Uutiset

Työkoneet

JCB on myös vahva komponenttivalmistaja

JCB tunnetaan Suomessa parhaiten varsin laajasta konetarjonnastaan. Maarakennuskoneiden lisäksi esimerkiksi tänä vuonna 40 vuotta täyttävät teleskooppikurottajat ovat suosittuja meilläkin. Harva tulee ajatelleeksi, että tämä useasti brittiläisillä kunnianosoituksilla palkittu englantilaisylpeys tekee itse myös runsaasti komponentteja koneisiinsa; moottoreita, akseleita, voimansiirtoja ym. Nyt markkinoille tuotiin neljäsylinterinen, kolmen litran JCB430 DieselMax -moottori. Tuore innovaatio on myös kurottajiin istutettu

JCB valmistaa Englannin moottoritehtaallaan vuosittain lähes 30 000 dieselmoottoria.

tuplavoimansiirron ratkaisu, joka yhdistää sekä hydrostaattisen vedon että Powershift-vaihteiston parhaat puolet.

JCB aloitti oman moottorituotantonsa 12 vuotta sitten esittelemällä  80 miljoonaa puntaa maksaneesta moottoritehtaastaan ensimmäisen innovaationsa. Tänä päivänä jo yli 70 prosenttia omasta tuotannosta varustetaan JCB-moottoreilla ja tuotannosta osa myydään myös muille valmistajille.  Nyt esitelty uutuus on kolmas moottoriperheen jäsen. Jo tuotannossa aiemmin olevat moottorimallit ovat: nelisylinterinen EcoMax (4,4/4,8 l) sekä kuusisylinterinen DieselMax (7,2 l). Näillä katetaan tehoalueet 55-225 kilowattia.

Näistä Euroopassa on käytössä EcoMax, joka on jo päivitetty Stage IV -vaiheeseen SCR-katalysaattorin avulla. DieselMax sen sijaan on vaiheessa Stage II ja näin ollen niitä käytetään JCB:n konemalleihin, joita myydään esimerkiksi Intiassa.  JCB:llä onkin moottoritehtaat juuri Englannissa ja Intiassa. Englannin JCB Power Systems sijaitsee Derbyshiressä, josta valmistuvia moottoreita jaetaan muihin Keski-Englannin koneita valmistaviin tuotantolaitoksiin.

Jo yli 70 prosenttia kaikista JCB:n valmistamista koneista käyttää omaa valmistetta olevia moottoreita.

Englannin 250 henkeä työllistävän moottoritehtaan kokonaiskapasiteetti vuodessa on peräti 45 000 moottoria. Tänä vuonna Derbyshiressä tullaan valmistamaan 29 000 dieselmyllyä, mikä on 3 000 enemmän kuin vuonna 2016. Kaikkiaan vuoden 2004 jälkeen on tehty jo yli 300 000 moottoria. Intiassa, vuonna 2011 avatussa tehtaassa on valmistettu jo yli 130 000 moottoria.

Uusi JCB430 DieselMax on maksimiteholtaan 55 kilowattia. Se on Stage IIIB -yhteensopiva. Mikä riittää Euroopassa tässä teholuokassa ja ainakin tässä vaiheessa. Sen pakokaasujen puhdistukseen ei tarvita hiukkasloukkoa eikä ureaa. Uusi moottori tulee löytämään paikkansa midiluokan JCB-koneisiin. Se sopii täsmälleen samoihin kiinnityksiin kuin 4,4 ja 4,8 litraiset moottorit.

Viitosvaiheen valmius olemassa

JCB:n mukaan uusi moottori on myös suunniteltu jo tulevaan Stage V -vaiheeseen sopeutettavaksi ja muitakin teholuokkia kuin 55 kilowattia tullaan moottorista esittelemään.

“JCB on valmistanut tähän mennessä jo 400 000 dieselmoottoria vuodesta 2004 lähtien. Uuden DieselMax -moottorin kehitysprojekti alkoi vuonna 2011 ja investoinnit ovat olleet 31 miljoonaa puntaa, josta hallituksen alueellinen kasvurahasto on kattanut 4,5 miljoonaa”, kertoi JCB:n toimitusjohtaja Graeme Macdonald lehdistölle helmikuun alussa.

Uutta moottoria on testattu muun muassa Lapin pakkasissa.

Viime vuosien edellämainitusta mahti-investoinnista osa on sunnattu itse moottoritehtaan tuotantoon. Kokonpanolinjoja on laajennettu ja neljä uutta työstökeskusta suoriutuvat entistä tehokkaammin ja nopeammin moottorilohkojen ja sylinterikansien työstöistä. Kolme keskusta työstääkin lohkoja ja yksi sylinterikansia. Yhden vuoron aikana työstökeskukset saavat valmiiksi lähes sata moottorilohkoa ja sylinterikantta. Yhden lohkon työstäminen kestää uudessa keskuksessa viitisen minuuttia.

