Uutiset

Työkoneet

Jorma Vainio Kittilä -Matkailuhan se tätä yritystä on kasvattanut

Urakoitsija Jorma Vainio

” 15 vuotiaana eli vuonna 1967 osallistuin pyöräkuormaimen kanssa ensimmäisen saksalaisen hissin pystytykseen tunturin juurella. Mitään muuta siellä ei silloin ollutkaan. Sirkan matkailumaja oli alussa ainut majoituspalvelu ja ihmisiä majoitettiin pääasiassa yksityisiin koteihin. Hissin hoitaja ehti tuolloin vuokraamaan välineitäkin väliajalla”, muistelee Vainio 40 vuoden takaisia aikoja Levillä.

Tuolloin ei ennakkoluulottominkaan visionääri olisi kyennyt kuvittelemaan nykyistä tunturin juurelle levittäytyvää ”kaupunkia”. Kaupunkia, joka tarjoaa nyt 22 000 vuodepaikkaa loistohotelleissa, mökeissä, alppitaloissa ym. Yöpymistilastot eivät ole kovinkaan luotettavia, mutta Levin kohdalla puhutaan vuositasolla yli puolesta miljoonasta kävijästä. Erilaisia ravintoloitakin alueella on lähes 40 ja kesäaktiviteettejakaan ei ole unohdettu. Tänä vuonna mm. Levin golfkenttä valmistui 18-reikäiseksi . Alue ja sen tarjoamat palvelut siis kasvavat koko ajan. Rinteitä tunturissa on nyt 44 ja hissejäkin peräti 27. Vainiolla on ollut sormensa vahvasti mukana Levin kasvaessa nykyisiin mittoihinsa. Tai pitäisikö sanoa kauhansa.

”Olemme urakoineet Levi Ski Resortille kaikenlaisia maarakennustöitä. On tehty rinteitä, maisemointeja, putkituksia, rakennusten pohjia, kunnallistekniikkaa sekä hissien perustuksia ja pystytyksiä. Myös Kittilän kunnalle on urakoitu paljon ja äskettäin kaivosyhtiölle mm. Kiistala-Rouravaara tie. Juuri nyt teemme uuden hotellin pohjaa sekä keilahallin perustustöitä Levillä. Uusi miljoonamökkialue Levi Spirit on myös työllistänyt mm. teitten ja rakennusten pohjien teossa. Etelärinteeseen tulee uusi hissiasema, jonka alta siirretään parhaillaan turvetta pois kuusi metriä syvältä. Tilalle ajetaan kantavaa kerrosta ”, valistaa kiireinen urakoitsija. Kiire on kova, sillä talven alta pitäisi valmistaa vielä monta kohdetta.

Vaikka Lappi on tunnettu pitkistä etäisyyksistä, on Vainio onnistunut työllistämään yritystään pääasiassa Kittilässä, eikä vähiten Levin hiihtokeskukse avustuksella. Kauimmaiset työmaat vuosien saatossa ovat olleet korkeintaan 100 kilometrin päässä, mikä paikallisessa mittakaavassa tarkoittaa lähinaapuria. Yrityksen työntekijätkin ovat pääasiassa paikkakunnalta tai ainakin Lapista.

Lama ei siis tunne nipistäneen pohjoisen matkailubisnestä, joka nojaa nykyään yhä enemmän myös ulkomaisiin vieraisiin. Ja nämä tulevat yhä kauempaa kokemaan Lapin taikaa. Tästä osoituksena mm. on, että Levi Spirit-alueen 46:sta ensi vaiheessa valmistuvasta mökeistä yksi on myyty jopa intialaiselle liikemiehelle.

Suurikuusikossa alusta asti

Kittilän kunnan toinen merkittävä työllistäjä ja rakennushanke on Suurikuusikon kultakaivos, jonka kultaharkkotuotanto käynnistyy parhaillaan. Rikastamon sisäänajo on käynnissä. Myös kaivoksen perustamisessa Vainiolla on ollut merkittävä rooli.

