Uutiset

Työkoneet

Irrotettava pyörittäjä Marttiinilta

Kauhankallistajat ja -pyörittäjät lisäävät tasaisesti suosiotaan kaivukoneiden lisälaitteena. Kaikissa hommissa ei ole kuitenkaan järkevää pitää jatkuvasti kallistaja-/pyörittäjäpakettia puomin päässä. Sen irrottaminen on sen verran työlästä, että niin ei juurikaan tehdä päivittäin. Marttiini Metal Oy Rovaniemeltä on tehnyt kauhanpyörittäjän, jonka pystyy irrottamaan kallistajasta ilman ohjaamosta poistumista. Sellainen on nyt käytössä maarakennuspalveluita tarjoavalla ylivieskalaisella Takanen MR Oy:llä.

Marttiini teki pyörittäjästä pikakiinnikkeillä varustetun ”välikappaleen”. Sen irrottaminen puomin päästä onnistuu ohjaamosta poistumatta. Rakenne on hieman korkeampi, kuin kiinteästi asennettavan mallin. Hydrauliikan kytkennät hoituvat OilQuick-sarjapikaliittimellä.

Toisessa polvessa maarakennusyritystä luotsaava Takanen MR Oy:n toimitusjohtaja Juha Takanen sanoo, että häntä oudoksuttaa kauhanpyörittäjän pitäminen jatkuvasti kiinni koneessa. Arvokas lisälaite joutuu näin tahtomattaan ylimääräiselle rasitukselle, vaikka työkohteessa ei pyörittäjän käytöstä olisi mitään hyötyä. Pyörittäjä kasvattaa tietenkin samalla puomin päässä liikuteltavaa massaa, mutta ennen kaikkea sen käytön myötä kaivuvoimat kärsivät. Joissakin paikoissa pyörittäjän käyttö on toki välttämätöntä. Markkinoilta ei ole aikaisemmin löytynyt tällaista sarjapikaliittimin varustettua kallistajan ja pyörittäjän yhdistelmää. Nyt löytyy. Takasen ideoimana Marttiini Metal Oy lähti kehittämään kyseisin ominaisuuksin varustettua kallistaja-/pyörittäjäpakettia. Valmistajia kiinteille paketeille löytyy toki muitakin, mutta Takanen haluaa omalta osaltaan suosia kotimaista työtä. Siksi ”tilaus” tehtiin Rovaniemelle.

Ylivieskalainen maarakennusyritys Takanen MR Oy on varustanut uuden Volvo EC250EL -kaivukoneensa uutta ideaa edustavalla Marttiinin irrotettavalla kauhanpyörittäjällä. Se voidaan näin helposti jättää pois pelistä, kun sille ei ole tarvetta. Irrotus sekä myös kiinnitys onnistuvat mukavasti ohjaamosta käsin.

Pyörittäjä irti lennosta

Takanen MR Oy:n maarakennuspäällikkö Teemu Takanen on tyytyväinen uuteen irrotettavaan kauhanpyörittäjään. Monissa kohteissa on turha rasittaa kallista komponenttia. Myös kaivuvoimat paranevat, kun ajetaan ilman pyörittäjää.

No aivan lentoon ei kaivukoneilla vielä pääse, mutta tämän Marttiinin uuden lisälaitteen myötä ohjaamosta poistumiset vähentyvät ja kauhanpyörittäjän irrottaminen kallistajasta on mahdollista tehdä nopeasti. Marttiinin toteuttama kallistajan ja siitä irrotettavan pyörittäjän yhdistelmä on vielä niin uusi asia, että sille ei ole ehditty antaa vielä tuotenimeäkään.
Kallistaja on Marttiinin mTilt-20 HD:n peruja ja Takasella se on kytkettynä Volvo EC250EL -kaivukoneeseen. Kiinnikkeenä on S70, jonka perään uusi irrotettava pyörittäjä voidaan kytkeä. Hydrauliikan liitokset kallistajan ja pyörittäjän välillä tapahtuvat OilQuickin sarjapikaliittimen avulla. Pyörittäjän perään kytkettävän kauhan, tai minkä tahansa kauhasovitteella varustetun työlaitteen lukitus, onnistuu ohjaamosta käsin ilman sieltä poistumista. Samoin sujuu pyörittäjän lukitus kallistajaan.
Työkohteesta riippuen on pyörittäjä helppo näin pudottaa pois kyydistä ja poimia taas käyttöön, kun sitä tarvitaan. OilQuickin sarjapikaliittimen itsestään sulkeutuva tiivisteellinen suojakansi peittää kallistajan puoleiset hydrauliikan pikaliittimet, kun ne eivät ole käytössä. Eli kauhan käyttö ilman pyörittäjää sujuu muitta mutkitta, eikä pikaliittimiä tarvitse ryhtyä suojaamaan erikseen. Läpi saadaan ajettua muutakin hydrauliikkaa, kuin vain lukituksen tarvitsemaa.
Takasen laite otettiin käyttöön kesän lopulla ja se on nyt ollut syksyn kunnallisteknisissä hommissa. Takasen maarakennuspäällikkö Teemu Takasen mukaan se on nopeuttanut tekemistä monessa kohteessa. Mahdollisuuksien mukaan on kaivettu aina ilman pyörittäjää, jolloin tekeminen on tehostunut. Pyöritystä tarvittaessa on irtopyörittäjä saatu nopeasti ja vaivattomasti puomin päähän.
Uusi irrallinen pyöritin lisää hieman yhdistelmän korkeutta verrattuna kiinteään kallistaja/pyörittäjäpakettiin. Siitä ei kuitenkaan ole juurikaan haittaa niissä kohteissa, joissa pyörittäjästä saadaan paras hyöty. Tasauksissa ja muissa ”tarkkuushommissa” ei pieni voiman väheneminen välttämättä haittaa.

