Uutiset
Jari ja Case – Karkkilan kaupungin luottopakit
Jari Henrikssonin työhistoriaan sopii kaivurikuormain jos toinenkin. Vuonna 1986 Karkkilan palveluksessa yrittäjänä aloittanut Jari laskeskelee, että helmikuussa tänä vuonna saapunut Case 695SV on jo 15. miehen omistama kaivurikuormain. Karkkilan kaupungin kadut ja kunnallistekniikka ovat tulleet tutuiksi. Mies onkin melkoinen datapankki, joka muistaa kaivonkannet, vesijohtojen linjaukset ja muut maanalaisetkin rakenteet vuosien kokemuksella.
67-vuotiaan Jarin mukaan nyt saapunut Case on jo hänen kolmas viimeinen koneensa. Työkaverit ovat jo tottuneet siihen, että asia ilmaistaan näin. Eläkkeelle siirtymisestä ei mies vieläkään innostu. Voi olla, että tämänkin viimeisen koneen jälkeen tulee vielä se vihoviimeinen kone ja sen jälkeen toinen vihoviimeinen kone. Kuka tietää.
”Olen ymmärtänyt, että kaupunginkaan puolelta ei minua oikein haluttaisi päästää pois. Lievää painostusta jatkamiseen on”, virnistää Henriksson aluksi. Kaiken miehen omaavan tiedon siirtäminen nuoremmille sukupolville on mahdotonta.
”Täällä ovat kaupungin insinööritkin ja muut virkamiehet pääasiassa jo vaihtuneet useastikin minun työurani aikana.”
Miehen ensimmäinen kaivurikuormain 37 vuotta sitten oli Ford 550. Siitä on kuljettu New Hollandien kautta Caseen. Uusi Case 695SV vaihtui vuoden 2020 malliseen vastaavaan. Kahdessa vuodessa siihen oli kertynyt tunteja yli 5 000. Kauppaa Jari on tehnyt useasta koneesta Rentin Harri Hassisen kanssa jo vuosien ajan. Miesten välillä vallitsee molemminpuolinen luottamus.
”Minulla on Jarin kanssa pitkä ja antoisa myyjä-asiakassuhde. Ikinä ei ole tullut erimielisyyksiä kaupankäynnissä, sillä molemmat perustelevat aina oman kantansa ja toinen kuuntelee. Jari pitää erinomaista huolta koneestaan ja häneltä tuleva vaihtokone on aina hyvässä kunnossa ja helppo myydä eteenpäin”, sanoo Hassinen.
”Harrin kanssa on ollut hyvä hieroa kauppoja. Hän tekee aina sen minkä lupaa”, heittää vastapallon Henriksson.
Karkkilan kunnan työt ovat monipuolisia ja ympärivuotisia. Talvella toimenkuva on pitkälti lumitöissä ja kesällä sitten viherrakentamista, kunnallistekniikkaa ym. Monipuoliset työt edellyttävät myös laajaa työlaitevalikoimaa erilaisista kauhoista harjalaitteeseen ja siipilumikauhasta hiekoittimeen.
”Esimerkiksi kaikki Karkkilan keskustan kevyenliikenteen väylät ovat minun vastuullani talvella.”
Työn monimuotoisuus vaatii konetyypiksi juuri kaivurikuormaimen. Etukuormaajan avulla Henriksson kantaa erilaisia maa-aineksia ja trukkitaakkoja kesällä sekä kuormaa ja auraa lunta talvella. Kaivamista on tasaiseen tahtiin sulan maan aikaan niin kunnallisteknisissä töissä kuin viherrakennuksessa. Pyörillä ja 40 kilometriä tunnissa siirtonopeudella kohteesta toiseen siirtyminen on nopeaa. Kaikenlaiset kaupungin tarjoamat työt hoituvat siis yhdellä ja samalla koneella.
Case hyvin varustein
Case on varusteltu Henrikssonille sopivaksi Rentin toimipisteessä Honkajoella. Tehdastekoinen Case kun ei täytä Jarin vaatimuslistaa. Kone tulee tehtaalta esimerkiksi ilman takahallintalaitteita, jotka ovat aivan välttämättömät. Kaivuasennosta voi hallita muun muassa suunnanvaihtoa ja nelipyöräohjausta. Myös jarrupoljin on takana, mikä edesauttaa tarkkaa koneen sijoittamista kaivuhommissakin. Casen omat kahvat ovat vaihtuneet Engconin vastaaviin, joten peukalorullia ja nappeja on tarpeeksi kaikkien toimintojen alistamiseksi vipuihin.
”Suomi-varustelu on pakollista. Takahallinnan lisäksi Rentillä on lisätty muun muassa rasvari, pohjapanssarointi, sylinterien suojauksia, työvaloja sekä hydrauliikat eteen. Jo aiempiin koneisiin halusin lokasuojiin lisäsiivet, joita ilmeisesti on varusteltu muillekin myytyihin koneisiin”, tietää Henriksson.
