Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015: Volvo EC220E Stage IV

Epäilemättä keväisten Pariisin bakkanaalien Volvon osaston yksi kuumimmista vetonauloista on E-sarjaa täydentävä kaivukone mallia EC220E (21-26 t), joka on päivitys Stage IV-päästöluokkaan. Volvo D6J kuusisylinterinen dieselmoottori antaa 128 kilowatin tehon.

Nykytrendien mukaisesti Volvonkin hydrauliikassa on nyt ECO-alue, jolla polttoaineen kulutus on minimissään. Polttoainetta säästyy ja päästöt vähenevät myös automaattisen pysäytystominnon myötä. Kuljettaja voi säätää halutun ajan.

Intermatissa kyseessä ei ole maailman ensi-ilta, sillä EC220 on esillä jo Mansen Mörinöillä 10.-11.4.

Ohjaamossa katkaisimen määrää on valmistajan mukaan pystytty vähentämään ja niiden paikkoja on myös sijoitettu uudestaan. Näyttöruutu on sekin  ohjaamossa uusi ja kooltaan kahdeksan tuumaa.

Kaivuvipuihin on alistettu entistä enemmän toimintoja tuulilasin pyyhkimestä ”power max” –toimintoon.

Vakiona koneessa on tietenkin peruutuskamera ja lisävarusteena voidaan kytkeä myös sivunäkymää tarjoava kamera. Turvallisuutta parantava tekijä on turvavyön lukitsemattomuudesta kertova varoitusääni ja visuaalinen varoitusvalo. Hälytys kytkeytyy heti, kun virrat kytketään koneeseen.

Huoltotöiden helpottamiseksi esimerkiksi suodattimet on koottu keskitetysti uhteen paikkaan. Kone voidaan jo tehtaalla varustaa sopivilla hydraulilinjoilla muun muassa iskuvasaraa tai kauhanpyörittäjää varten. Koneen muistiin voidaan tallentaa yhteensä 20 eri työlaitteen paine- ja virtausarvot.

Myös pyöräalustaisia päivitetään Stage IV-malleiksi ja Intermatissa voi tutustua uutuksina malleihin EW160E (16-18 t/ 115 kW) ja EW180E (18-20 t/129 kW). Pyöräalustaisten muunneltavuus eri töihin on merkittävän laaja.

Volvo mainitsee, että esimerkiksi rengasvariaatioita on 12 erilaista. Kahdeksalta eri valmistajalta on tarjolla renkaita niin yksittäisiin kuin paripyöräversioihin. Ja tietenkin myös pyöräalustaiset voidaan varustaa tehtaalla eri työlaitteiden hydrauliikan vaatimusten mukaan.

Koneen alavaunusta löytyy nyt ulos liukuva työkaluboksi, johon voidaan mättää kaikkiaan 120 kiloa tavaraa. Koneilla voidaan jarrullista kärryä vetää aina kahdeksan tonnin painoon saakka. Ilman jarruja oleva kärry saa painaa kolme tonnia, kerrotaan Volvolta.

Siirtoajoa helpottaa puomin ”jousitus”, joka estää koneen pomppimaan lähtemistä kovillakaan nopeuksilla. Pyöräalustaiiin koneisiin on kytkettävissä kaikkiaan kolme eri kameraa eli taakse, eteen ja sivulle. Näin kuljettajalle ei jää kuolleita kulmia ja työskentely on turvallista. Volvon mukaan näkyväisyyttä oikealle on pystytty parantamaan vanhoihin D-malleihin verrattuna.

11-17 tonnin painoluokkiin sijoittuvat pyöräkuormaajat L60H (11-13,6 t/123 kW), L70H (12,7-15,5 t/127 kW) ja L90H (14,5-17,3 t) ovat myös päivittyneet Stage IV-päästöluokkaan, mikä Volvolla tarkoittaa H-mallistoa.

Esite tästä.

Aisasto on Volvon lyhenteellä TP (Torque Parallel) kastama konstruktio. Se yhdistää valmistajan mukaan parhaat puolet sekä Z-aisastosta että yhdensuuntaisuusaisoista. Tämä tarkoittaa sitä että sekä korkea murtovoima että trukkipiikkitöissä välttämätön vaakatason pitävä nosto on mahdollista.

Suomessa Volvoja edustaa Volvo Construction Equipment Finland Oy.

Lue seuraavaksi