Uutiset
Intermat 2015: Doosanilta täysi tupa uutuuksia
Doosan esitteli Intermatissa koko joukon uusia Stage IV-konemalleja niin pyöräkuormaajissa kuin tela- ja pyöräalustaisissa kaivukoneissakin. Jo helmikuussa Suomessa nähtiin uuden mallisarjan 24 tonninen lyhytperäinen DX235 LCR-5 (Konepörssi 2 /2015).
Sen tekniikka ja ominaisuudet pätevät pitkälti myös muihin vitossarjalaisiin. Doosanin uusi raskaan pään kaivukoneperhe käsittää mallit DX255LC-5 (25,5 t/141 kW), DX300LC-5 (30,9 t/202 kW), DX340LC-5 (36,2 t/237 kW), DX380LC-5 (40,2 t/237 kW), DX420LC-5 (42,6 t/257 kW), DX490LC-5 (49,7 t/283 kW) ja DX530LC-5 (51,6 t/283 kW). Koneiden työpainoissa on tapahtunut pieniä muutoksia, pienemmissä malleissa työpainot ovat nousseet, mutta suurimmissa laskeneet hieman tai pysyneet ennallaan. Koneiden ulkomitoissa, ulottuvuuksissa ym. ei ole tapahtunut muutoksia.
Mallista DX300LC-5 ylöspäin moottorina on Scania DC9 (DX300-380) tai DC13 (DX420-530). Suurimpien mallien entinen Isuzu on hylätty. 255:ssä on Doosanin oma DL06P. Molemmissa moottorimerkeissä Stage IV-taso on saavutettu ilman partikkelisuodatinta EGR/SCR -teknologialla. AdBlue-nesteen säiliö on kaikissa malleissa sijoitettu koneen ylävaunu päälle johtavien askelmien alle lukitun luukun taaksen.
Rikki kerääntyy SCR-järjestelmään ja se täytyy aika ajoin ”polttaa” pois. Doosan on kastanut järjestelmän nimellä DeSOX. Hapetuskatalysaattorissa lämpötila nousee noin 500 asteeseen, kun rikkijäänteitä poistetaan. Kuljettajalle toimenpide on täysin automaattinen ja toistuu vain 200 tunnin välein, kun partikkelisuodattimen regenerointi tapahtuu yleensä ainakin kerran päivässä.
Ulkonäkö uusissa malleissa on sekin muuttunut. Tarkkasilmäinen huomaa muun muassa, että nimi- ja mallimerkintöjen stailaus on muuttunut. Kaikissa uusissa malleissa etähallintajärjestelmä Core TMS (Tele Management System) on nyt vakiona. Järjestelmän kautta nähtävillä on työtunnit, koneen sijainti, huoltotarpeet sekä muun muassa polttoaineen kulutus.
Lisähydrauliikan hallinnan voi alistaa joko kaivuvivun peukalopyörään tai jalkapolkimella toteutettavaksi. Kuljettaja voi tottumustensa tai työlaitteen mukaan valita näytöltä kumman tavan tahansa. Esimerkiksi pitkässä iskuvasarakäytössä jalkapoljin on kätevämpi. Kaivuvivut ovat hieman kolmossarjalaissa olleita lyhyemmät ja vaadittu liike on pienmpi kuin aiemmin. Suoran ajon poljin on siirretty ajopolkimien vasemmalle puolelle.
Ohjaamossa seitsemän tuuman värinäyttö on uusi. Vanha tumma taustaväri on hylätty ja nyt mittaristot erottuvat aiempaa paremmin. Valikoissa liikkuminen tapahtuu joko suoraan toimintonäppäimillä näytön alta tai kaivuvivun vieressä olevan hallintakiekon avulla. Alivalikoiden avaamiseksi ei tarvitse enää kahlata läpi useita sivuja. AdBlue-nesteen mittari näytössä on uusi. Peruutuskameran näkymän avaaminen ei enää mykistä koko muuta näytön tarjontaa. Varoitusvalot ja nestetasomittarit on edelleen luettavissa kameran ollessa aktiivisena.
