Uutiset

Työkoneet

Hyvät koneet Hyväkoneelta

Hyväkone eroaa monista muista maatalouspuolen yrityksistä siinä, että se valmistaa ja myy monenlaisia tuotteita. Hyväkone valmistaa perävaunuja, telejä perävaunuihin, työvälineitä etukuormaimiin ja pienkuormaimiin, kuten kauhoja, trukkipiikkejä, paalinostimia ja rehun-
jakolaitteita. Hyväkone myy esimerkiksi maahantuomiaan pienkuormaimia, renkaita, kesanto- ja piennarmurskaimia, etukuormaimia ja kotieläinten juoma-automaatteja.
Yrjö, Ismo ja Vesa-Matti Keskimäki ovat perustaneet Hyväkoneen 1993 harjoittamaan kotieläintilan liitännäiselinkeinoa koneenrakennusta, maahantuontia ja markkinointia.
Hyväkoneen omistajina ovat nyt Vesa-Matti, Ismo ja Tuomo Keskimäki, joista kaksi jälkimmäistä ovat veljeksiä. Vesa-Matti on serkku. Teräskadulla mukana on usein myös Tuomon ja Ismon isä, Yrjö Keskimäki, vaikka hän on tehnyt sukupolvenvaihdoksen jo muutama vuosi sitten Tuomon kanssa. Mukana asentajana on myös vanhempi veli Jorma.

Konepajatoiminta

Metallinkäsittelyä ja valmistusta hoitaa samojen omistajien Hykoteam Oy. Se valmistaa koneet, joita Hyväkone Oy myy. Asiakkaisiin päin Hykoteam ei näy, Tuomo selventää.
Meidän oma valmistuksemme on merkittävää, jos sitä vertaa mihin tahansa yritykseen, kun katsotaan sitä, mitä teemme ja kuinka markkinoimme tuotteita eteenpäin oman organisaation ja jälleenmyyjiemme kautta.

Isompaa sarjaa

Mehän valmistamme täällä omia tuotteita, kuten perävaunuja, kau-hoja ja talikoita. Jonkin verran tehdään myös alihankintana metallitöitä sekä raepuhallusta ja maalausta. Alihankintaan ei kuitenkaan ole tarkoitus keskittyä enempää, kuin mitä oma tuotanto antaa myöten.

Käytössä on kaikki metallityövälineet mitä tarvitaan: sorvit, särmät, levyleikkurit ja hitsauskoneet. Metalli tulee yleensä levynä ja pitkänä tavarana tänne ja työstö aloitetaan siitä. Ruukki toimittaa suuren osan teräksistä, osan määrämittaisena ja esikäsiteltynä.
–Aikaisemminhan valmistuksen tilat olivat ahtaat ja halliin ei montaa keskeneräistä työtä sopinut samaan aikaan, Tuomo muistelee.

–Nyt voimme tehdä isompia sarjoja kerralla ja samaan aikaan voidaan tehdä useampia tuotteita. Kyllähän nämä uudet tilat tarjoavat työntekijöillemme huomattavasti enemmän tilaa, mutta myös valoa ja parempaa ilmanvaihtoa. Ja olihan se vanha toimipaikkamme hieman sivussa. Useimpien työntekijöiden työmatka lyheni ja myös asiakkaiden on helpompi poiketa uudessa toimipaikassa, Tuomo tarkentaa.

–Kun syksyllä lähdimme tekemään muuttoa, niin tuotannossa jäätiin hieman jälkeen ja toimitusajat venyivät kolmeen, neljään viikkoon. Nyt taas kun tuotannossa on päästy uusien tilojen myötä vauhtiin, on toimitusajat saatu taas kohtuullisiksi.

Täällä on tilaa enemmän, voidaan laitteita myös valmistaa varastoon, jolloin pystymme paremmin vastaamaan sesonkien kysyntään!

–Nyt voimme tehdä hallissa oikeastaan mitä vain metallitöitä ja kun jotain asiakkaan toivomuksesta tehdään, niin se tehdään loppuun saakka. Tällä palvelulla on tarkoitus selvitä, Tuomo vakuuttaa.

