Uutiset

Työkoneet

Jari Latvala pitää perusasiat kunnossa

Jari Latvala on tehnyt mittavan uran koneurakoinnin, varaosamyynnin ja konekaupan parissa. Tänä vuonna Jari juhlisti omia ja samalla yritystoiminnan täysiä kymmeniä. Kävimme kysymässä mihin menestyksekäs ura perustuu ja mikä on vuosien myötä muuttunut.

Konekauppa perustuu luottamukseen

Vuonna 1983 aloitettu konekauppa on ollut aina iso osa Latvala Groupin toimintaa. ”Olimme ensimmäisten kauppiaiden joukossa tuomassa käytettyjä maarakennuskoneita Euroopasta Suomeen. Aloitin itse asiassa ulkomaankaupan ensin henkilöauton osilla ja huomasin silloin merkittävän hinnan eron kotimaassa myytäviin osiin”, toteaa Jari Latvala konekaupan alkuvaiheista. ”1980- ja 1990- luvuilla piti kiertää itse aktiivisesti etsimässä sopivaa kalustoa Suomeen. Ei ollut vielä suhteita sikäläisiin kauppiaisiin ja tiedon kulku oli muutenkin nykyistä huomattavasti hitaampaa”.

Ensimmäisten kahden vuosikymmenten aikana luotiin suhteet, joihin nykyinen menestys pohjautuu. ”Ostaminen oli silloin helpompaa, koska kilpailu oli vähäisempää. Piti vain löytää oikeat koneet ja tehdä päätökset nopeasti”, sanoo Latvala. Nykyään kauppaa tehdään nopeammin ja tieto myytävästä kalustosta on heti verkossa kaikkien saavutettavissa. ”Nyt pitää olla suhteet kunnossa menestyäkseen”. Koneiden ostamisessa auttavat ne pitkäaikaiset ja hyvät suhteet niiden myyjiin, jotka laitettiin alulle jo silloin kymmeniä vuosia sitten. 

Viime vuosina Latvala on tehnyt konekauppaa tasaisesti keskittyen yhä enemmän Volvo-pyöräkuormaajiin ja -dumpperihin sekä uudehkoon kuljetuskalustoon. ”Kaivukoneita on nyt vähemmän myynnissä, koska kilpailu niissä on sen verran kovaa. Olemmekin keskittyneet kalustoon, joka me parhaiten osataan ja tunnetaan. Pyrimme kuitenkin pitämään myynnissä hyvin monipuolista kalustoa. Sen johdosta kysyntä pysyy koko ajan tasaisena”. Uutta myytävää kalustoa on tärkeä saada varastoon tasaisesti. ”Urakoitsijat ja autoilijat ottavat kyllä yhteyttä, kun huomaavat esimerkiksi uudessa Konepörssin mainoksessamme uutta mielenkiitoista kalustoa”. Luottamus ja rehellisyys ovat asiat, joihin Jari palaa keskusteluissa useasti. ”Luottamus ansaitaan rehellisyydellä. Olen aina kertonut ostajalle myytävän kaluston kunnon mahdollisimman tarkasti”, sanoo Jari.

Varaosamyynti kasvaa

Vaikka Latvala Group on tunnetumpi purkuosien myynnissä, niin viime vuosien aikana varsinkin Volvo-maarakennuskoneiden alkuperäis- ja tarvikeosamyynti on kasvanut voimakkaasti. ”Olemme nyt Suomen johtava maarakennuskoneiden ja puimureiden purkamo. Aloitimme puimureiden purkamisen vuonna 1983 ja maanrakennuskoneet tulivat mukaan kaksi vuotta myöhemmin”. 

Jari Latvala tunnetaan mittavasta urastaan rallin parissa.

Latvalan purkuosien varastosta löytyy varsin kattava valikoima erilaisia osia yleisimpiin maarakennuskonemerkkeihin, kuten Volvo, Hitachi ja Hyundai. ”Uusista osista pidämme varastossa yleisimmät, jolloin ne saadaan asiakkaille hyvin nopealla toimituksella. Tilattavat osat saadaan tarvittaessa toimitettua pikana muutamassa päivässä. Uusien ja purkuosien lisäksi kauttamme löytyy kunnostettuja napoja, vaihteistoja ja moottoreita”, lisää Latvala.

