Uutiset
INFRA ry: Yrittäjien edunvalvonnan etulinjassa

INFRAn toimitusjohtaja Paavo Syrjö, INFRA Hämeen hallituksen puheenjohtaja Markku Palonen ja INFRA Hämeen toiminnanjohtaja Antti Astrén jakoivat Mansen Mörinöillä tärkeää tietoa järjestäytymisen monipuolisista hyödyistä yrityselämässä.
Rakennusteollisuus RT:n INFRA ry:n jäsenet pitävät Suomen liikkeessä varmistamalla väylien ja kuntainfran toiminnan sekä tuottamalla rakentamisessa tarvittavat kiviainekset ja asfaltin. Edunvalvontajärjestönä INFRA varmistaa alan yritysten äänen kuulumisen niin elinkeinoelämässä kuin kunnissa ja valtion ja EU:nkin päätöselimissä. Taloudellisten raamien kiristyessä kaikilla sektoreilla on INFRAn merkitys korostunut entisestään, ja järjestön onnistuminen esimerkiksi vuosia eteenpäin katsovissa kehysriihineuvottelussa on koko alalle hyvin tärkeää.
INFRA ry esittäytyi Tampereen alueen kevään perinteisessä raskaan alan päätapahtumassa Mansen Mörinöillä. Osasto keräsi jälleen ansaittua huomiota alan ammattilaisten keskuudessa.
INFRAn toimitusjohtaja Paavo Syrjö ja INFRA Hämeen hallituksen puheenjohtaja Markku Palonen loivat tapahtuman keskellä katsauksen alan yleisiin näkymiin, edunvalvonnan merkitykseen sekä infrasektorin rahoitustilanteeseen.
Vaikuttamisen rooli
Infra-alan kokoluokaltaan usein valtavissa projekteissa valtion myöntämän rahoituksen määrä on yrityselämälle tärkeä asia.
”Tämän kevään kehysriihen päätöksiin täytyy olla kohtuullisen tyytyväinen, sillä infra-ala sai vielä 300 miljoonan euron lisärahoituksen samaan aikaan, kun monilta muilta hallinnonaloilta leikattiin. Tämä summa jakautuu monipuolisesti eri kohteisiin, ja vaikutukset tulevat näkymään esimerkiksi Karjalan radan sekä Kehä IV:n mittavissa projekteissa sekä tieverkon kunnossapidossa. Näissä panostuksissa on selkeästi huomioitu myös yleinen maailmantilanne, ja esimerkiksi Suomen huoltovarmuuden takaaminen on otettu huomioon”, korostaa Paavo Syrjö.
”Rahoitusten suuntaamisessa on myös huomioitu alueelliset erot. Itä- ja Pohjois-Suomen muuten rauhallisemman kehityksen alueille on investoitu esimerkiksi tuulivoimaenergian kehitykseen. Huomionarvoista on myös muun vihreän siirtymän hankkeiden kehitys, jossa kotimaisen akku- ja vetyteknologian korkea taso houkuttelee myös kansainvälisiä sijoittajia. Kaiken kaikkiaan infra-ala toimiikin veturina muulle taloudelliselle kasvulle, ja esimerkiksi rakennusalan kehitys riippuu voimakkaasti infran toimivuudesta.”
Yrittäjän rinnalla
INFRA toimii vahvasti alan yritysten tukena ja on mukana mahdollistamassa alan kasvua.
”Tällä hetkellä eräs alan kehitystä rajoittava tekijä on rahoituksen saamisen hankaluus. Pankit ja muut rahoittajat ovat kiristäneet vaatimuksiaan huomattavasti, mikä näkyy niin uusien yritysten perustamisen vaikeutena kuin vanhempien yhtiöiden kasvun hidastumisena. INFRA pyrkii vaikuttamaan alan toimijoihin niin, että kehitysmahdollisuudet olisivat paremmat kaiken ikäisille ja kokoisille yrityksille”, kertoo Markku Palonen.
”Toinen alan kehitystä tällä hetkellä hidastava tekijä on ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden vaikeus. Se näkyy tietyillä aloilla jo yllättävänkin voimakkaana. Me INFRAlla olemme jo vuosien ajan pyrkineet parantamaan tilannetta, ja esimerkiksi yhdeksännen luokan oppilaille suunnattu Yrityskylä-projekti onnistui hyvin. Haluammekin tehdä koko alaa tunnetuksi, ja korostaa koko infra-alan kiinnostavuutta. Kuuluuhan siihen varsinaisen urakoinnin lisäksi esimerkiksi suunnittelu-, rahoitus-, markkinointi- ja viranomaistehtäviä, ja tulevaisuudessakin alalla on tarjota runsaasti mielenkiintoisia uramahdollisuuksia monipuolisissa työtehtävissä”, lisää Palonen.
Vaikuttamista monella tasolla
INFRA ry on vahvasti mukana infra-alan kehityksessä, ja toiminnan tehokkuus on varmistettu olemalla mukana kaikissa tärkeimmissä instansseissa.

”Edustamme alan yrittäjiä kuntien, valtion ja EU:n tasolla, ja yhteydet ovat kunnossa myös yksityiselle puolelle kuten pankki- ja vakuutusaloille. Olemme mukana valvomassa Suomen etuja EU:n päätöksissä ja varmistamassa maamme erikoisolosuhteiden huomioimisen”, Syrjö tiivistää.
”Valtiovallan osalta seuraamme budjetti- ja kehysriihien rakentumista antaen tarvittaessa asiantuntija-apua. Kuntapuolella varmistamme muun muassa, että rakentaminen on mukana kuntastrategioissa ja hankintoja kehitetään systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Kun soveltuvuusvaatimukset kuntien urakoissa ovat tarkoituksenmukaiset, yhä useampi yritys pystyy tarjoamaan osaamistaan. Kaikessa vaikuttamisessa jäsentemme hyvä maine on tärkeä vääntövoima.”
Vastinetta jäsenmaksulle
INFRA Hämeen Markku Palonen on tyytyväinen alueellisen toiminnan vilkkauteen.
”Jäseniksi on saatu myös nuorempaa yrittäjäpolvea, mikä on positiivinen merkki. Vaikutusmahdollisuuksien ohella jäsenyys lisää verkostoitumisen astetta, ja samalla myös tiedonkulku tärkeimmistä asioista varmistuu. Järjestämme lisäksi paljon tapahtumia. Yrittäjän arkea ymmärtäen haluamme panostaa niissä yhä selvemmin koko perheen mukanaoloon. Myös koulutustilaisuutemme kiinnostavat jäseniämme, ja lakiasiainpalvelujen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Toimimme hyvin dynaamisesti, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti 200 jäsenyrityksen ja niiden työllistämän 1 300 henkilön toiveiden mukaan”, Palonen päättää.