Pintakäsittelyyn panostettu

Metalliraepuhalluksen ja maalaamon investointi oli iso, mutta tärkeä. Kaikki oma tuotanto kiertää puhalluksen kautta, jolloin lisäarvona asiakkaalle on kestävä pinta ja tuote, jolla on myös parempi jälleenmyyntiarvo, Tuomo kehuu.

Pintakäsittely on oma puhdas tila, jossa on oma ilmanvaihto ja lämmitys.

–Olisihan tämän rakennuksen saanut tilattua valmiinakin, mutta päätimme kuitenkin tehdä työtä myös itse timpurin työn lisäksi. Kustannukset saimme pysymään tällä tavalla kohtuullisina, Tuomo esittelee.

Renkaat ja telit

Meillä rengaspuoli on kasvanut koko ajan vuosien mittaan, kun asiakkaat ovat löytäneet hinnaltaan kilpailu-kykyiset renkaamme, toteaa Tuomo. Renkaita varten on oma varasto, johon uusia renkaita tulee yleensä rekallinen kerralla. Renkaat vievät paljon tilaa, mutta niitä pitää olla varastossa. Meillä on tarjolla myös poikkeuksellisia kokoja, Tuomo tarkentaa.

–Eikä meiltä hankita vain renkaita, vaan ne, jotka rakentelevat perävaunuja itse, hankkivat meiltä renkaat, vanteet, pyörännavat, telit, kipit, vetosilmukat, valotarvikkeet sekä hydraulisylinterit ja letkut. Konepajasta saa myös teräkset sahattuna, leikattuna ja särmättynä.

Tarjolla on keinutelejä 1–24 tonnin luokkiin, jousitettuja telejä ja ohjautuvia telejä, Tuomo esittelee.

–Niille, jotka eivät halua tehdä metallitöitä, tarjoamme erityyppisiä perävaunuja 8–24 tonnin kokoluokkiin. Paali-, kuuppa-, maansiirto- ja metsäperävaunu ovat yleisimmät perävaunutyypit sekä tilauksesta teemme erikoisperävaunuja esim. veneen tai latukoneen kuljetukseen ja teollisuuden eri tarpeisiin, Tuomo jatkaa.

Maahantuontia

Kun Giantin pienkuormaimia tuodaan maahan, niitä ei tarvitse yleensä erityisemmin maahantulohuoltaa. Koneet ovat varusteltuja jo tehtaalla.

–Tilauksesta laitamme toki niihin vaikka lisävaloja, jotta on maailma valkoisena työmaalla, Tuomo esittelee. Huoltotiloissa toki kunnostamme myös käytettynä tulleita pienkuormaimia ja niiden työlaitteita.

Varastointijärjestelmä on eduksi asiakkaallekin

Kun on tilaa, niin tuppaa tavaraakin kerääntymään ja silloin menee tavaran etsimiseen aikaa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole lähteä tarjoamaan aivan pientä tarviketta, vaan pitäydymme renkaissa, työlaitteissa ja työlaitteiden osissa. Kun asiakkaat soittavat kuitenkin sesongeista riippumatta, pitää erilaista tavaraa olla tarjolla.

–Nyt kun tavaraa alkaa olla hyllyillä, olemme rakentaneet myös varastointijärjestelmän sähköiseksi. Varastojärjestelmän rakentaminen on hidasta, kun kaikki tuotteet pitää kirjata järjestelmään. Se kannattaa tehdä kunnolla, ettei tavaran etsimiseen mene liikaa aikaa. Varastokirjanpito kertoo heti hyllyn ja paikan, jossa tuote on, Tuomo esittelee.

–Ja kun asiakas soittaa, nähdään varastotilanne saman tien, jolloin tilatut tuotteet voidaan myös toimittaa varastotilanteen mukaan vaikka he-ti, Tuomo esittelee. Varsinkin eri-
kokoisten renkaiden kanssa on jouduttu monesti hieman pöyhimään, mutta nyt se on loppu, Tuomo vakuuttaa.

www.hyvakone.com

Lue seuraavaksi