Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Hitachilta erikoiskoneita

Hitachi esiintyi Intermat-messuilla jälleenmyyjänsä Payenin osastolla. Euroopassa rakennetaan tällä hetkellä hyvin paljon ja etenkin ahtaissa kaupunkiolosuhteissa. Esimerkiksi metrotyömailla pitää päästä yleensä syvälle, mutta tilaa on vähän ja kaivannot etenkin pystytunneleita varten kapeita. Tähän saumaan iskee Hitachin uusi Hitachi Zaxis 210LC-6, jonka perinteinen kauhanvarsi on korvattu teleskooppivarrella. Sillä päästään jopa 21 metrin syvyyteen. Yleensä tässä konetyypissä käytetään kahmaria työlaitteena eli kovin kovaa ja kivistä maata ei sillä pysty kaivamaan.

Hitachi lupaa vaijerin ja hydraulisylintereiden avulla liikkuvan teleskooppivarren olevan nopealiikkeisen. Sillä päästään nopeaan ja kustannustehokkaaseen työn kiertoon siellä, missä maata pitää nostaa syvältä. Ohjaamo poikkeaa sijoittelultaan vakiomallista. Se on sijoitettu 960 millimetriä edemmäs ja tarpeen vaatiessa voidaan työntää vielä lähes puoli metriä enemmän eteen. Näin monttuun on esteetön näkymä ohjaamon lattiaikkunan kautta. Lisävarusteena hankittavat, alaspäin suunnatut LED-valot takaavat turvallisen pimeän ajan työskentelyn.

Turvallisuuteen on muutenkin kiinnitetty lisähuomiota. Merkkivalot ohjaamossa varoittavat heti, jos esimerkiksi vaijeri menee poikki. Teleskooppivarren sylintereissä on vakiona letkunrikkoventtiilit. Teleskooppivarsi voidaan tarpeen vaatiessa vaihtaa myös normaaliin kauhanvarteen. Koneen työpaino on noin 28 tonnia ja moottorin teho 128 kilowattia. Teleskooppivarren päässä voidaan käyttää 800 litran vetoista kahmaria.

Toinen erikoisvarusteltu uutuus oli niin ikään Suomessa varsin harvinainen Hitachi Zaxis 135US-6 (15-15,6 t/78,5 kW), jonka kaivupuomin jatkeena oli niin sanottu liukuva kauhanvarsi. Sen iskunpituus on 2 000 millimetriä, jolloin maksimi kaivusyvyys on 7 790 millimetriä. Näin kaivusyvyys on normipuomisen 30 tonnin kaivukoneen luokkaa.

Hitachi Zaxis 135US-6:n huollon luvataan olevan helppoa, sillä liukurakenteessa on voitelupisteet. Liukulevyt ovat nailonia ja niiden vaihto käy valmistajan mukaan nopeasti ja kätevästi. Käsikaiteet ja vahvistettu turvataso ovat osaltaan varmistamassa koneen turvallista käyttöä.

Teleskooppisella kauhanvarrella varustettu, Hitachi Zaxis 210LC-6:n isoveli ZX350LC-5 lastaa autoja Genevessä.

Lue seuraavaksi