GB 11 TL –vasara on myös melko hiljainen, sanoo Peltola lopuksi.

Miika Nyrö

GB 11 TL – iskuvasaran tekniset tiedot:

Paino 2500 kg
Koneen koko 28-35 tn
Iskuteho 10500 J
Terä Ø 155 mm
Iskunopeus 280-550
Öljy 160-230 l/min
Paine 160-180 bar

General Breaker -iskuvasaroita saa myös vuokralle

Rautionmaan Kone Oy ja Niilo Rautionmaa ovat tuoneet Suomeen korealaisia GB -iskuvasaroita jo neljä vuotta. Rautionmaa myös vuokraa vasaroita toisen yrityksensä Iskuvuokraus Oy:n nimissä. Isku vuokraus on uusi palvelumuoto iskuvasaraa tai pulveroitsijaa tarvitsevalle.

Se on vuokraajalle riskitön ja varma tapa hoitaa työt valmiiksi aina sopivan kokoisella kalustolla tehokkaasti. ”Vuokralle annetaan iskuvasaroita 90 kilosta ylöspäin aina 5000 kiloon asti. Valikoima on laaja ja kysyntään on pystytty vastaamaan hyvin. Lokakuun aikana valikoimaan tuli myös pulveroijat 13 -36 tonnin peruskoneisiin. Vuokravasarat menevät meiltä ihan kaikkiin iskutöihin ja asiakkaina meillä on kaiken kokoiset yritykset.

Vuokra-aika ja palvelupaketti on täysin räätälöitävissä asiakkaan tarpeen mukaan. Pisimmät sopimukset on tehty useaksi vuodeksi huoltosopimuksia myöden. Toimitamme kalustoa koko maahan ja tarpeen mukaan teemme myös asennuksen ja säädöt. ”Ajatus oli ollut mielessä jo vuosia, mutta kolmen vuoden kokemus GB -iskuvasaroista mahdollisti vuokraustoiminnan aloittamisen”, sanoo Rautionmaa. ”GB -vasaroiden rakenne on sopivan yksinkertainen eikä materiaaleissa ole säästelty, vaan käytetään kestäviä ja tarkoitukseen sopivia raaka-aineita.”

Myös huolto on mietitty valmiiksi. ”Pääosin huolto tapahtuu Tampereella Rautionmaan Kone Oy:n tiloissa. Meillä on tietenkin myös huoltoautoja, joilla saadaan myös kaikki vasaramallit liikkumaan tarpeen mukaan. Hyvät rahtisopimuksemme auttavat myös asiakasta saamaan vasaransa järkevästi huoltoon tai vuokralle. Tietenkin käytämme myös huoltoyrittäjiä ympäri maan. Tehtaan suosittelemat varaosat varastossamme myös helpottavat tehtävää suuresti.

Lue seuraavaksi