Uutiset

Työkoneet

iDig-päivä on mittamiehen vapaapäivä

Wille-Matti Taxell kyllästyi jatkuvaan ohjaamosta hyppelyyn. Paljon yksin töitä tekevänä miehen piti säännöllisesti käydä suorittamassa kaivutöihin liittyviä mittauksia siellä lapiomiehen valtakunnassa. Se vei aina tehokasta kaivuaikaa ja ohjaamoon kiipeilyssä sekä sieltä poistumisessa piilee ikuinen turvallisuusriski. Asiaan piti saada jokin muutos. Apujärjestelmiin tutustumisen jälkeen WiIle-Matti päätyi iDigin järjestelmään.

Led-näyttö.

T:mi Wille-Matti Taxell tekee koneurakointia Uudenmaan alueella. Espoolainen kaupunkilaispoika Wille-Matti vietti lapsuuden kesiä Savon maalaismaisemissa. Siellä hän sai moottorikärpäsen pureman, joka sitten myöhemmässä vaiheessa vaikutti ammatinvalintaankin. Maalaistalon arjessa työkoneet tulivat tutuksi ja mies päätyi Mikkeliin kolmevuotiseen metsäkoneenkuljettajakoulutukseen. Sieltä hän sanoo saaneensa hyvät eväät, ei vain metsäkoneen käyttämiseen, vaan myös työkoneiden tekniikkaan, kunnossapitoon ja niihin liittyviin, alati lisääntyviin digitaalisiin teknologioihin. Myöhemmin hän sanoo ihmetelleensä digitaalisten järjestelmien hidasta tuloa maarakennuskoneisiin, koska metsäkonepuolella digitaalitekniikkaa on hyödynnetty jo pitkään.

Suomen kevät ei petä koskaan. Tässä ollaan viikko ennen vappua lumisateisella työmaalla. T:mi Wille-Matti Taxell hyödyntää koneessaan iDig-koneohjausjärjestelmää. Se poistaa työmaalta perinteisen mittajumpan.

Reilut kymmenen vuotta mies kävi ajamassa muiden koneita moninaisissa tehtävissä, niin maarakennus- kuin purkutöissä. Ajoittain Wille-Matti teki myös vuokrakoneilla talonpohjia, piharakennusta, jätevesijärjestelmiä ja ojia, niin urakoitsijana kuin aliurakoitsijana.

Taittopuomiseen ja kallistuvalla kauhanpyörittäjällä varustettuun kaivukoneeseen näitä kuvan antureita tarvitaan kuusi kappaletta. Muussa tapauksessa niitä tarvitaan vain kolme. Anturi on täysin suljettu ”paketti”. Virtaa se saa aurinkokennolta. Anturi on helppo irrottaa taustalevystään klipsin avulla ja siirtää vaikka toiseen koneeseen. Anturiin ei mene virta- tai tiedonsiirtokaapelia, vaan kaikki tapahtuu langattomasti.

Viime kesänä hän viimein rohkaisi mielensä hankkia oma kone. Näin alle tuli pyöräalustainen ja taittopuominen Wacker-Neuson 6503 -kaivukone (51,1 kW/5,8 t). Sillä hetken ”heiluttuaan” hän kyllästyi mittaushommien vaatimaan, jatkuvaan ohjaamosta pomppimiseen. Markkinoilla tarjolla olevat ”järeät” 3D-koneohjausjärjestelmät olivat kuitenkin hintatasoltaan tavoittamattomissa. Jostain osui silmiin Laskone Oy:n edustama iDig-koneohjausjärjestelmä. Ja melko pian sellainen ruuvattiinkin kiinni Wacker-Neusoniin.

Langaton järjestelmä

Yhtenä kriteerinä Wille-Matti piti järjestelmän langattomuutta ja juuri sellaista iDig tarjoaa. Kaikki tiedonsiirto anturien ja näyttöjen välillä tapahtuu täysin ilman tiedonsiirron kaapeleita. Puomiin kiinnitetyt anturit ovat ilma- ja vesitiiviitä. Niissä ei ole mitään liittimiä tai painonappeja, vaan kyseessä on täysin suljettu ”paketti”. Näin sisään ei pääse kosteutta tai epäpuhtauksia.

Mutta mistä se elämänvirta sitten otetaan? Sitä varten anturissa on aurinkopaneeli, joka lataa sisäistä akkua. Talviaikaan Wille-Matti sanoo antaneensa antureille sitä kuuluisaa valohoitoa eli hän pistää anturit kotona valaisimen alle yöksi latautumaan. Kesäaikaan mies sanoo Suomessa olevan aina sen verran valoa, että antureita ei tarvitse kiikuttaa kotiin ladattavaksi. Hommia pystyisi tekemään tuolloin vaikka ympärivuorokautisesti, ainakin iDig-järjestelmän osalta.