Uutuutena on vedestä polttoaineessa varoittava hälytysääni ja samalla näyttöön tulee info asiasta. Mikäli kuljettaja on pitkään välittämättä varoituksesta, moottori sammuu itsestään ja estää työskentelyn. Automaattinen tyhjäkäynnille pudotus vie moottorikierrokset 800:aan tai 1100:aan alle 10 asteen lämpötiloissa.
Polttoaineen kulutukseen vaikuttaa myös Doosanin uusi SPC-tekniikka (Smart Power Control). Se säätää moottorin ja hydrauliikan tehoa työtehtävän mukaan eli reagoi siihen onko työ raskasta vai kevyttä. Koska kaikkia neljää työaluetta (Power Plus, Power, Standard ja Eco) voidaan nyt käyttää sekä SPC päällä tai pois päältä, on työalueiden määrä kasvanut ikään kuin kahdeksaan.
Kun kone käynnistetään on SPC oletusarvoisesti päällä. Valmistaja lupaa polttoaineen kulutuksen olevan näin viisi prosenttia pienempää kuin ilman sitä.
Eikä tässä vielä kaikki. Järjestelmässä on erillinen polttoaineen säästövalinta (Fuel-saving mode). Jos tämä toiminto on valittu, käynnistyy järjestelmä aina Standard-alueella. Jos ei, käynnistys palauttaa aina viimeksi päällä olleen työalueen.
Doosan on tehnyt uusilla vitossarjan malleilla polttoainemittauksia. Polttoainetehokkuutta valmistaja kuvaa siirretyllä kuutiometrillä litraa kohden. Kasvua on ollut mallista riippuen välillä 0,4-11 prosenttia. Keskimäärin polttoaineen kulutuksen Doosan lupaa uusissa malleissa pienentyneen 3-10 prosenttia.
Stage IV-vaiheeseen päivitettyjä pyöräkuormaajia ovat kuvan DL300-5 (18,9 t/202 kW), DL350-5 (19,6 t/202 kW), DL420-5 (22,9 t/254 kW), DL450-5 (25,7 t/257 kW) sekä DL550-5 (32,8 t/283 kW). Kaikissa uusissa pyöräkuormaajamalleissa on moottorina Scania.
Mallikohtaiset työpainot ovayt nousseet hieman, joten myös kaatokuormat ovat hieman suuremmat kuin ennen.
“Kaikissa malleissa on nyt selektiivisen katalysaattorin lisäksi hapetuskatalysaattori. Päästölaite ohjelmisto on myös päivitetty täyttämään Stage IV –vaatimukset. Aiemmin malleissa DL200-5 ja DL250-5 oli partikkelisuodatin, mutta nyt siis kautta linjan tekniikkana on EGR/SCR”, kertoo Seppo Kankaanpää Suomen maahantuoja Dae-Tek Oy:stä.
“Muutamissa malleissa on myös muuttuvatilavuuksinen turboahdin”, lisää Kankaanpää.
Uusissa pyöräkuormaajamalleissa on vakiona Core TMS –järjestelmä. Kaikki koneen CAN-väylän välittämä tieto voidaan nyt välittää GPS- tai GSM –yhteydellä eteenpäin. Koneissa on polttoainetta säästävä tyhjäkäynti- sekä pysäytysutomatiikka, jonka viiveen kuljettaja voi säätää haluamakseen. Lähes kaikki keinukatkaisimet ohjaamossa on muutettu painonappityyppisiksi.
ECO-työalue on lisätty. Kaasupoljin tunnistaa nyt kuljettajan poljinvoiman ja automatiikka vaihtaa tehotilaa suhteessa painamisvoimaan. Valmistajan mukaan ZF:n valmistamissa voimansiirroissa ja akseleissa vierintävastusta on pienennetty komponenttivalinnoilla, mikä osaltaan myös vähentää kulutusta.
Mallista DL420-5 ylöspäin lisävarustevalikoimassa on hydraulijäähdytteiset jarrut, jotka estävät ylikuumenemisen esimerkiksi alamäkeen kannettaessa. Kantoasennon osalta kauhan geometriaa on muutettu, mikä sallii valmistajan mukaan hieman entistä suuremmat kauhalliset.
Lisähydrauliikan tuotto on sekin aiempaa isompi.
Tähän loppuun vielä todiste siitä, että uudistunut Doosan-tekniikka kerää uteliaita tutkimusmatkailijoita niin ylä- kuin alapuolelle.