Uutiset

Työkoneet

Intermat meni – katseet Baumaan

Kolmen vuoden välein Pariisissa järjestettävä Intermat on ohi. Murto-osan Bauman pinta-alasta kattava ranskalaisnäyttely on inhimillisen kokoinen tapahtuma, jota tarpoessa ei iske epätoivon ja jalkakramppien yhdistelmä, toisin kuin ensi vuonna jälleen ovensa avaavassa Baumassa  (8.14.4.2019). Intermatkin on tullut allekirjoittaneelle tutuksi jo neljällä eri vuosikymmenellä. Mielestäni näyttelyn ranskalaisleima on entisestään vahvistunut ja nykyisellään pitäisinkin sitä enemmän kansallisena näyttelynä kuin kansainvälisenä. Monet tunnetut merkit ovat läsnä ranskalaisten maahantuojiensa osastolla. Näitä kiinnostaa luonnollisestiti eniten omien asiakkaidensa palveleminen. Ranska on selvästi pääkieli.

Viikon kestävän näyttelyn kävijämäärät eivät tätä kirjoitettaessa olleet tiedossa, mutta ajoittain käytävillä ja osastoilla oli melko hiljaista. Näppituntumalla uskoisin määrän jäävän edelliskertoja pienemmäksi. Tosin näillä näyttelyjärjestäjillä on ainakin tiedotteissaan taipumus aina rikkoa edelliskerran kävijöiden lukumäärät. Niin käynee tälläkin kerralla.

Monet moottorivalmistajat esittelivät Stage V -päästöluokkaan päivitettyjä mallejaan.

Pariisissa oli julkisten liikennevälineiden lakko messuviikon maanantaina, tiistaina ja lauantaina. RER-junia esimerkiksi keskustasta näyttelyalueelle kuitenkin kulki, vaikka harvemmin. Ranskalaisten tunnettu lakkoiluinto haittasi siis messuille menoa ja sieltä paluuta yllättävän vähän. Allekirjoittanut tosin vaihtoi lakon pelossa pari viikkoa ennen näyttelyä hotellin keskustasta kolmen kilometrin päähän messuporteista. Tämä temppu ei muuten onnistuisi enää ensi vuoden Baumassa. Hotellit lähistöltä ja vähän kauempaakin on jo buukattu

Sähkö- ja akkukäyttöisiä konemalleja saattoi bongata jo monelta valmistajalta.

täyteen ja hinnat kerrottu vähintäinkin kolmella. Siivouskomerosta saa pulittaa helposti saman summan kuin muulloin sviitistä.

Kotimaisia yrityksiä ja tuotteita oli Intermat-messuilla mukana maahantuojiensa tai omilla osastoilla useita, mainittakoon nyt vaikka Dynaset, Doofor, Infrakit, Junttan, Movax, Robit Rocktools, Allu, Bronto Skylift, Remu ym. Tuttuja tuli vastaan messuvierainakin jonkin verran, ei kuitenkaan ehkä ihan edellisvuosien tapaan. 

Euroopan maarakennuskonemyynti kasvoi vuonna 2017 noin 18 prosenttia ja kappalemäärä oli noin 170 000. Tämän vuoden kolme ensimmäistä kuukautta osoittavat saman suuntaisen kehityksen jatkuvan. Euroopan konevalmistajien yhdistys CECE odottaakin vuodelle 2018 noin 5-10 prosentin myynnin kasvua Euroopassa. Mantereemme suurimmat maarakennuskonemarkkinat ovat Saksassa, Englannissa ja Ranskassa. Viime vuonna kaikki nämä jättiläistä kasvoivat näin: Saksa 23 sekä Englanti ja Ranska molemmat 14 prosenttia. Pohjoismaita käsitellään CECE:n tilastossa kokonaisuutena (Nordic countries) ja kasvuksi on saatu +14 prosenttia vuonna 2017.

Kaikissa koneryhmissä paitsi kaivurikuormaajissa ja tiehöylissä koettiin kysynnän nousua. Kahden edellämainitun konetyypin heikko kysyntä johtui CECE:n mukaan Turkin heikosta tilanteesta. Eniten koko Euroopassa kasvoi raskaiden pyöräkuormaajien kysyntä (+26 %) ja minikaivukoneiden 23 prosenttia. Kaivos- ja louhosalojen piristyminen näkyi raskaiden dumpperien ja puskukoneiden kysynnän vahvana kasvuna.

Mielenkiintoinen tieto on, että kaikista myydyistä maarakennuskoneista jo 40 prosenttia meni vuokrasektorille. Monet suuret konevuokrausliikkeet, etenkin Englannissa, hankkivat suuria määriä uutta kalustoa riveihinsä. 

Tätä vahvasti porskuttavan eurooppalaisen talouden luomaa taustaa vasten tulevalle Baumalle pedataan ennenäkemättömät lähtökohdat. Eikä saksalaisjätti supistu. Nyt järjestäjät kertovat, että ensi vuoden huhtikuussa esitellään jo 614 000 neliömetriin lihonut Bauma. Tästä lisähallitilaa on 20 000 neliömetriä, jotka on sijoitettu laajennettuihin C4 ja C5 -halleihin. Älkää kertoko tätä jalkaparoilleni.

Katso Konepörssin Facebook-sivuilta kuvia ja videoita näyttelystä.

Allaolevassa videossa viiden minuutin kooste tämän vuoden Intermatista:

Katso tulevan Bauman laajentunut layout tästä:

Lue seuraavaksi