Purkuosien parantunut menekki kertoo Latvalan mielestä kahdesta asiasta. ”Koneiden käyttöaste on nyt talouden paremman kehityksen myötä kasvussa. Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita vielä investoimaan uudempaan kalustoon. Pitkään jatkuneen taantuman vaikutukset näkyvät edelleen”, sanoo Latvala ja jatkaa. ”Osa tekee töitä vanhemmalla kalustolla nyt, kun niitä on. Taantuma on monella kuitenkin tuoreena muistissa ja se pitää markkinat varovaisina vieläkin”.

Latvalalla maarakennuskoneiden varaosamyynnistä vastaava Mika Haarala palvelee asiakkaat hyvin ja hänellä on osaamista ja palvelu pelaa. ”Jos asiakkaamme ei löydä sopivaa osaa meiltä, niin ohjaamme hänet eteenpäin konemaahantuojien verkostoon”.

Samalla tontilla Tuurissa yli 30 vuotta

Vuodesta 1977 urakointia tehnyt Latvala aloitti auto- ja konekaupan 40 vuotta sitten. Urakointi on pysynyt mukana koko toiminnan ajan ja nyt omaa kalustoa on töissä yli kaksikymmentä. Koillis-Satakunnan Sähkölle Jari on urakoinut jo 38 vuotta ja nyt sähköyhtiön töissä on viivi konetta. Metsäkoneurakoita tehdään UPM:lle aliurakoitsijana yhden koneen ketjulla. Lisäksi Helsingin kaupungin töissä on noin 15 yksikköä. Pääkaupunkiseudulla Latvala onkin urakoinut jo yli 10 vuotta.

Tuurissa Väkkäräpakantiellä sijaitsevat tilat ovat vuosien mittaan kasvaneet ja kehittyneet. Siellä sijaitsevat myymälä- ja korjaamotilat, pesuhalli ja maalaamo sekä varustelutilat. Sattuman kautta Latvalan tilat sijaitsevat aivan Veljekset Keskisen myymälätilojen vieressä. ”En paikkaa vaihtaisi”, toteaa Jari kysyttäessä. Tuurin kylästä on kieltämättä kehittynyt Suomen oloissa poikkeuksellinen kaupan keskittymä. ”Veljekset Keskisen pääsisäänkäynti on tästä sadan metrin päässä. Isännät pääsevät käymään meillä, kun rouvat viettävät aikaa Keskisellä. Ei tähän enää nykyään purkamoa ja konekauppaa onnistuisi rakentamaan”, toteaa Latvala yrityksensä sijainnista.

Rallia ja muuta

Jari tunnetaan mittavasta urasta rallin parissa ja Jarin pojan, Jari-Matin menestyksekästä ralliuraa seurataan mediassa jatkuvasti. Tuurista löytyykin tätä nykyä ralliautomuseo, joka pitää nimeä JM-Rally Parc Ferme´. Siellä pääsee kesäisin tutustumaan vaikuttavaan määrään rallin lähihistoriaa autojen ja muiden muodossa.

Jari ajaa edelleen myös itse rallia ja marraskuussa matka oli viemässä ADMV-Lausitz Rallye kilpailuun Saksaan. Rallin ohella vapaa-aika kuluu muun muassa hiihdon ja suunnistuksen parissa. Muutama vuosi sitten ostettu ja nyt kunnostettu maatila Alavudelta on tuonut Jarin tavallaan takaisin juurilleen. Maatilan poika pääsee nyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaa oman tilan isäntänä.  ”Maa- ja metsätilan työt on ollut aina lähellä sydäntäni. Nyt pääsen suunnittelemaan ja itse tekemään pelto- ja metsätöitä itse omistamillani mailla. Se on minulle parasta vapaa aikaa”, Jari sanoo kiitollisena lopuksi.

Lue seuraavaksi