Uutiset

Työkoneet

JCB keskittää pienkuormaajien valmistukseen Amerikkaan

JCB käynnisti tuotannon itärannikon Savannahin tehtaalla jo vuonna 2000 ja kyseessä oli itse asiassa englantilaisyrityksen ensimmäinen ulkomaille rakennettu tuotantolaitos. 2000 –luvulla tehtaalla valmistettiin pääasiassa kaivurikuormaajia, mutta vuosikymmen lopun lama Amerikassa leikkasi tuotantoa rajusti Savannahissakin.  Hiljaiseloa kesti vajaat kaksi vuotta. Nyt koko tuotantolinja on laitettu uusiksi sekä yksinkertaistettu.  Tehdas keskittyy HMEE:n lisäksi vain ja ainoastaan siis pienkuormaajiin.
Tänään JCB:llä on yhteensä 18 tehdasta, joista 11 Englannissa, kolme Intiassa sekä yksi Savannahin lisäksi Kiinassa, Saksassa ja Brasiliassa.
Pienkuormaajat kootaan tehtaan päälinjalla, jota osien kokoamiseen keskittyvät sivulinjastot syöttävät. Sivulinjat ovat aseteltu väljästi ja kasvavaan kysyntään reagoidaan helposti lisäämällä näitä syöttölinjoja vapaaseen tilaan. Jokaiselta sivulinjalta tuleva komponentti hyväksytetään ennen päälinjalle pääsyä, joten laadun valvonta kattaa sekä välivaiheet että lopullisen koko koneen tarkistukset ja mittaukset. Näissä soluissa on myös ensi kertaa käytössä uusi tuotannon ATK-järjestelmä, josta on pääsy oman tehtaan tuotantoprosessiin mutta myös maailmanlaajuiseen JCB –intranetiin. Ensi vuonna Savannahin tehtaan tuotanto tulee olemaan noin 2000 pienkuormaajaa.  Tavoitteena tulevaisuudessa on noin 20 koneen päivätuotanto.

Markkinat Amerikassa
”Pohjois-Amerikka edustaa 60 prosenttia maailman pienkuormaajamarkkinoista ja 95 prosenttia kaikista koneista valmistetaankin täällä. Meillä markkinat poikkeavat kompaktikoneiden suhteen muusta maailmasta. Täällä puolet kaikista myytävistä koneista on pieniä kompaktikoneita, kun taas maailmanlaajuisesti vain kolmasosa on kompaktilinjaa. On järkevää viedä valmistus sinne, missä pääasialliset markkinat ovat. Tosin kehitämme tällä koneet maailmanlaajuisille markkinoille ja tähtäämme siihen, että Savannah tulee tulevaisuudessa olemaan pienkuormaajapääkaupunki maailmassa”, kehaisee johtaja John Patterson uutuuskoneiden esittelytilaisuudessa Savannahissa.
Ensi kesänä mallistoon tuodaan vielä kymmenen konetta lisää, jolloin katetaan jo 97 markkinoiden tarpeesta. Vanhalla kahdeksan koneen mallistolla JCB pystyi kilpailemaan vain 53 prosentin kattavuudella.
”JCB on ainoa valmistaja maailmassa, joka tekee pienkuormaajat yhdellä nostoaisalla. Me esittelimme jo vuonna 1977 ensimmäisen yksiaisaisen kurottajan ja vuonna 1993 konstruktio liitettiin ensimmäistä kertaa pienkuormaajaan. Filosofiamme on, että työlaitteiden yli ohjaamoon kipuaminen ja sieltä pois ei ole turvallista eikä kovin mukavaakaan. Ohjaamon oikealla sivulla ja kuljetusasennossa aika alhaalla sijaitseva aisa tarjoaa myös paljon paremman näkyväisyyden kuin kilpailijoiden kaksiaisaiset ratkaisut. Jatkossa pienkuormaajaan tullaan ehkä liittämään myös kurottajatyylinen teleskooppiaisasto. Meillä tosin yhdessä aisassa on 20 prosenttia enemmän terästä kuin kilpailijoiden kahdessa aisassa”, raottaa Pohjois-Amerikan myynnistä vastaava Larry Ashley.
Savannahin tehdas alkaa tämän vuoden lopussa tehdä pienkuormaajia myös Volvon väreissä. Alkuvuodesta solmitun sopimuksen mukaan koko pienkuormaajamallisto on myynnissä myös Volvolla. Patterson arvioi, että ensi vuonna ehkä joka kolmas linjoilta valmistuva kone voisi olla Volvo.