Kaivupuomi on teleskooppijatkeella varustettu, jolloin lisäulottuvuutta tulee 1,2 metriä. Henrikssonin mukaan teleskooppi on ollut jo monessa hänen aiemmassakin koneessaan. Lisämetri on tervetullut työmailla ja ilman sitä ei tule toimeen.
Sivulle kääntyvät tukijalat olivat itsestäänselvyys. Paitsi hyvän vakauden kaivutöihin, ne tarjoavat suuremman maavaran kuin Keski-Euroopassa varsin suositut pystytassut. Tukijalat ovat niin sanottua kääntömallia eli tukilapussa on sekä esimerkiksi asfaltilla käytettävä, kumeilla suojattu puoli että paremman pidon tarjoava teräspinta.
Uusi Case 695SV on varustettu FPT:n uuden malliston neljäsylinterisellä Stage V -dieselmoottorilla, josta tehoa saadaan 82 kilowattia (ISO 14396). Iskutilavuus on 3,6 litraa. Kun aiemmissa Casen malleissa on ollut vain joko partikkelisuodatin (DPF) tai katalysaattori (SCR), löytyy nykyisestä molemmat. Ja myös pakokaasujen takaisinkierrätys (EGR) koneessa on.
”Polttoaineen kulutusta en tarkkaan pysty sanomaan, mutta kaikkein raskaimmissa auraushommissa saa tankata joka päivä. Tankillinen eli 110 litraa kestää sellaisen pitkän työpäivän eli noin 10 tuntia. Kevyemmissä hommissa tuntikulutus putoaa reilusti”, päättää Henriksson.
Pitkään samassa merkissä pysyminen on Henrikssonin mukaan seurausta siitä, että suuria murheita ei ole ollut. Ja kaikkiin ongelmiin on nopeasti saatu ratkaisu. Kone pysyy kunnossa säännöllisellä huollolla. Pieniä huoltohommia kuten öljynvaihtoja mies tekeekin itse. Suuret huollot hoitaa Rentin sopimushuoltaja Villiosa Oy Ojakkalasta.
Lisää tilaa ohjaamoon
Vuonna 1957 kaivurikuormaajien valmistuksen aloittanut Case esitteli uuden Stage V -mallistonsa vuonna 2021. Siihen kuuluu myös kaksi 695SV:tä pienempää, etupyöräohjauksista mallia 580SV ja 590SV. Parhaiten suomalaiseen makuun iskee varmasti juuri Henrikssoninkin suosima nelipyöräohjattu 695SV. Se painaa työkunnossa noin 10 tonnia.
Suurin muutos 695SV:ssä Stage V -päästöluokan päivityksen lisäksi on ohjaamossa. Tilavuus on suurentunut, sillä leveyttä on tullut lisää. Näin jalkatila käännyttäessä ajoasennosta kaivuasentoon ja päinvastoin on kasvanut. Lisätilavuutta on käytetty muun muassa erilaisiin säilytysratkaisuihin.
Kuljettaja saa nyt kännykkänsä ja mahtavimmatkin eväänsä varmasti sijoitettua, sillä ohjaamossa on kaksi lukittavaa lokeroa, kaksi pullotelinettä, neljä avointa kaukaloa sekä kylmälokero.
Ohjaamossa on tehty myös seuraavia muutoksia: uudelleen sijoitettu seisontajarrun kytkin, uusi nopeusmittari, uudelleenryhmitellyt katkaisijat oikeanpuoleisessa konsolissa, Power Shift -mallissa uusi suunnanvaihdon kytkin kuormaajan hallintavivussa sekä uudelleen sijoitetut tukijalkojen minikokoiset hallintavivut. Bluetooth-radio ja kaksi usb-liitintä ovat nykyaikaa.
Valmistajan mukaan myös ohjaamon melutaso on hieman laskenut uusissa malleissa ollen nyt 74 desibeliä. Silmiinpistävää on, että Case ei ole lähtenyt kosketusnäyttöjen linjalle, vaan ohjaamon sivukonsolissa on vanhat kunnon viisarimittarinäytöt.
Voimansiirtolinjassa on Carraron valmistamat akselit ja eteenpäin ajoon neliportainen Powershift (7,11,24 ja 40 km/h). Taaksepäin ajoon on kolme nopeusaluetta (8,13 ja 29 km/h). Kuormantuntevassa hydraulikkajärjestelmässä muuttuvatilavuuksinen pumppu tarjoaa maksimi tuoton 165 litraa minuutissa (205 bar). Kuljettaja voi kevyissä töissä nyt valita uuden ECO-työalueen, joka säästää valmistajan mukaan polttoainetta kymmenisen prosenttia.