Uutiset

Työkoneet

JCB esitteli uutuudet nousevalle kysynnälle – vahvasti ylöspäin vuonna 2011

JCB on edelleen perheyritys, omistajanaan Bamfordin suku. Yrityksen keulassa on toiminut vuodesta 1975 lähtien Sir Anthony Bamford, joka on vuonna 2001 kuolleen perustajan, Joseph Cyril Bamfordin poika. Anthony on syntynyt samana vuonna kuin JCB on perustettu, eli vuonna 1945.

Pääkonttori sijaitsee Englannin Rocesterissa, samalla paikalla mihin Bamford aikoinaan perusti sepän pajansa ja aloitti maailman valloituksensa raakarautaa ahjossa takomalla.

Pääjohtaja Alan Blake puhui lehdistölle helmikuun alussa ja valotti JCB:n nykytilaa ja asemaa maailmanlaajuisilla rakennuskonemarkkinoilla.

”Päättynyt vuosi 2011 merkitsi JCB:lle taas vahvaa kasvua muutaman vaikean vuoden jälkeen. Koko maailman markkinoilla myynnin volyymi kasvoi 30 prosenttia ja saimme vahvaa jalansijaa aivan uusillakin alueilla. Esimerkiksi Venäjällä kasvoimme peräti 113 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Latinalaisessa Amerikassa nousu oli 44 ja Skandinaviassakin 47 prosenttia”, aloitti Blake.

”Olemme markkinajohtajia kaivurikuormaajissa sekä teleskooppikurottajissa, joissa molemmissa markkinaosuutemme maailmanlaajuisesti on merkittävä ja siis ykkössijaan oikeuttava”, jatkaa Blake.

Kaivurikuormaajien markkinaosuudeksi JCB kertookin 45 ja kurottajien 28 prosenttia kaikista maailmassa myytävistä vastaavista koneista.

”Tällä hetkellä tehtaita on 22 kappaletta neljällä eri mantereella. Yksitoista on Englannissa, kuusi Intiassa ja loput Brasiliassa, Amerikassa, Kiinassa, Saksassa ja Ranskassa. Konserni työllistää tällä hetkellä noin 10.000 ihmistä.

Viime aikojen suuria investointeja ovat olleet Brasiliaan rakennettu kaivurikuormain- ja kaivukonetehdas sekä Intiaan valmistunut moottori- ja kaivurikuormaintehdas. Merkittävä investointi oli myös vuonna 2010 uusittu pienkuormaajatehdas USA:n Savannahiin (lue KP 12/2010 tai www.koneporssi.com).

Uuden sukupolven Dieselmax –moottoreiden tuotantoon investoidaan siihenkin rajusti seuraavan kolmen vuoden aikana. Vuoden 2011 investoinnit tuotantolaitoksiin olivat arvoltaan huikeat 165 miljoonaa euroa.

“Valmistamme tänään yli 300 erilaista konemallia. Valikoima kattaa koko maarakennuskoneiden kirjon minikaivukoneesta runko-ohjattuihin dumppereihin ja tiivistyskalustosta kurottajiin. Kevään Intermat –näyttelyssä tarjoamme laajan kattauksen keltaisia koneita, joukossa useita uutuuksia”, lopettaa Blake.

Kaivukoneet Stage IIIB aikaan

Uusien kaivukonemallien myötä JCB jättää nyt Isuzun mottorin pois useista kokoluokista ja varustaa uutuudet omalla JCB 444 Dieselmax –dieselmoottorillaan. Kaivukoneperheeseen kuuluu kaikkiaan 23 tela- ja pyöräalustaista konetta työpainoltaan yli seitsemän tonnia. Dieselmax on nyt Isuzun tilalla myös seuraavissa tela-alustaisissa malleissa: JS115 (11 t), JS130 (13 t), JS145 (15 t), JS160 (16 t) ja JS180 (18 t). Myös pyöräalustaiset JS145W (15 t) ja JS160W (17 t) kaivavat nyt 4,4 litran Dieselmax –moottorin tuottamalla teholla. JCB lupaa uuden moottorin säästävän polttoainekuluissa jopa 24 prosenttia.