Vähemmän osia
Uusi mallisto käsittää tässä vaiheessa seitsemän erikokoista ns. suuremman pään pienkuormaajaa. Koneiden ulkomuotoa suunniteltaessa on tehty yhteistyötä jopa paikallisen taideoppilaitoksen muotoilulinjan kanssa.
Kaikissa nyt esitellyissä malleissa on niin sanottu vertikaaliaisasto, joka antaa täydellä nostokorkeudella paremman etu-ulottuvuuden kuin parallelliaisasto. Vertikaalinostossa taakka kulkee ylös suoraan eli korjausliike tulee horisontaalisesti liikkuvasta puomista.  ”Korjausliikkeen” tekee nostopuomin tyvessä oleva nivel.
Parallelliaisastolla maksimi etäisyys saavutetaan noston aikana ja lakikorkeudessa taakka tulee lähemmäs peruskonetta.   Mallimerkinnät pyöräalustaisilla uutuuksilla ovat 260, 280, 300 ja 330. Tela-alustaiset ovat vastaavasti mallimerkinnöiltään 260T, 300T ja 320T.
Pyöräalustaisten työpainot/kaatokuormat ovat kiloissa:  3615/2471, 3655/2453, 3655/2732 ja 3959/2989.  Tela-alustaisten työpainot ovat 4628, 4836 ja 4961 kiloa. Tela-alustaisissa kaatokuorma ei ole määräävä tekijä, vaan kuormaimesta saadaan irti täysi nostokyky, joka on kaikissa telamalleissa 2634 kiloa. Pattersonin mukaan kesti yhteensä kolme vuotta suunnitella ja rakentaa uusi liukuohjattujen perhe. Tuotekehitystyö tehtiin ns. klinikoilla, joihin kutsuttiin sekä asiakkaita että jälleenmyyjiä. Toiveet ja ideat kerättiin siis kentältä.
”Kun koko rakenne mietittiin uusiksi, pystyimme vähentämään mm. 38 prosenttia komponenttien määrää verrattuna vanhoihin malleihin. Hydrauliliitoksiakin on 25 prosenttia vähemmän. Kaikkinainen rakenteiden yksinkertaistaminen takaa sen, että läpimenoaika yhdelle koneelle on 35 prosenttia vähemmän kuin aiemmin. Tämä on tärkeä seikka, kun odotamme kysynnän kasvavan ensi vuonna reilusti”, tiivistää Ashley.
”Ohjaamo on kipattavissa huoltotöitä varten ja luukku takana takaa huollolle esteettömän pääsyn. Myös moottoritilan luukku takana avautuu nyt paljastaen huoltokohteita entistä reilummin ja avarammin”, kertoo Ashely.

