Uutiset

Työkoneet

Janne Leppänen Case Rodeon ykkönen

Case Construction Equipmentin järjestämä kuljettajakilpailu ”Case Rodeo” päättyi viikonloppuna Pariisin lähettyvillä, Monthyonissa sijaitsevassa koulutuskeskuksessa suomalaismenestykseen. Nokialainen Janne Leppänen (Mönkän Kaivin) voitti neljällä eri koneella läpiviedyn kisan.

Kisaajia tänä vuonna oli mukana niin Euroopasta, Afrikasta kuin Lähi-Idästäkin ja finaaleihin selvityneet olivat pääosin käyneet läpi jo omien maidensa karsinnat.  Maita oli 15, kilpailijoita 42. Suomessa maahantuoja Fintractor Oy kutsui omat edustajansa loppukilpailuun. Suomen muut edustajat olivat Teemu Vakkari (Tupala-Yhtymä Oy) ja Petri Hämeenniemi (Maansiirtoliike Harry Mäkelä Oy). Erityisesti kaivurikuormaimella suoritettu osatehtävä oli Härmän jätkille menestyksekäs. Leppänen vei ykkössijan ja Vakkari oli kolmas.

Janne Leppänen (46 v.) on tuttu mies alan ihmisille. Meriitit erilaisissa kuljettajakilpailuissa eivät helposti unohdu. Menestystä on tullut roppakaupalla niin kansainvälisissä kuin kansallisissa kuskikoitoksissa.

Pitkän kuljettajauran jälkeen Janne siirtyi yrittäjäksi vuonna 2006. Mönkän Kaivin Oy:n toimenkuvaan kuuluvat pihatyöt, talojen ympärikaivuut, nurmikoiden rakentamiset, reunakivien asennukset, kuljetuspalvelut vaihtolava-autolla, koneiden remontointi ja huoltotyöt.

Palkinnoksi kisasta Janne sai matkan Japaniin tutustumaan Casen kaivukonevalmistukseen.

Maavoitto meni tällä kertaa Tanskaan.

Jannella on varsin yleinen tausta maarakennusalan yrittäjiä ajatellen. Hän on maatalon poikia. Vuonna 1985 eli 17-vuotiaana ensimmäiset kaivuliikkeet nuorukainen sompaili Vammas Major –kaivurilla. Vuoden 1992 Metkon ykköskuskikisassa eli yli 20 vuotta sitten mies totesi.

”Kiinnostus näpertää koneiden ja härveleiden kanssa kai minut vei aikanaan tälle alalle. Tässä työssä saa olla ulkona ja näkee eri paikkoja.Tehtaassa en viihtyisi.” Tätä linjaa on siis menty näihin päiviin saakka. Maarakennushommissa on vierähtänyt vuosi jos toinenkin. Liukuhihnahommat ovat jääneet muille.

Pyöräkuormaajatehtävässä piti taiteilla kahden tyhjän kuormalavan kanssa. Kuvassa Janne kääntää ylemmän lavan pystyyn alemman päälle. Alla on Casen syksyllä esiteltyä uutta kompaktien pyöräkuormaajien sarjaa mallia 321F ZB.

695ST-kaivurikuormaimella piti onkia ankkoja vesialtaasta ja siirtää ne tynnyriin. Janne keksi jo harjoituksissa kääntää koukun vaakatasoon, jolloin homma nopeutui hurjasti.

”Valitettavasti vain muut ottivat mallia ja kisassa kaikki käyttivät sitten samaa tekniikkaa”, nauraa Janne.

Kaivurikuormaintehtävästä Leppäselle irtosi silti voitto.

Kaivukoneen tehtävä oli perinteinen ”tappi reikään” ujutus. Kone on CX180C.

”Tällaisesta pujotuksesta olen aina pitänyt vähiten, sillä sääolot vaikuttavat. Kun tuulee, niin ketjun päässä oleva tappi heiluu ja vaikeuttaa osumista”, päättää Leppänen.

Konepörssi onnittelee Jannea.

Koko Suomen tiimi oikealta vasemmalle: Teemu Vakkari, Petri Hämeenniemi, Kaj Pihlaja (Fintractor Oy) sekä Janne ja Suvi Leppänen.

Lue seuraavaksi