Kallistajan puoleisen pikaliittimen kansi sulkeutuu automaattisesti, kun puomin päähän lukitaan pelkkä kauha tai jokin muu työlaite. Väliin kytkettävän irtopyörittäjän liittimet puolestaan kytkeytyvät kiinnityksessä automaattisesti tähän vastakappaleeseen. Kuvassa suojakansi on auki. Letkujumpat ovat tämän kanssa historiaa.

Sorasta murskeeseen
Juha Takasen isä Martti Takanen aloitti hiekan ja soran toimitukset Sievin seudulla 1970-luvun alussa. Silloisesta yhden miehen yrityksestä toiminta on jalostunut kokonaisvaltaiseksi kiviainesten tuotannoksi ja toimitukseksi pääpaikkanaan Ylivieska. Omilla murskaimilla rikotaan kiveä ja seuloilla jalostetaan sora-alueita halutuiksi nimikkeiksi.
Yrityksellä on omia kalliopaikkoja Kokkolan ja Ylivieskan välimaastossa sekä soranottopaikkoja Kokkolan ja Reisjärven välillä. Kivi- ja sora-ainestoimitusten rinnalle on vuosien saatossa tullut maarakennustoimintaa. Kotiseudun kunnallisteknisten töiden lisäksi yrityksen koneet operoivat ympäri Suomen. Viimeaikojen suuria työmaita ovat olleet Pohjanmaan junarataverkoston kunnostustyöt. Siellä pörräsivät talon maarakennuskoneet, sekä kohteisiin toimitettiin kaikki tarvittu kiviaines.

”Merkittäviä työllistäjiä ovat olleet ja tulevat olemaan jatkossakin erilaiset voimalaitosurakat. Pohjanmaallakin rakennetaan parasta aikaa monia eri energialähteitä hyödyntäviä voimaloita, ja me olemme niissä mukana”, sanoo Juha Takanen. Yleisesti ottaen maarakennustyömaat ovat kuitenkin ympäri koko maan. Asiakkaita ovat niin pientalorakentajat kuin isot teollisuuslaitokset. Takasen koneet ovat mukana myös monissa infra-rakennusurakoissa. Yritys on panostanut paljon 3D-koneenohjausjärjestelmiin, mikä juuri infrarakentamisessa alkaa olla välttämättömyys. 
Takanen on kasvanut vuosikymmenien saatossa yhden miehen ja yhden auton taisteluparista monikymmenkoneiseksi toimijaksi. Kaivukoneita sekä pyöräkuormaajia on toistakymmentä ja puskukoneita useita. Kiviaineskuljetukset hoidetaan sorakasettiyhdistelmillä omilta murskaus- ja seulonta-asemilta.
Maarakennuskoneet siirtyvät nopeasti paikasta toiseen muutaman lavettiauton voimin. Löytyypä Takasen konevarikolta myös Suomen suurin laahakaivukone, merkiltään Liebherr (katso artikkeli Konepörssi 8/2015). Tosin kyseinen kone ei koskaan makaa varikolla, vaan se viihtyy paremmin soramontulla. Henkilökuntaa yrityksellä on nykyisin viitisenkymmentä.
Marttiinin irrotettavia pyörittäjiä on talossa vasta yksi, mutta sekä Juha että Teemu Takanen uskovat, että niitä tullaan tarvitsemaan enemmänkin. Tämän ensimmäisen yksilön kanssa ollaan vielä vähän niin kuin tuotekehityshommissa.
”Hyvin on tähän asti pelannut”, päättää Teemu Takanen.

 

 

Lue seuraavaksi