Kaikissa 11-46 tonnin painoluokkiin sijoittuvissa kokoluokissa ohjaamoa on myös uusittu ja koneiden väritystä esimerkiksi vastapainon osalta on muutettu. Mustaa ja keltaista yhdistävällä stailauksella on JCB:n lähteiden mukaan haettu entistä sulavampaa ja menevämpää ulkomuotoa.

JCB varustaa kaivukoneensa kohdemaiden vallitsevien määräysten mukaisesti. Vaihtoehtoisesti JCB 444 Dieselmax voidaan vielä soveltaa Stage 3A/Tier 3 säädöksiin. Joitain malleja varustetaan näihin Stage 3A -maihin vielä myös Isuzun moottoreilla.

Maailman kaivukonemarkkinoilla kolmasosa koneista sijoittuu painoluokkiin 20-24 tonnia. Näiden markkinat ovat suurimmaksi osaksi kehittyvissä maissa. Siksi näihin koneisiin Dieselmax –moottorista lähtee edelleen versio Stage2/Tier2.

Meitä eurooppalaisia kiinnostaa tieto siitä, että mallit JS240 (24 t), JS260 (26 t), JS330 (33 t) ja JS360 (36 t) ovat ensimmäiset JCB:n Stage 3B/Tier4i -mallit. Näissä moottorina on edelleen EGR/DPF –tekniikkaa hyödyntävä Isuzu, joka on varustettu myös muuttuvatilavuuksisella turboahtimella. Näille malleille JCB on mitannut kahdeksan prosentin pienenemisen polttoaineen kulutuksessa.

ROPS kehiin

Uuden ohjaamon silmiinpistävin muutos on tuulilasissa. Kaksiosaisen laminaattilasin jakavaa palkkia on nyt pudotettu 125 millimetriä alemmas asiakaspalautteen perusteella. Jako on 70/30, mikä tarkoittaa parempaa näkyväisyyttä monttuun. Osat ovat ohjaamon uudelleen muotoilun mahdollistamana suoraa lasia, joten siksi edullisia uusia.

Myös tiivisteen osien välissä luvataan olevan täysin pölytiiviin. Tuulilasin alaosa voidaan poistaa nopeasti ja sille on ”peti” ohjaamon takaosassa. Tuulilasin yläosan liukumekanismi on edellistä kevyempi käyttää. Tuulilasin pyyhkimen moottori on nyt sijoitettu katolle ja hyvin suojattu.

Istuimen taakse on tullut lisää säilytystilaa. Hallinnoiltaan uudet mallit näyttäisivät olevan muuttumattomia. JCB on päättänyt myös, että kaikki kaivukoneohjaamot valmistetaan täyttämään myös ROPS –hyväksyntä, vaikka se ei kaivukoneissa olekaan pakollinen. Alle 24 tonnin koneissa ROPS kestävyys on saatu vahvistamalla ohjaamon runkoa ja palkkeja. Yli 24 tonnin koneisiin liitetään erillinen ROPS –kehikko. Tämä on tärkeä varuste esimerkiksi purkutyömaille.

Niin ikään asiakaspalautteen perusteella ylävaunun sivuluukkuja on vahvistettu. Ne on myös tuettu suljettuina paremmin ja näin ollen tärinä ei enää päästä niitä löystymään.

Isoja ja pieniä uutuuksia

JCB:n pyöräkuormaajien suurin, eli 22 tonnin malli JCB 456 siirtyy historian lehdille. Uusi 8,9 litran Cummins (Stage IIIB/Tier4i) -moottorilla (186 kW) varustettu JCB 457 saa malliston keulapaikan haltuunsa. EGR –tekniikkaan kuuluva partikkelisuodatin suositellaan uudessa pyöräkuormaajassa puhdistettavaksi 5000 tunnin välein.

