Uutiset

Työkoneet

Jari rikkoo MTB:llä

Kaarinalainen Stenmann Oy tuo maahan turkkilaisia MTB-iskuvasaroita peruskoneiden kokoluokkiin 1–100 tonnia. Yksi suhteelliseen uuteen tulokkaaseen Suomen markkinoilla ennakkoluulottomasti tarttunut on oripääläinen Maanrakennus J.Mäentausta Oy, joka hankki loppuvuodesta mallin MTB 285. Se kiinnitettiin 36 tonnin Hyundaihin. Kuvissa esiintyvä, järeämpi MTB 365 saatiin väliaikaiseen käyttöön, kun vuosikausia palvellut Rammer kävi huollossa Kaarinassa. Stenmann on aloittanut myös eri vasaramerkkien huolto- ja korjaustoiminnan.

Maanrakennus J.Mäentausta Oy rikkoo, lastaa ja ajaa kiveä Rudus Oy:n Piikkiön kiviainesmontulla. Jari Tuomola mättää Cat 352F -kaivukoneellaan Komatsu 605 -kiviautoon kuormia päivät, vaihtaa illaksi iskuvasaran kauhan tilalle ja alkaa rikkomaan lastauksen aikana erotettuja ylisuuria.

Iskuvasara MTB 365 on sopiva kaveri 52 tonnin Cat 352F -kaivukoneelle. Jarno Mäentaustan luottokuljettaja Jari Tuomola on käyttänyt mallisarjan pienempää vasaraa MTB 285 viime vuoden joulukuusta lähtien. Nyt väliaikaiseen käyttöön otettu MTB 365 on osoittautunut vieläkin tehokkaammaksi peliksi

Yhden kuorman purku murskaimelle ei kauaa kestä. Kiirettä siis pitää valmistella pohjia Catille ja kiviautolle uutta kuormaa varten. Tuomola saakin päivän aikana vatkata kaivuvipuja oikein olan takaa.

”Hyvä on jumpata vasaran vaihdon parissa ennen iltahommia, kun muuten tulee istuttua kuin tatti tuolla ohjaamossa. Kuuteen saakka illalla saan rikkoa täällä ja joskus on todella kiire, että saan tarpeeksi rikkoja seuraavan päivän kuormauksia varten”, aloittaa Tuomola.

Jarin käytössä oli siis väliaikaisesti toukokuun alussa 40–55 tonnin peruskoneisiin sopiva ja 3 800 kilogrammaa painava iskuvasara MTB 365 (kuva yllä).

Tuomola iski pienemmällä, 2 950 kilogrammaa painavalla ja 33–50 tonnin peruskoneisiin tarkoitetulla 285-vasaralla samassa paikassa ennen ja kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt molempien vasaroiden tehosta. Mies tietää mistä puhuu, takana kun on monien vuosien vasarointikokemus. Kahdeksan vuotta on vierähtänyt jo Ruduksella Piikkiössäkin.

”Näiden kahden kokoluokan välillä on vielä selvä ero ja tällä MTB 365:lla saadaan tehoa nostettua merkittävästi. Tosin uskoisin, että pienempi MTB 285 on oikea ja riittävä kokoluokka tänne, sillä kovin isoja kiviä ei räjäytyksissä synny. Tämä 52 tonnia painava peruskone ja lähes neljä tonnia painava vasara ei ehkä ole se taloudellisin tapa. Toki tällä on tosi miesmäistä rikkoa”, nauraa Tuomola. MTB 285 oli viety Piikkiöstä töihin Poriin.

”Täälläkin kiven laatu vaihtelee paljon riippuen siitä, missä kohtaa aluetta ollaan. Pehmeä kivi on sitkeää, kova hajoaa yleensä kertalaakista. Jos 5–6 iskulla ei mene rikki, niin sitten on syytä valita uusi lyöntikohta”, sanoo Tuomola.

Turun ohikulkutietä rakennetaan parhaillaan ja Ruduksen kiviainesmonttu sijaitsee aivan sen vieressä. Näin läheltä harvoin löytyy murskeiden tarvitsijaa.

Kymmenen isoa kaivukonetta

Jarno Mäentausta aloitti toiminimellä ja muutti yrityksensä vuonna 2010 osakeyhtiöksi. Kalustossa on jo kymmenen kaivukonetta. Kuvissa esiintyvä Cat 352F on 51,7 tonnin työpainollaan yrityksen järein. 40 tonnin kaivukoneita on viisi, 30- ja 25-tonnisia molempia kaksi kappaletta. Tämän lisäksi on muutama pyöräkuormaaja, kiviauto ja kaksi lavettia. Työntekijöitäkin on jo viitisentoista.

Ja pakkohan sitä on kysyä. Miten koronaepidemia on näkynyt Jarnon yritystoiminnassa?

”Vielä ei oikein mitenkään negatiivisesti. Hommat rullaavat kuten ennenkin. Positiivista on, että polttoaineen hinta on laskenut ennätyksellisen alas. Se tuo kustannussäästöjä. Tosin taitaa ne vaikutukset tulla viiveellä, ja monia hankkeita laitetaan ehkä jäihin. Toivottavasti elvytysvaraa infraan on kuitenkin olemassa. Aika näyttää”, sanoo Jarno.

”Hankin ensimmäisen MTB-vasaran mielenkiinnosta, sillä aina pitää kokeilla uutta. Hankintahinta oli vallitsevaan tasoon nähden edullinen ja varaosat sekä huolto ovat nyt tuossa aivan vieressä eli Kaarinassa. Tuo vanhempi vasara jo siellä kävi ruumiinavauksessa.”

”Näyttää siltä, että MTB on varsin laadukkaasti tehty ja kovaa työtä kestävä eli varteenotettava vaihtoehto”, päättää Mäentausta.

”Iskuvasaran terien ja muiden kulutusosien valmistajana aloittanut, turkkilainen Inan Makina on tehnyt MTB-iskuvasaroitakin jo parikymmentä vuotta. Vasaroita ja muita työlaitteita nykyaikaisella tehtaalla valmistuu yli 4 000 kappaletta vuodessa”, sanoo Stenmann Oy:n Patrick Gunn.

Koronaepidemian suositeltu kahden metrin turvaväli ei näissä hommissa ole kovinkaan suuri ongelma. Jarno Mäentausta sanoo, että virus ei vielä ole syönyt alan töitä. Polttoaineen hinnasta se tosin on jo nakertanut paloja pois.

Yritys tuo maahan iskuvasaroiden lisäksi myös teriä kaikkiin vasaroiden valtamerkkeihin. Stenmannin hyllyistä löytyvät myös kaikki kulutusosat kauhoihin, kuten kynnet, adapterit ja erilaiset suojat kuten panssarilevyt ja kovametallinapit. Yleisimpiin murskaimien malleihin on tarjolla leukoja, sivukiiloja ja mantteleita.



Lue seuraavaksi