Uutiset

Työkoneet

Hyundain trukit palvelevat teräksen taitajia

Aurassa sijaitseva JPV-Engineering Oy on erikoistunut teräsrakenteiden valmistukseen ja niiden asennukseen. Referenssilistalla on sellaisia kohteita kuten Tripla Helsingissä, Iso Omena sekä Matinkylän Metrokeskus Espoossa, Olympiastadion Helsingissä ja nyt viimeisimpinä Logomon silta Turussa sekä Kauppakeskus Lippulaiva Espoossa.

Valitettavasti Konepörssissä 12 on vääriä teknisiä tietoja.
Tässä oikeat. Pahoittelemme virhettä.

Konepajan hitsaajilta valmistuu erittäin raskaita teräsrakenteita, joiden siirtäminen ja lastaaminen vaativat tarkkaa kättä ja tehokasta konekantaa. Uusin ja järein hankinta logistiikan hoitoon on Finnsiirto Oy:ltä ostettu16 tonnin Hyundai 160D-9L -dieseltrukki, jonka seurana kolme hallia käsittävällä alueella häärii ennestään neljä pienempää, samanmerkkistä trukkia.

JPV-Engineering Oy:n konepajalla taakat ovat raskaita ja leveitä. Uusi Hyundai 160D-9L suoriutuu vaativistakin nostoista hyvin 16 tonnin kapasiteetillaan.

Konepajan työnjohtajana toimii Teemu Knuutila ja mies kiipeää itsekin välillä trukin ohjaamoon.

”Viime vuonna käytimme täällä noin 5 000-6 000 tonnia erilaisia teräksiä. Kaikki se käy useampaan kertaan trukkipiikeissä niin raakamateriaaleina kuin valmiina tuotteina. Sekä vielä siinä tuotannon aikanakin, kun komponentteja siirretään. Moninkertainen määrä siis kannetaan täällä vuosittain trukeilla”, aloittaa Knuutila.

Ja terästä viimeaikaiset kohteet ovatkin nielleet reiluja määriä. Matinkylän Metrokeskuksen sekä Olympiastadionin rakenteiden paino oli molemmissa noin 3 000 tonnia. Käynnissä olevista kohteista Kauppakeskus Lippulaivaan menevän teräksen paino on jopa 5 800 tonnia. Myös uudelle Metsä Fibren Rauman sahalle teräsrakenteiden valmistusta on jo aloitettu.

Kun projektit ovat massiivisia, ei ole ihme, että hitsauslankaakin palaa vuodessa 50 tonnia.15 kilogrammaa painavia lankakeloja tarvitaan yli 3 000 kappaletta. Raskaimmat rakenteet saadaan lavettien kyytiin kahden trukin yhteisnostoilla. Aina ei niissäkään yksin teho riitä.

”Esimerkiksi Turun Logomon siltalohkot painoivat 30 ja 45 tonnia. Niiden lastaus hoidettiin pukkien ja ilmapussien avulla. Trukit toki avustivat koko lastaustapahtumaa”, valistaa Knuutila.

Masto kallistuu eteen ja taakse. Kallistuvat haarukat varmistavat taakan vaakasuoraan asettamisen silloinkin, kun maasto on kaltevaa. Magneetilla kiinnitetty, paikasta toiseen helposti siirrettävä langaton kamera tarjoaa kuljettajalle näköyhteyden sinne minne tarvitaan. Bluespot-turvavalo ohjaamon oikealla sivulla antaa signaalin trukin eteen ja varoittaa ympäristöä lähestyvästä trukista.

Kamera auttaa

Uusi, syyskuussa 2020 hankittu Hyundai 160D-9L saa Knuutilalta kiitosta. Kolmejatkoinen Triplex-vapaanostomasto antaa edellytykset kulkea hallien matalista ovista sisään. Hyundai 160D-9L kykenee kulkemaan 3,1 metriä korkeasta aukosta. Leveys on 2,5 metriä. Masto kallistuu eteen 15 ja taaksepäin 12 astetta.

JPV:n trukissa on myös ruotsalaisen Hagabergs Mekaniska Ab:n valmistama, kallistuva (± 5 astetta) ja sivusiirrolla varustettu asetinlaite. Tämä edesauttaa taakan piikkeihin ottamista vaakatasossa, vaikka maasto trukin alla olisi kaltevaa. Kantamista helpottaa automatiikka, joka pitää piikit aina vaakatasossa.

”Haarukat pitää täällä saada ylös ennen maston nousemista, jolloin komponentteja mahtuu kantamaan ovista sisään halleihin. Paineakut tasaavat kulkua ja näin ollen taakan putoamisen riski on paljon pienempi kuin jäykällä rakenteella. Kallistuksen avulla taakka saadaan aina myös vaakatasossa suoraan. Erittäin tärkeitä ominaisuuksia, kun pitkiä ja raskaita kuormia viedään paikasta toiseen. Työ nopeutuu, kun ei tarvitse koko ajan olla ylivarovainen”, jatkaa Knuutila.

JPV:n työnjohtaja Teemu Knuutila (oik.) ja Finnsiirron Kalle Dahlman kertovat, että ensimmäinen Hyundai-merkkinen trukki tuli konepajalle kuutisen vuotta sitten. Nyt kaikki viisi ovat samaa merkkiä.

”Korkealle nostava masto antaa toki paremman näkyvyyden eteen haarukoille, mutta täällä se ei tullut kysymykseen. Hallintaa helpottaa erillinen järjestelmä, jossa on magneettikiinnitteinen, langaton kamera. Se voidaan tarpeen mukaan siirtää edestä vaikkapa koneen sivulle, jos esimerkiksi erittäin leveät taakat sitä edellyttävät”, kertoo Kalle Dahlman Hyundai-trukkeja maahantuovasta Finnsiirto Oy:stä.

Kun konepajalla liikutaan ahtaissa sisätiloissa ihmisten läheisyydessä, varustettiin trukki myös Bluespot-turvavalolla. Se ”ampuu” koneen eteen muutaman metrin etäisyydelle sinisen valopisteen, joka varoittaa ympäristöä lähestyvästä koneesta.

Yhteydenpitoa trukin kuljettajan, eri hallien ja autokuskien välillä helpottaa radiopuhelinjärjestelmä. Uuteen Hyundaihin se asennettiin kiinteästi ja muilla on luurit. Näin trukin etsimistä ympäri laajaa aluetta ei enää tarvitse tehdä perässä juoksemalla.

Trukin hallintaan on minivivut.
Radiopuhelinjärjestelmä helpottaa trukin kuljettajan ja tehdasalueen henkilöiden sekä autonkuljettajien välistä yhteydenpitoa.

Lue seuraavaksi