Uutiset

Työkoneet

JH-Kuljetus optimoi puunkäsittelyn Volvo-pyöräkuormaimilla

Kemihierrettä valmistava M-Real Kaskinen on lajissaan maailman suurimpia massanvalmistajia. Viime vuonna tehdas päätti ulkoistaa raakapuun syötön tehtaan kentältä tuotantoon. JH-Kuljetus aloitti urakoitsijana 1.1.2010.

Aikaisemmin syöttökoneita ajoi tehtaan henkilökunta ja puutavaran käsittelyyn käytettiin 60-70 -tonnista kurottajatyyppistä konetta. ”Urakointia suunnitellessamme ehdollistimme kaiken vanhan ja etsimme ennakkoluulottomasti parasta tapaa tehdä tämä työ. Idea pyöräkuormaimen käyttöön tuli Koskisen sahalta, jossa Kone Lahtinen Oy käyttää Volvo-pyöräkuormaimia puutavaran käsittelyyn. Suunnittelussa ovat olleet sittemmin myös Volvon miehet ansiokkaasti mukana”, kiittelee Janne Haavisto, joka vastaa satama- ja tehdasurakoista JH-Kuljetus Oy:ssä.

Ratkaisu

Ratkaisuksi tuli Volvon High Lift -versio Volvo L180FHL, joka ajateltiin pääkoneeksi tehtävään, sekä enemmän varakoneen rooliin rohkeampi valinta Volvo L220F -pyöräkuormain varusteltuna puutavarankäsittelyyn. Konepainoltaan 28-tonnisen High Lift -kuormaimen kapasiteetti on 8,6 tonnia ja 360 astetta kääntyvän 3,5 neliömetrin tukkikouran nostokorkeus on kouran alareunaan kuusi meriä.

Volvo L220F:n työpaino on normaalisti 31-35 tonnia, mutta JH-Kuljetuksen kone painaa pihdin kanssa noin 40 tonnia. Painoa on kasvatettu täyttämällä renkaat suolavedellä ja kahden tonnin lisäpainolla perässä, joilla on saatu lisää vakautta koneelle. Kahdeksan neliömetrin kouran on valmistanut ruotsalainen ABL Sävsjö. Kouran koko on mitoitettu siten, että siihen sopii junavaunun nippu.

”Volvot ovat huomattavasti kevyempiä ja edullisempia niin käyttökustannuksiltaan kuin hankintahinnaltaan verrattuna aikaisemmin käytettyyn kalustoon, mutta kapasiteetiltaan Volvot ovat riittäviä”, perustelee Haavisto pyöräkuormaimen valintaa. Volvo L220F on JH-Kuljetuksen ensimmäinen pyöräkuormain materiaalinkäsittelykoneena. ”Kone on hyvä ja olemme erittäin tyytyväisiä siihen. Volvo on tunnettu merkki ja sen jälkimarkkinointi on kunnossa, mikä on yksi tärkeä asia tässä kokonaisuudessa.”

Volvot tulivat Kaskisiin vuodenvaihteessa. ”Käytännössä 220:n ajovauhti on hillitympi kuin 180:n, mutta rauhallisesti on kuitenkin mukavampi ajaa. Meillä on nyt kaksi erilaista konetta ja päivittäin valitsemme työtehtäviin sopivimman koneen. Nyt 220 on ottanut pääkoneen roolin 180 jäätyä enemmän varakoneeksi.”

”Aivan ensimmäisillä kourallisilla 220:lla tuntui hankalalta saada puut kouraan, mutta jo kolmannella kourallisella voi todeta hyvyyden. Volvon TP-aisastossa on voimaa myös ylhäällä, mikä on merkittävä etu tässä työssä. Vaihteistossa muuntimen ohittava ”lock-up”-toiminto, joka osaltaan vähentää polttoaineenkulutusta. Kuljettaja valitsee vain ajosuunnan, automaattivaihteisto huolehtii muusta ja pitää moottorin käyntinopeuden optimaalisella tasolla”, esittelee Haavisto.

Paljon työtä Kaskisissa

JH-Kuljetus työllistää Kaskisten toiminnoissa 10-15 henkilöä työviikosta riippuen. ”Tämä tehtaan kenttäurakka työllistää tasaisesti, mutta laivojen purkaminen ja lastaaminen ei ole yhtä säännöllistä”, sanoo Haavisto. JH-Kuljetuksella on satamassa kuormankäsittelykoneita, joilla puretaan laivoista raakapuukuormia. Puut JH-Kuljetus siirtää 145 tonnin kuormissa kahden kilometrin matkan tehtaan kentälle teollisuusalueella olevaa yksityistä tietä pitkin. Urakka jatkuu sellun kuormaamisella tehtaan toisessa päässä ja massan kuljetuksella taas satamaan.

JH-Kuljetuksella on lisäksi suunnitelmia laajentaa satamapalveluitaan, joten yritys työllistänee jatkossa vielä suuremman määrän työntekijöitä Kaskisissa. Satama- ja tehdaspalvelu on yksi kolmesta JH-Kuljetuksen liiketoimialueesta. Muut ovat koti- ja ulkomaan maantieliikennöinti terminaali- ja varastointipalveluineen sekä bioenergia ja rakennusten purkutyöt.

Raakapuuta Kaskisiin tulee noin 800 000 kuutiometriä vuodessa ja osa tästä käsitellään useamman kerran. ”Sellu käy hyvin kaupaksi ja tehdas käy täysillä”, kertoo Haavisto. ”Urakka on jatkuvaa työtä, joka ei katkea kuin muutamaksi päiväksi vuoden aikana. Tämä asettaa tiukat luotettavuusvaatimukset sekä henkilökunnalle että kalustolle.” Piiripäällikkö Jörgen Råholm Volvo CE Finlandilta lupaa, että tarvittaessa apu saadaan nopeasti myös tänne Kaskisiin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi