Uutiset

Työkoneet

Infrakit norjalaiselle rakennusyritykselle

Norjalainen Veidekke ASA, yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusalan yrityksistä, on ottanut suomalaisen Infrakit-pilvipalvelun käyttöönsä isossa tienrakennusprojektissa E6 Arnkvern-Moelv -välillä. Veidekke AS voitti lokakuussa kilpailutuksen edellä mainitusta tienrakennusprojektista. Projekti on massiivinen ja sisältää 24 kilometriä nelikaistaista moottoritietä, useita siltoja, mukaan lukien kaksi rautatiesiltaa ja kaksi tunnelia. Koko hankkeen arvo noin 245 miljoonaa euroa. Hankkeen on tarkoitus valmistua lokakuussa 2021. Tie on yksi vilkkaimpia teitä ja alue kasvaa – siksi vanha 80 kilometriin tunnissa rajoitettu tie korvataan nelikaistaisella tiellä. Valmistuessaan projekti lisää turvallisuutta ja mahdollistaa 110 kilometrin tuntinopeudet.

Rakentamisen yksi suurimmista haasteista liittyy liikenteen purkamiseen, sillä uusi E6 on rakennettu rinnakkain olemassa olevan tien kanssa. Työmaa on lähellä kaupunkeja ja siksi hankkeessa on useita pölyyn, meluun, tärinään sekä viljelymaan käsittelyyn liittyviä haasteita.

”Kuulimme Infrakitista mittauspäälliköltämme Hallvard Holthilta, joka suositteli Infrakitin käyttöä tässä projektissa. Teimme ensin testijakson, jotta näimme oliko se sopiva ratkaisu meille. Osoittautui, että Infrakitin käytössä oli monia etuja”, kertoo Jan Steinar Stein, joka toimii Veidekke ASAn mittauspäällikkönä.

Infraktin avulla yritys tarvitsee vain yhden alustan tiedonsiirtoon, eikä kuutta, kuten ennen.

Veidekke haluaa ottaa ympäristön huomioon rakentamisen yhteydessä ja suunnittelee muun muassa merkittävää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä perinteiseen tienrakennukseen verrattuna esimerkiksi materiaalien ja suunniteltujen rakenteiden valinnassa.

”Infrakitin avulla on mahdollista järjestää tiedonsiirto lähes kaikkiin työkoneohjausjärjestelmiin. Hankkeessamme on käytössä Leica, Novatron, Makin3D, Digpilot, Trimble ja Topcon.  Tavoitteenamme on, että olisi vain yksi alusta, jonka avulla  kerättäisiin ja jaettaisiin kaikki tieto. Olemme nyt yhdistämässä Trimbleä ja Topconia. Makin3D :n yhdistäminen tapahtuu sekin pian.”

”Infrakitista on edelleen mahdollista nähdä kaikkien koneiden sijainti ja jakaa kaikki tarvittava tieto niiden kesken. Saamme mittaus- ja toteumapisteet kaivukoneilta suoraan Infrakitiin, ilman muita apuohjelmia välissä. Työkoneen kuljettajien tekemät toteumamittaukset siirtyvät automaattisesti Infrakitiin. Kuljettaja voi syöttää pisteille koodin ja pistettä verrataan automaattisesti suunnitelmamalliin Infrakitissä”, jatkaa Steinar Stein.

”Olemme ehdottaneet useita parannuksia, joita Infrakitillä on myös toteutettu. Tämä on tehnyt alustan paremmaksi ei vain meille, vaan myös kaikille muille käyttäjille. Infrakitillä on kuunneltu tarpeitamme ja pyritty toteuttamaan ne. Infrakitistä on tullut tärkeä apu työpäiväämme”, lopettaa Jan Steinar Stein Veidekkelta

Suomalainen Infrakit, korkean rakennusteknologian pilvipalvelu, tuo reaaliaikaisen projektinhallinnan ja rakentamisen laadunvarmistuksen kaikille infrarakentamisen osapuolille. Suomessa Infrakitin asiakkaita ovat kaikki suurimmat rakennusliikkeet sekä reilu tusina kuntaa ja ELY-keskusta. Omaa myyntiä, pilottihankkeita ja jälleenmyyntiä yrityksellä on Pohjoismaissa, Virossa, Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa.

Lue myös aiheeseen liittyvät artikkelit: 3D-koneohjaus tulossa maantiivistykseenkin ja Digiloikka Haminasta Vaalimaalle.

Lue seuraavaksi