”Olemme Suurikuusikossa olleet rakentamassa rikastamoakin. Maansiirtotöihin on kuulunut mm. 50 hehtaarin alueen maan kuoriminen. Kaikki alkoi jo 2,5 vuotta sitten ja ensiksi vedimme alueelle 14 kilometriä pitkän sähkölinjan. Myös teitä alueella on tehty. Huhtikuussa hankittu murskauslaitos on sekin ollut kaivoksella kiviä murskaamassa”, muistaa Vainio.

Ennen omien murskaimien hankintaa Vainio osti palvelun ulkopuolisilta urakoitsijoilta. Nykyisin tehdään lajikkeita omiin projekteihin ja myös myyntiin tehdään mursketta, hiekkaa ja soraa.

”Murskaimien saatavuus on ollut täällä pohjoisessa aika heikko. Urakoitsijoita ei yksinkertaisesti ole. Meillä kävi aiemmin urakoitsija Kuusamosta ja Kärsämäeltä asti. Oli aivan pakko investoida omaan kalustoon, kun olemme täällä palvelemassa asiakkaita, joille ei oikein ”ei oota” voi tarjoilla. Nyt murskattu on jo noin 400 000 tonnia tähän mennessä. Parhaillaan murskaamme myyntiin Levin alueen rakennuspohjista kertyneitä kiviä”, jatkaa Vainio.

Maansiirto Jorma Vainio Oy työllistää tällä hetkellä 35 ihmistä. Oma perhe eli vaimo ja lapset ovat vahvasti kuvioissa mukana. Tyttäristä Suvi vastaa liikenteestä ja Marjo tekee toimistotyötä. Pojista Janne aloitti armeijan jälkeen vakituisena konehommissa. Kuopus eli kymmenvuotias Jere omaa isänsä mukaan jo suunnattoman kiinnostuksen suuriin koneisiin.

Vainion kalustossa on kasettiautot ja lavetit mukaan lukien noin 40 yksikköä. Maarakennuskalustoon kuuluu kaivukoneita, dumppereita, pyöräkuormaimia, tiehöyliä ja jyriä. Aivan äskettäin yritykselle valmistui oma vajaan 700 neliömetrin halli, jonka avarassa huoltotilassa tehdään koneitten ja autojen huoltoja ja korjauksia. Vaativiakin moottori- ja vaihdelaatikkoremontteja tehdään Vainion mukaan itse. Vakituisesti hallilla työskentelee yksi mies. Hallin yläkerrassa sijaitsevat asianmukaiset sosiaali- ja toimistotilat. Löytyypä sieltä asuntokin, jossa pitkiä työpäiviä paahtava Jorma Vainiokin välillä yöpyy.

”Töistä ei oikein tahdo päästä eroon, kun pyörii jatkuvasti täällä Levin ympäristössä. Kerran vuodessa meillä on kuitenkin ollut perheessä tapana lähteä Etelän lomalle. Nytkin starttaamme koko lähisuvun voimin joulukuussa Kanarialle. Sitten on taas hyvä palata alkuvuodesta virtaa täynnä takaisin. Tosin päivystyksen järjestämme aina. Muistissa kun on vielä viime vuonna joulunpyhinä pamahtanut pääviemäri, joka saatiin onneksi nopeasti kuntoon”, lopettaa Vainio.

Mikäli marraskuun puolivälissä Levillä pujottelun maailmancupin osakilpailu toteutuu ilman luonnon lunta, on Vainiolla tässäkin sormensa pelissä. Kisarinteeseen on nimittäin juuri kaivettu Vainion koneilla putket uudelle supertehokkaalle lumetusjärjestelmälle. Kelpaa siinä Poutiaisen lasketella cupvoittoon.

