Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Kiireistä aikaa – Volvo

Niin Volvo CE kuin Volvo Trucks kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Intermatissa toiminnan vilkastumisesta. Myynti on kasvanut muutamana viime vuonna kaksinumeroisin luvuin ja kuluvan vuoden alkuneljänneksen hyvä kehitys antaa odottaa samaa myös tältä vuodelta.

Volvo CE:n myynti on kasvanut jopa 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Kiina on nyt vahva markkina-alue kaikilla osa-alueilla. Euroopassakin alkuvuoden kasvu on ollut 10 prosentin luokkaa. Tilaisuudessa kuultu Volvo Pentakin kertoi teollisuusmoottoreiden kysynnän kasvaneen merkittävästi viime aikoina.

Sähkökoneet ja autonomiset työkoneet ovat Volvolla nyt merkittävässä asemassa tuotekehityksessä. Messuilla nähtiinkin täysin sähkö- ja karamoottorikäyttöisen minikaivukoneen, EX02, prototyyppi täydessä työn touhussa. Laitteessa ei ole säännöllistä huoltoa vaativaa polttomoottoria tai hydrauliikkaa. Täysin huoltovapaa se tuskin kuitenkaan on. Päästöttömyyden lisäksi etuna on reilusti pienempi melutaso. Laitteelle luvataan samaa tai jopa parempaa tehokkuutta dieselkoneeseen verrattuna. Koneen elinkaaren kokonaiskulujen uskotaan vähentyvän oleellisesti.

Volvolla on käynnissä tutkimusprojekti Skanskan kanssa, jossa tutkitaan sähkö- ja hybridikoneiden käyttöä maarakennustoiminnassa. Päästöjen alennustavoite on asetettu lähes sataan prosenttiin. Volvo Trucks puolestaan panostaa autonomisten ajoneuvojen kaivoskäytön tutkimiseen. Siellä Volvo FMX -perustaiset ajoneuvot jo kuljettavat itsenäisesti maa-aineksia koemielessä. Volvo Penta esitteli messuilla Stage V -päästönormit täyttävän moottoriperheen. 5–16 litran moottoreista on tehoa tarjolla 105–575 kilowattia.

Volvo kertoi myös uudesta kiviautojulkistuksesta. Asiakaslähtöisesti toteutettu 53 tonnin omapainoinen R100E ottaa kyytiin 95 tonnin hyötykuorman. Lavan tilavuus on 60 kuutiometriä. Moottorina Cummins QST30 CAC, tehoa irtoaa 783 kilowattia, joka hevosvoimina ilmoitettuna menee reilusti yli tuhannen maagisen rajan. Volvo sanoo jo myyneensä muutamia näitä jättiläisiä.

Urakointikoneiden myynti on vahvassa kasvussa.
Volvon uusi 95 tonnin hyötykuorman ottava kiviauto, R100E, esiteltiin kalvoilla. Konetta ei paikanpäällä nähty.
Tulevaisuuden laitteita edusti täyssähköinen EX02-kaivukone. Koneessa ei ole hydrauliikkaa, vaan kaikki toiminnot hoituvat erilaisilla sähkö- ja karamoottoreilla. Poseerauksen lisäksi kone teki välillä myös työnäytöksiä.
Volvo esitteli lehdistölle vuoden alussa joukon uusia koneita; kaksi pyöräalustaista kaivukonetta (EWR170E ja EW220E), lyhytperäisen 35 tonnin tela-alustaisen kaivukoneen (ECR355E) ja EW240E-materiaalinkäsittelijän (kuvassa). Intermatissa koneet tuotiin ensimmäisen kerran suuren yleisön eteen. Koneista lisää Konepörssissä 5/2018.
Volvo ECR355E in action, lyhytperäinen 35 tonnin kaivukone.
Volvo L260H -pyöräkuormaaja työnäytöksessä.

Lue seuraavaksi