Helppo asennus

Wacker-Neusonin taittopuomin ja kallistuvan kauhanpyörittäjän myötä tarvitaan puomistoon kuusi anturia. Normaalipuomilla ilman pyörittäjää tarve olisi vain kolme anturia. ”Ulkoantureita” varten puomistoon asennetaan taustalevyt, joihin anturit sitten kiinnittyvät klipseillä. Wille-Matin mukaan asennustyön aikaa vievin osa oli löytää antureille sopivat paikat, joihin aurinko paistaisi esteettömästi mahdollisimman paljon.

iDig-järjestelmän keskusyksikkönä toimii 7-tuumainen kosketusnäyttö. Sen kautta hoituvat niin asetuksien teot kuin päivittäisten kaivutöiden mitoitukset. Työmaalta näytetään järjestelmälle mittapiste. Sen jälkeen järjestelmä laskee tarvitut korot ja kaadot. Vasemmalla alhaalla näkyy led-näyttö, jota seuraamalla on helppo pitää kauha ”radallaan”.

Ohjaamon puolelle tulevat laitteet saavat 12 voltin virransyöttönsä peruskoneesta. Seitsemän tuuman kosketusnäyttö, led-näyttö sekä hyttianturi liitetään virtalähteeseen yksinkertaisesti tupakansytytinpistokkeella. Virransyötöt voi toki asentaa kiinteästikin, mutta tuolloin menetetään järjestelmän yksi etu, helppo siirrettävyys koneesta toiseen.

Asennustyö tehtiin iDig-järjestelmää Suomessa edustavan Laskoneen Lasse Lindsténin kanssa. Hommaan kului ehkä 1,5 tuntia sisältäen paljon yleistä höpinää. Joka kauhalle tehdään omat asetukset järjestelmään. Lindstén teki ensimmäisen kauhan asetukset malliksi, jonka jälkeen Wille-Matti hoiti loput. Käytettävien kauhojen määrä on loputon, joka sekin helpottaa järjestelmän käyttöä eri koneyksilöissä. Jatkossa Wille-Matti sanoo asennuksien onnistuvan omin avuin. Edellä mainittujen anturien lisäksi on tarjolla vielä puskulevyanturi, jollaista Wacker-Neusonissa ei vielä ole.

Nopea käyttö

iDig-koneohjausjärjestelmä on 2D-järjestelmä. Se ei ota vastaan GPS-signaalia, joten 3D ei toteudu. Siitä huolimatta sillä pystyy hoitamaan mittauksia lähes 3D-järjestelmän kaltaisesti. Työmaan mittapisteestä saadaan korkeus sekä vaakakoordinaatit, jonka jälkeen voidaan tehdä helposti tasauksia haluttuun korkeuteen, kaatoja tiettyyn kaltevuuteen, merkata kaivettava alue jne.

Wille-Matti Taxell ei enää turhia ohjaamosta poistu työpäivän aikana, kun mittahommat onnistuvat iDig-järjestelmän avulla. Miehen mielestä järjestelmä tuo paljon ajan säästöä varsinkin yksin työskentelevälle.

Eli mittamiehelle on luvassa vapaapäivä, ellei peräti uranvaihto. Järjestelmän saa liitettyä myös työmaalla olevaan laser-signaaliin, joka lisää käytettävyyttä edelleen. Tuolloin yhden puomin antureista tulee olla niin sanottu yhdistelmäanturi. Kauhojen lisäksi järjestelmää pystyy hyödyntämään vaikka maakairan kanssa. Tuolloin on helppo porata reikiä täysin pystysuoraan.

Wille-Matti kiittelee järjestelmän toimintanopeutta. Näytöt päivittyvät samaan tahtiin kauhan liikkeiden kanssa. Sekin nopeuttaa osaltaan työntekoa. Wille-Matilla on paljon kokemusta myös 3D-järjestelmillä kaivamisesta. Hän sanoo iDigin olevan ”köyhän miehen 3D-järjestelmä”. Vain se tarkka paikannustieto puuttuu. Muutoin järjestelmän tarjoama hyöty on ”isompien” tasolla.

”Omalta osaltani ajan säästö oli se ratkaiseva tekijä ostopäätökseeni. Huomioitavaa on myös turhan kaivuun väheneminen, kun kohteen tiedot ovat kätevästi nähtävillä näytöltä. Käytönkin oppi helposti ensimmäisen päivän aikana, korjaan ensimmäisen tunnin aikana”, päättää Wille-Matti Taxell.


Anturi kiinnittyy klipsillä puomissa olevaan taustalevyyn.
Hyttianturi saa virransyöttönsä peruskoneesta.


Lue seuraavaksi