Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Uusi hybridimurskain – Keestrack

Keestrack lanseerasi Intermatissa täysin uuden 30 tonnin tela-alustaisen hybridimurskaimen mallimerkinnältään R3e.

Hieman ennen Pariisin messuja kyseinen tuote sai kansainvälisen Red Dot Award 2018 -muotoilupalkinnon sarjassa teolliset koneet, laitteet ja automaatio. Muodot tulevat toimimaan suuntaa antavina myös tulevaisuuden uusille hybridimalleille. Uusien ulkomuotojen lisäksi laitteen komponentit on sijoiteltu uudelleen hybridikäytön johdosta. Tuotekehitysprojektin vetäjänä toiminut, yrityksen toimitusjohtaja, Kees Hoogendoom sanoikin esittelytilaisuudessa juuri kaikkien laitteiden sovittamisen mukaan olleen se hankalin juttu. Pieneen tilaan saatiin kuitenkin muotoilun ehdoilla ahdettua Volvon polttomoottori, sähkö- ja hydrauliikkamoottorit sekä paljon muita iskupalkkimurskaimen kannalta tärkeitä komponentteja.
Moottorina on Volvon 235 kilowattinen diesel, Stage IV. Sähköntuotosta vastaa 300 kilovolttiampeerin (kVA) generaattori. Murskainyksikkönä on 48 ICR 100-00 -iskupalkkimurskain. Sitä pyörittää joko 132 tai 160 kilowatin sähkömoottori. Syöttökidan koko on 770×960 millimetriä.

Tuntituottoa luvataan parhaimmillaan 250 tonnia. Roottorin halkaisija on 1 100 ja leveys 920 millimetriä. Sen paino on 3 200 kiloa. Vetohihnoja vaihtamalla voidaan säätää murskaimen suorituskykyä. Hydrauliikan tuotosta vastaa kaksi säätyvätilavuuspumppua, joita pyörittää 45 kilowatin sähkömoottori. Hydrauliikkaa käytetään telavetoon, murskaimen hallintaan ja eri jäähdyttimien puhaltimien pyörittämiseen. Muilta osin toiminnot ovat pitkälti sähköisiä, joka tarkoittaa vähemmän hydrauliikkaletkuja ja -putkia sekä myös vähemmän vaihdettavaa hydrauliikkaöljyä. Kuljettimien pyörityksetkin hoituvat nyt sähkömoottoreilla.
Laitetta voidaan käyttää myös pelkästään ulkoisen virransyötön avulla (verkkovirta tai erillinen generaattori). Dieselmoottorikäytössä saadaan laitteesta sähköä muihinkin toimintoihin. Sitä varten on 63 ampeerin virran ulosotto. Toimintojen ohjauksesta vastaa PLC-ohjausjärjestelmä uuden hallintapaneelin välityksellä sekä kauko-ohjauksella. Hybridimurskaimelle luvataan 40–70 prosenttia alhaisempia energiakustannuksia verrattuna perinteiseen dieselkäyttöiseen murskaimeen. Hyötyjä saavutetaan johtuen sähkölaitteiden vähäisemmästä huollontarpeesta, jolloin myös seisokkiajat vähenevät.
Keestrack on panostanut viimeisen kahden vuoden aikana vahvasti sähkökäyttöisyyteen julkistamalla runsaasti hybridimalleja; iskupalkkimurskaimet R5e ja R6e, leukamurskaimet B3e ja B4e sekä kartiomurskaimet H4e ja H6e. Nyt esitelty R3e on iskupalkkimalliston pienin laite 30 tonnin omapainollaan. Julkistustilaisuudessa R3e:n isä, Kees Hoogendoom väläytteli vähän akkukäyttöäkin. Sitä odotellessa.

 

 

Lue seuraavaksi