“Uuden moottorin valmistus on integroitu olemassaolevaan tuotantolinjaan, vaikka alussa pohdimme kokonaan uuden linjan avaamista. Sopeutusvaihe oli vaativa ja tuotanto jouduttiin välillä kokonaan keskeyttämäänkin. Nyt uusi malli on täysin integroitu prosessiin ja tuotanto on täydessä vauhdissa”, kerrotaan tehtaalla.

Uudessa JCB430 DieselMax -moottorissa venttiilien säätö tapahtuu JCB:n mukaan automaattisesti. Aiempaa nopeammat hehkutulpat on integroitu rakenteeseen. Ilmanottoa ja polttoaineen syöttöä ohjataan täsmällisemmin ECU:n (Electronic Control Unit) avulla. Edelleen moottoria saa käyttää 45 asteen kallistuskulmassa, missä on 10 asteen lisäys 4,4 litran moottoriin verrattuna. Uusi kolmen litran moottori on myös 30 prosenttia kevyempi kuin 4,4 litrainen. Ja tietenkin polttoainetehokkaampi. Noin kahdeksan prosentin kulutuserolla, kerrotaan JCB:ltä. Moottoreiden suunnittelussa ja kehityksessä hyödynnettävä testauskeskus on moottoritehtaan vaikuttavin osa. Yhteensä 21 eri testisolussa moottoreita voidaan kuormittaa oikeita työolosuhteita ja eri konetyyppejä vastaavasti. Pitkän testijakson aikana tutkitaan virtauksia, lämpötiloja ym. Jos yöksi louskuttamaan jätetyn moottorissa testiajossa tapahtuu jotain odottamatonta, testin vastaava saa siitä tiedon tekstiviestinä kännykkäänsä.

Kylmähuone saadaan säädettyä maksimissaan -25 asteeseen. Tehtaalla kerrotaankin, että uutta moottoria on koeajettu myös Suomen Lapissa, yli 30 asteen pakkasissa.

Kahdella voimansiirrolla

JCB ilmoittaa olevansa jäykkärunkoisten kurottajien markkinaykkönen maailmassa. Tuotekehitys tälläkin saralla on jatkuvaa. JCB esitteli viime vuoden alkupuoliskolla maatalouskurottajiinsa uuden tuplavoimansiirtoratkaisunsa nimeltään DualTech VT. Nyt sama ominaisuus on saatavilla myös kolmeen rakennuspuolen malliin eli 531-70, 535-95 ja 541-70. Nostokapasiteetit ja maksimi nostokorkeudet ovat tyyppinumeroiden mukaiset eli 3,1 t/7 m, 3,5 t/9,5 m ja 4,1 t/7 m.

Näihin kurottajiin tarjotaan nyt siis voimansiirtolinjaa, jossa on sekä hydrostaatti että powershift. Tarkkuutta vaativilla hiljaisilla nopeuksilla käytössä on hydrostaattinen puoli ja 19 kilometrin tuntinopeudessa päälle kytkeytyy kolmeportainen powershift. Powershift tarjoaa hydrostaattipuolta paremmat siirto- ja mäennousuominaisuudet sekä tehokkuutta pitkiin kuorman siirtoihin.

DualTech VT -kurottajissa on uusi voimansiirtolinja, joka pitää sisällään niin hydrostaatti -kuin powershift -vaihtoehdot.

“Yhdistimme kahden eri voimansiirron parhaat puolet yhdeksi ratkaisuksi. Lopputuloksena on reilusti tehokakampi ja myös taloudellisempi tapa työskennellä kurottajalla. Olemme mitanneet työkierroissa 13 prosentin nopeuden nousua verrattuna perinteisiin malleihin”, hehkuttaa tuotekehitysjohtaja Tim Burnhope.

Voimansiirron komponentit on tehty JCB:n Wrexhamin komponenttitehtaalla Pohjois-Walesissa. Samassa paikassa valmistetaan myös kaikki akselit. Hydrostaattiyksikkö käsittää sähköisesti ohjatut hydraulipumpun ja -moottorin. Linja on optimoitu hiljaiselle nopeudelle ja näin tuloksena on JCB:n mukaan taloudellinen ja hyvin hiljainen voimansiirtoratkaisu.  Hydrostaattipuolen ryömintätoimintoa ohjataan jarrupolkimella. Powershift-voimansiirron käyttöalueita on kaksi; power ja economy. Power-asennossa kierrokset nousevat maksimiin ennen automamaattista vaihtamista. Economy-alueella vaihtaminen tapahtuu pienemmillä kierroksilla.

DualTech VT -kurottajia on pelkästään testattu 50 000 tuntia. JCB:n mukaan LiveLink -etäseurantajärjestelmä on rekisteröinyt keskikulutukseksi 7,1 litraa tunnissa. Kaikki DualTech VT -kurottajat on varustettu 4,8 litran JCB EcoMax -dieselmoottorilla (108 kW).

Suomeen JCB-maansiirtokoneet tuo Mateko Oy.

Lue seuraavaksi