Hydraulijärjestelmässä on nyt ns. ECO –alue, joka rajaa käytettävissä olevia moottorikierroksia ja säästää polttoainetta verrattuna täydellä teholla remuamiseen.

Vakioversiossa on nelinopeuksinen vaihteisto, mutta lisävarusteena saa viisiportaisen, momentinmuuntimen lukitusominaisuudella varustetun version. Lukitus on käytettävissä vaihteilla 2-5 ja näin vääntömomentti on suurempi ja myös kiihtyvyys kasvaa.

Pyöräkuormaajassa on nyt ZF:n valmistamat akselit ja voimansiirto.

Autoihin lastaamista jouduttaa toiminto, jossa kuljettajan painaessa jarrupoljinta lisää tehoa ohjataan kuormaajan toiminnoille. Automaattinen tasauspyörästön lukko on sekin lisävarusteena saatavilla.

Ohjaamo on kutakuinkin ennallaan, tosin LCD värinäyttö on entistä kookkaampi. Paitsi tietoa koneen eri toiminnoista, välittyy näytölle tieto myös mm. polttoaineen kulutuksesta ja työkierron ajoista. Aisaston jousitus voidaan säätää nyt kytkeytyväksi päälle kuljettajan haluamalla ajonopeudella. Kuormaajan hallintaan saa sekä joystickin että kaksivipuhallinnan. Joystickissa on proportionaalinen lisähydrauliikan hallinta.

457 pyöräkuormaajassa hydrauliöljysäiliö on viety paremmin suojaan ohjaamon portaiden taakse. Edelleen aisastovaihtoehtoina ovat parallel ja Z.

Minikaivurikuormaimeen 1CX uutisoitiin myös tehdyn muutamia muutoksia. Kuormaajan aisoja on jatkettu 100 millimetriä, kaivulaite on varustettu teleskooppijatkeella ja työvaloja on tehostettu. Teleskooppipuomin ansiosta maksimi kaivusyvyys on nyt 3,05 metriä. Koneen saa nyt myös esiohjatuilla vivuilla, kun aiemmin kaivuvivut olivat mekaaniset. Uudet vivut tarjoavat myös lisähydrauliikan hallinnan. Jalkoja ei enää siihen tarvita. Kaivuasento paranee näin huomattavasti. Jalkatilaa on tullut lisää 50 millimetriä, jolloin ajoasennosta kaivuasentoon ja päinvastoin kääntyminen on helpompaa.

Ohjaamon katkaisimet ovat nyt samoja kuin isoveljissä 3CX ja 4CX.

Edellisessä Konepörssissä mainittiin jo Intermatissa esiteltävästä kahdesta uutuudesta. Järeä kurottaja 550-8 (5,5 t/8 m) on ehtinyt jo Suomeenkin. Matekon sivuilla uutisoidaan jo ensimmäisestä tehdystä kaupastakin. Toinen jo tammikuun Konepörssissä uutisoitu uutuus oli 2,7 tonnin painoinen minikaivukone 8026 CTS.

Edelleen Intermatissa voi tutustua ensimmäisiin parallel -aisaston (yhdensuuntais) omaaviin pienkuormaajiin. Esillä ovat uudet pyöräalustaiset mallit JCB 135 (2752/1355 kg), JCB 155 (2844/1406 kg) sekä teloilla kulkeva JCB 150T (3022/1966 kg). Ensimmäinen luku sulkeissa on työpaino ja jälkimmäinen kaatokuorma. Pienkuormaajamallisto käsittää nyt 12 konetta ja vuoden loppuun mennessä 17 mallin perhe tulee olemaan valmis.

Katso Youtube -video tästä.

Internet osoitteet:www.jcb.comwww.mateko.fi

Lue seuraavaksi