Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015: Hitachilta hybridi-pyöräkuormaaja

Ensimmäinen uusi kuutossarjan (Stage IV) Hitachi nähtiin Pariisissa ja se sijoittuu 30 tonnin painoluokkaan. Valmistajan mukaan uusi ZX300LC-6 käyttää ureaa pakokaasujen puhdistukseen eli nelosvaihe on toteutettu SCR-teknologian ja hapetuskatalysaattorin avulla.

Aiemmin jo käytössä ollut, kolmen pumpun TRIAS-hydraulijärjestelmä on nyt päivitetty kakkosvaiheeseen. Paluuöljyn määrää tankkiin on kyetty vähentämään parantamalla pumppujen ja venttiilistön yhteistyötä. Järjestelmään on valmistajan mukaan lisätty kaksi solenoidiventtiiliä tehostamaan pumpulta tulevan virtauksen valvontaa.

Ohjaamon verhoilumateriaalin sanotaan nyt olevan virttymätöntä eli auringon ultraviolettisäteily ei siihen pysty. Ylävaunun luukkujen teräsmateriaali on jäykempää ja entistä laadukkaampaa materiaalia.

Koneen järjestelmään on lisätty esiasetuksia uusille työlaitteille, kuten kauhanpyörittäjälle. Tankkauspumpun kapasiteettia on kasvatettu.Moottorin tehoa malliin ZX290LC-5 verrattuna on kasvatettu 46 kilowattia eli teholukema nyt on 186 kilowattia. Valmistaja lupaa tuottavuuden kasvaneen noin 14 prosenttia.

Polttoaineen kulutusta on pyritty vähentämään monin eri teknisin ratkaisuin ja automaattinen sammutustoiminto on yksi niistä.

Hitachi esitteli taannoin kaivukoneesta Hitachi ZH210LC-5 hybridin. Suomessa Rotator esitteli uutuuden reilu vuosi sitten Mansen Mörinöillä. Nyt kaiken kansan eteen marssitettiin Intermatissa hybridiversio 18 tonnin pyöräkuormaajasta ZW220HYB-5.

Periaatteena on, että nelisylinterinen dieselmoottori pyörittää kahdelle sähkötoimiselle ajomoottorille virtaa antavaa generaattoria. Kun kone rullaa alamäkeä tai jarruttaa, sähköä siirretään kondensaattoriin. Kun kuljettaja taas uudelleen haluaa voimaa ja kaasuttaa, käytetään varastoitua sähköä voiman tuottoon.

Dieselmoottori käy pienemmillä kierroksilla polttoainetta säästäen. Hitachi lupaa jopa 26 prosenttia pienemmän kulutuksen kuin pelkällä dieselmoottorilla varustetussa ZW 220 -pyöräkuormaajassa. Polttoainesäästöjen ohella Hitachi mainitsee hybridin eduiksi parantuneen turvallisuuden, alemman melutason sekä pidemmän komponenttien kestoiän ja pienemmät huoltokulut.

Uutta hybridipyöräkuormaajaa on testattu runsaasti Japanissa eri murskauslaitoksissa.

Lue seuraavaksi