Hyvin näkee
JCB pitää yksiaisaista konstruktiota kuljettajan kannalta ehdottomana turvallisuustekijänä. Kun vasemmalla puolella ovi on vieläkin aiempaa leveämpi ja ohjaamokin 33 prosenttia suurempi, niin voidaan varmasti puhua markkinoiden helpoimmasta ohjaamoon kulusta.
Kilpailijoiden oviratkaisua verrattuna omaan demonstroitiin suurta heinäpaalia trukkihaarukoissa kantamalla. Veräjän tullessa vastaan, piti perinteisellä kaksiaisakoneella koneesta jalkauduttaessa paali laskea ensin pois piikeistä, ja taas ottaa takaisin matkan jatkuessa. JCB:llä tätä viivytystä ei ole.
”Power Boom” aisa sijaitsee aika alhaalla, ja kuljettaja voi nähdä sekä pyörä- että tela-alustaisissa koneissa hyvin sen yli. JCB puhuukin 270 asteen näkyväisyydestä koko koneen ympäristöön. Puuttuvat asteet johtuvat ohjaamon pystypalkeista ym.
Näkyvyyttä parantaa myös laminoidun panssarilasin käyttö. Teräksestä tehtyjä, näkyvyyttä rajoittavia ikkunasuojia ei JCB:ssä tarvita. Toki tarpeen vaatiessa ohjaamoa voidaan suojata vakioversiota enemmän. Mm. kattoon saadaan lisärakenne estämään ylhäältä päin kohdistuvia iskuja.
Kaikissa malleissa on nyt 4,4 litran turboahdettu JCB Dieselmax moottori, josta tehoa kepitetään ulos välillä 63-69 kilowattia, mallista riippuen.  JCB.n mukaan polttoaineen kulutus on nyt 15 prosenttia alempi kuin aiemmissa malleissa.
Lyhyt vierailu ohjaamossa kyllä todistaa JCB:n omat kehut ergonomiasta todellisiksi. Kulku sisään on helppoa eikä vaadi voimistelijan notkeutta. Mittaristot ja pääasialliset hallinnat on nostettu ylös eteen. Keskeltä etuikkuna nousee kuitenkin lähelle kattoikkunaa, joten näkyvyyttä nämä eivät rajoita.
Oikealla ylhäällä on mm. reilun kokoiset polttoaine- ja lämpömittarit sekä käsikaasu. Vasemmalla sijaitsevat MP3 –yhteensopiva radio sekä ilmastoinnin/lämmityslaitteen hallinta.
JCB on valinnut liukuohjattujen vakiohallinnaksi edelleen kaksivipujärjestelmän. Oikeanpuoleisella joystickillä kuormataan ja vasemmanpuoleisella hallitaan voimansiirtoa.
Vakiovipujen ohella lisävarusteena saa ns. multijoystickit. Niissä on runsaasti painonappeja, joihin voidaan alistaa mm. lisähydrauliikan toimintoja.
Melutaso ohjaamossa tuntuu korvakuulolta matalalta. Liukuohjatut pienkuormajaat eivät tunnetusti ole maarakennuskoneista hiljaisimpia. JCB:n insinöörit kertovat, että työskentelymelu ohjaamossa onkin vain noin 76 desibelin luokkaa.
Huollon tekeminen on nyt helpompaa juuri kippaavan ohjaamon ansiosta. Takana jäähdyttimen siivet sijaitsevat ohjaamon päällä ja erillisen ylöspäin aukeavan luukun kautta myös jäähdytin on helposti pidettävissä puhtaana.
Tela-alustaisissa malleissa telarungot on valmistajan mukaan suunniteltu uudestaan siten, että maa-aineksen tarttuminen on vähäisempää ja puhtaana pitäminen helpompaa. Kaikkiin malleihin saa myös hydraulisen pikakiinnittimen työlaitteille. Kiinnitin on standardi ja siihen sopii myös kilpailijoiden toimilaitteita, todetaan JCB:ltä. Paitsi peruskoneet myös työlaitteet on mietitty kokonaisuutena uusiksi. Yhteensä 30 erilaista laitetta on nyt saatavilla peruskauhoista ja harjalaitteista aina asvalttileikkureihin ja kantojyrsimiin. Osa laitteista vaatii peruskoneelta High Flow –hydrauliikan.
Ensimmäinen erä uusia pienkuormaajia on sadan kappaleen suuruinen. Tämä erä on kokonaisuudessaan jo myyty. JCB on tehnyt varsin hienon pienkuormaajan, joka tulee ravistelemaan meilläkin perinteisiä markkinaosuuksia Eurooppaan ehtiessään.

Internet –osoitteet:

Youtube-video tästä.

Lue seuraavaksi