Uutiset

Työkoneet

Jättihitachit Mosambikin hiilikaivokseen

Aiemmat EX8000-6 koneet on toimitettu Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan eli kyseessä ovat ensimmäiset koneet näiden maanosien ulkopuolelle.

Teten provinssiin sijoittuva hiilikaivos sai luvat kuntoon vuonna 2006 ja kaivostoiminta alkoi vuonna 2008. Viime vuonna toiminta laajeni ja tarve suuremmille koneille syntyi samalla.

Valen nettisivujen mukaan investointeja Afrikassa on suunniteltu tehtäväksi 15-20 miljardilla dollarilla vuosina 2010-2015. Moatizeen yritys tulee investoimaan lähitulevaisuudessa kuusi miljardia dollaria, mikä tuplaa vuosituotannon 22 miljoonaan tonniin hiiltä vuodessa. Hiilivaroiksi alueella on laskettu 954 miljoonaa tonnia, josta riittää kaivettavaa 35 vuodeksi. Teten provinssissa on maailman suurimmat hiilivarat.

Moatize on avolouhos, jossa käytetään suurta kaivukone-, pyöräkuormaaja- ja dumpperikalustoa.

Nyt kaivukonekalustossa on kahden edellä mainitun EX8000-6s mallin lisäksi kolme Hitachin pienempää EX5000-6s kaivukonetta, joiden kauhakoko on 34 kuutiometriä. olosuhteet ovat kovat, sillä maksimi lämpötilat kaivoksessa kohoavat yli 50 celsiusasteen. Sen takia Vale on hankkinut koneiden mukana täyden huolto- ja kunnossapitosopimuksen. Hitachi toimittaa huolto- ja varaosat koneisiin ja tekee myös tarvittavat huoltotyöt.

Moatizen kaivos sijaitsee syvällä sisämaassa. Hiili kuljetetaan nyt Beiran satamaan, jonne rautateitse kertyy matkaa noin 600 kilometriä. Kaivoksen tuotannon noustessa 22 miljoonaan tonniin, Beiran kuuden miljoonan tonnin laivauskapasiteetti käy riittämättömäksi. Tavoitteena onkin tulevaisuudessa kuljettaa hiiltä myös Nacalan satamaan, jonne rautatie valmistuu vuonna 2014.

Entisen Portugalin siirtomaan Mosambikin talous nousee nykyään seitsemän prosentin vuositahdilla. Ennen maailman köyhimpänä maana pidetty Mosambik kasvaa juuri kaivosteollisuutensa ansiosta. Maa kärsi 15 vuotta pitkästä sisällissodasta, joka päättyi vuonna 1992.

Brasilialainen Vale toimii usealla eri sektorilla ja mm. on maailman toiseksi suurin kaivosalan yritys. Toimintaa sillä on 37 maassa. Työntekijöitäkin palkkalistoilla on lähes 140.000.

Internet: ValeHitachi EX8000 speksit ja PDF-esite

Lue seuraavaksi