Uutiset
JCB-pyöräkuormaajia 50 vuotta
Vuosi oli 1969, kun JCB osti yrityksen nimeltä Chaseside Engineering. Sen tuotanto käsitti seitsemän erikokoista pyöräkuormaajamallia. Valmistus siirtyi kaupan seurauksena Blackburnista JCB:n Rocesterin tehtaalle. Ensimmäisenä vuonna JCB valmisti 298 konetta, jotka menivät pääosin kotimaan markkinoille. Tällä hetkellä JCB valmistaa laajaa pyöräkuormaajamallistoaan kolmella mantereella eli Englannin tehtaan lisäksi Intiassa, Brasiliassa ja Kiinassa. Pyöräkuormaajavalmistus on Englannissa keskittynyt nykyään Cheadleen, missä tuotanto on jatkunut jo 20 vuotta.
Kuva yllä: Vuonna 1969 juuri ostettujen Chaseside-pyöräkuormaajien valmistus oli täydessä käynnissä JCB:n Rocesterin tehtaalla.
”Kuluneen puolen vuosisadan aikana pyöräkuormaajamallistomme on kotiutunut tärkeäksi osaksi tuotesortimenttiamme. 50 vuotta on pitkä aika, mutta me katsomme jo vahvasti tulevaisuuteen. Tuomme jatkossa markkinoille ennennäkemättömiä innovaatioita tällekin sektorille. Viimeisin saavutuksemme on huippumoderni CommandPlus-
ohjaamo, joka laittaa kuljettajan työn keskiöön”, kertoo innovaatiojohtaja Tim Burnhope.
Ensimmäiset JCB-brändätyt konemallit 413 ja 418 näkivät päivänvalon vuonna 1971. Runko-ohjattujen koneiden ohjaamo sijaitsi eturungossa, jolloin näkyvyys eteen oli ensiluokkainen. Myös oskilloiva runkonivel oli jo tuolloin takaamassa sen, että kaikki neljä pyörää saivat maakosketuksen epätasaisillakin alustoilla.
Samoihin aikoihin lanseerattiin myös varsin erikoinen konsepti eli tela-alustainen hydrostaattisella voimansiirrolla varustettu pyöräkuormaaja, tai oikeammin telakuormaaja, mallimerkinnältään 110. Kuormaajassa oli kaksivipuhallinta. Tästä teloilla liikkuvasta mallista julkaistiin 70-luvulla vielä kaksi isompaa mallia; 112 ja 114. Vuonna 1972 pyöräkuormaajamallistoa kasvatettiin edelleen. Mallit 423 ja 428 näkivät päivänvalon. Jo alkuvuosina JCB:n pyöräkuormaajia palkittiin usein muotoilupalkinnoilla (Design Council).
80-luvun alussa JCB:n insinöörit tajusivat, että eri sektoreille tarvitaan erilaisia koneiden ominaisuuksia. Näin luotiin pohjaa sille, että tänä päivänä on valittavana sopivat konstruktiot ja varustelut niin rakennustyömaille, maatiloille, louhoksille kuin jätteiden käsittelyynkin. Ensimmäinen maatalousmalli 410 Farm Master esiteltiinkin jo vuonna 1983.
Seuraavien mallien 410, 420 ja 430 myötä lanseerattiin sitten jo aisasto vakaajalla, mikä helpotti trukkipiikeillä työskentelyä. Nykyään JCB:n pyöräkuormaajiin voi valita joko edellä mainitun aisaston tai suurta murtovoimaa tarjoavan Z-mallin. Ja jo niin aikaisin kuin vuonna 1984 JCB varusteli ensimmäisen armeijamallin 410M-1B. Useita
toimitettiinkin Englannin armeijalle ja jokaisen koneen mukana meni myös reilu varaosapaketti. Näin haluttiin taata koneiden toiminta syrjäseutujenkin sotilasoperaatioissa ympäri maapalloa. Ensimmäinen konemalli, jossa ohjaamo oli sijoitettu takarunkoon oli kompaktin kokoinen 406. Tätä seurasi nopeasti sellaiset samaa konstruktiota noudattavat mallit 408 (1989) ja 408 Farm Master (1990).
Teleskoopilla vai ilman?
1990-luvun puolivälissä isommat mallit 411, 412S ja 416 pantiin nekin uusiin puihin. Ohjaamoa kehitettiin ergonomisempaan suuntaan ja näissäkin koneissa se siirtyi pysyvästi takarunkoon. Hiukan myöhemmin uudistukset tulivat myös malleihin 414S, 426 ja 436ZX. Ensimmäinen teleskooppipuomilla varustettu malli 409TM tuli sekin markkinoille samoihin aikoihin.
Koko ajan viennin osuus kasvoi voimakkaasti. Vuonna 1997 JCB sai kuningattaren vientipalkinnon pyöräkuormaajilleen. Myös eri näyttelyissä uudet pyöräkuormaajat keräsivät tunnustusta. Vielä 90-luvun lopulla mallisto täydentyi usealla koneella. Pyöräkuormaajat 456ZX, 410ZX, 411ZX sekä teleskooppimallit TM200 ja TM270 täydensivät jo olemassaolevaa laajaa mallistoa. Vuonna 1999 JCB-pyöräkuormaajien tuotanto siis siirtyi Cheadleen (Staffordshire). Tuotannon volyymia uusi tuotantolaitos kasvatti voimakkaasti ja se sai nimekseen ”JCB Earthmovers”.
2000-luvulle lähdettässä tuotepaletti oli kunnossa ja vienti kasvoi koko ajan. Sellaiset sotilaskäyttöön tarkoitetut mallit kuin 436E-M ja talvikäyttöön ja vesitiiviiksi suunniteltu 436E-MWW ((Medium Winterised Waterproof) esiteltiin heti vuosituhannen alussa. Viimeiset vajaat 20 vuotta onkin sitten menty dieselmoottorien päästörajoitusten kanssa painimiseen. Stage V -pyöräkuormaajamalleja lanseerataan Eurooppaan tänä ja ensi vuonna.
Vuonna 2014 esiteltiin jo edelläkin mainittu CommandPlus -ohjaamo. Panoraamanäkymä eteen on saavutettu siirtämällä etureunan ohuet pilarit samaan leveyteen kuin takana. Myös istuimen yhteyteen asennetut hallintakonsolit lisäävät ajomukavuutta nykyisissä malleissa. Tällä hetkellä malliston järein kone on vuonna 2012 lanseerattu 467 (24 t/239 kW) ja pienin on kaksi vuotta sitten markkinoille tuotu 403 (2,6 t/26 kW).
Maailmanlaajuisesti toimiva JCB avasi Intian tehtaansa vuonna 2012. Kahta vuotta myöhemmin aloitettiin mallin 426 tuotanto Brasiliassa. Kiinan tehtaan avajaisia vietettiin vuonna 2017. JCB:n mukaan pyöräkuormaajien valmistus on kokenut monia ennätysvuosia tuotantomäärissä 2010-luvulla. Tällä hetkellä maailman kysynnässä on kuitenkin näkyvissä pientä hidastumista.
LUE MYÖS: Marko Paavola luottaa keltaiseen.