Murskaimet Metsolta

Jorma Vainio aloitti myös murskausurakoitsijana alkuvuodesta. Murskaimet toimitti Metso Minerals. Kotipaikan perusteella Vainio on pohjoisin Metson murskausasiakas. Ketju koostuu tela-alustaisista Lokotrack LT116-leukamurskaimesta ja LT1100-karamurskaimesta. Ne on tarkoitettu sekä louheelle että sorapenkalle ja ne muodostavat Metson Jussi Mäkelän mukaan tasapainoisen työparin.

”50 tonnia painavan LT116-esimurskan kapasiteetti on maksimissaan 400 tonnia tunnissa ja tietenkin tehtävistä lajikkeista, kivilaadusta ym. riippuen. Maksimi syöte on 640 millimetriä ja se voidaan varustella myös betoni- ym. kierrätykseen. Jälkimurska LT1100 painaa myös 50 tonnia ja kapasiteetti on parhaimmillaan 350 tonnia tunnissa. Maksimi syöte on karkeimmalla murskauskammiolla 190 millimetriä” valistaa Mäkelä.

”Vainion koneessa on kaksiosainen syötin ja sivukuljetin soran murskausta tehostamaan. Vakiona näissä syötin on yksiosainen. Syöttimeen on tehty myös kumivuoraus vaimentamaan melua ja suojaamaan rakenteita. Ja koska pohjoisessa ollaan, molemmissa on polttoainetoimiset lämmittimet kylmäkäynnistyksen helpottamiseksi”, jatkaa Mäkelä.

Vainio aloitti siis uutena murskausalalla ja laitteitten käyttökoulutus sekä murskausasioitten tietoisku kuului käyttöönottoon keväällä.

” Ja Vainiolla takapiruna ja asiantuntijana hääri vielä vanha kokenut murskaaja. Hyvin ovat pojat homman haltuun ottaneet”, kehaisee Mäkelä lopuksi.

www.maansiirtovainio.fiLevillä rakennetaanUrakoitsija Jorma Vainio myöntää nöyränä matkailubisneksen huikean kasvamisen ja siitä johtuvan infran rakentamistarpeen olleen hänen yritykselleen kasvun tekijä numero yksi. Kun yrityksen palkkalistoilta löytyy maarakentajia mittamiehistä lähtien, ajanmukaista kalustoa ja kokemuksen tuomaa ammattitaitoa, niin jatkossakin ahkeralle yrittäjälle löytyy varmasti töitä alueella. Kun urakat saadaan valmiiksi määräysten mukaan ja aikataulussa, on korkeatasoisen ja vaativan matkailualan perusjalka kunnossa. Levi kasvaa ja vuoteen 2012 mennessä kaavaillaan 550 miljoonan rakennushankkeita. Arvoitus tietenkin on, toteutuvatko kaikki, vai pääseekö talouselämän kidasta kurkistava laman hammas puremaan myös rinteissä viihtyvää hiihtokansaa ja samalla koko rinnebisnestä? Hyvä esimerkki siitä, mitä vapaa-aikaansa arvostavat maksukykyiset ihmiset tänään haluavat, on luksushuvila-alue Levi Spirit. Jos taskussa on muutama milli ylimääräistä, niin kaupoille vaan (www.levispirit.fi).Vuosien 2008-2012 Levin investoinnit: Sokos-hotelli 50 miljooonaa euroa Koutalaen Hotelli 25 miljoonaa euroa YIT Chalets 25 miljoonaa euroa Levi Spirit 100 miljoonaa euroa Snow White Levi 83 milj. euroa Keskustan uusi asemakaava, esisopimukset 220 miljoonaa euroa Oy Levi Ski Resort Ltd 15 miljoonaa euroa Akanrovan asuntoalue 40 miljoonaa euroa Lisäksi loma-asunto- ja liikerakentamiseen käytetään rahaa 40 miljoonaa euroa vuodessa. (Lähde Levin Sanomat syksy 2008)

Lue seuraavaksi