Uutiset

Työkoneet

Hoeflonilla ahtaissa paikoissa

Leinolift Oy hankki alkuvuodesta RinoMachine Oy:ltä vuokrakalustoonsa uudenlaisen konetyypin, eli hollantilaisen Hoeflon C6 -tela-alustaisen mininosturin, jolla erilaiset ahtaiden rakennustyömaiden nostotehtävät on aiempaa helpompaa ja nopeampaa suorittaa. Eteenpäin työntävä jibi on ensiarvoisen kätevä, kun taakkaa pitää siirtää vaakatasossa. Myös koneen hyvät petausmahdollisuudet edesauttavat tiukoissa paikoissa työskentelyä. Työn teettäjien vahva kiinnostus konseptiin on ollut yllättävää.

Konetta pääasiassa Leinoliftillä käyttänyt Markus Sundell esittelee Vantaan toimipisteessä uutta lempilastaan vilpittömän innostuneena. Mininosturissa voidaan voimanlähteinä käyttää joko Yanmarin kolmisylinteristä dieselmoottoria tai valovirtaa.

Hoeflon C6 on ahtaiden rakennustyömaiden nostoissa kuin kotonaan. Teräspalkkien työntö seinissä oleviin ankkurointeihin onnistuu jibin työnnön avulla.

”Tässä on takana muutamia työmaita ja voin sanoa, että vastaanotto on ollut innostunutta. Nostelimme Paroc-elementtejä paikoilleen paikassa, missä teräspalkkeja risteili

Kuvassa nostetaan Paroc-elementtejä ristiin rastiin asennettujen palkkien välissä.

joka suuntaan. Puomi piti saada palkkien väliin ja vinssillä pudotimme elementtejä palkkien väliin. Maksimissaan noin 250 kiloa painavia elementtejä piti nostaa ahtaasti palkkien väleistä”, aloittaa Sundell.

Teleskooppipuomin päähän asennettava, 4,3 metriä lisäulottuvuutta tarjoava jibi taittuu. Myös adapterilla jibin päähän asennettava kylmä jatke saadaan eri asentoihin, jopa negatiivisellekin kulmalle. Jokainen nostotöitä tehnyt ymmärtää, että näin päästään erinomaiseen nostogeometriaan.

Sundell työntää puomin täysin ulos ja 13,5 metrin etu-ulottuvuudella voidaan siirtää vielä 240 kilon kuormaa. Sallittu kilomäärä näkyy koko ajan kauko-ohjauslaitteen näytöllä. Symmetrinen tuenta takaa sen, että kuorma pysyy samana koko 360 asteen kääntöalueella. Kymmeneen metriin siirtyy noin 500 kiloa. Maksimissaan päästään 17 metrin nostokorkeuteen.

”Koneen omapaino on 2 800 kiloa. Maksimi nostokyky aivan vierestä on 3 000 kiloa. Tällä koneella voidaan operoida kokonsa puolesta useimmiten holvien päällä. Painosta saadaan pois tarpeen tullen noin 800 kiloa, kun vastapaino irrotetaan. Se onnistuu helposti oman vinssin avulla työmaalla”, täydentää Juha Nurmi RinoMachinelta.

Vastapaino voidaan liikuttaa kauko-ohjaimesta aivan taakse maksimi nostokyvyn takaamiseksi. Se voidaan oman vinssin avulla myös nostaa kokonaan pois, jos esimerkiksi holvin kantavuus tulee vastaan. Tukijalkojen aluslevyt kulkevat kätevästi mukana omassa telineessään.

Toki vastapainon poistaminen pienentää nostettavissa olevien taakkojen sallittua massaa. Kompakti koko tarkoittaa myös kapeutta, sillä 750 millimetriä telan ulkoreunoista mitattuna sallii ahtaasta aukosta ajamisen. Kun puomi on ajettu täysin nippuun koneen päälle, on kokonaiskorkeus alle kaksi metriä.

”Tässä kaikki tarpeellinen kulkee kätevästi mukana. Jibi on taitettavissa pois käytöstä puomin sivuun, jos sitä ei tarvita. Kylmälle jatkeelle ja sen kallistuvalle adapterille on niin ikään omat telineensä. Myös tukijalkojen aluslevyt on sijoitettu omiin telineisiinsä. Pienet ketjutkin kulkevat työkalulaatikossa mukana”, valistaa Sundell edelleen.

Langaton kauko-ohjain ohjelmistoineen on kokonaan Hoeflonin omaa valmistetta. Se on niin sanotusti Hiab-yhteensopiva eli Hiab-nosturia käyttänyt oppinee nopeasti käyttämään myös Hoeflonia. Nosturin takaa löytyy kaksiasentoinen avain. Ykkösasennossa hallitaan ajoa ja tukijalkoja, kakkosasento on nostotyötä varten. Jokaisen portaattomasti lukittavan tukijalan asento näkyy näytössä reaaliaikaisena.

Edessä loistava tulevaisuus

Langaton kauko-ohjain on sekin Hoeflonin omaa valmistetta ja käytettävyyteen on panostettu. Mutta mitä sanoo muutaman kuukauden sitä käsissään vatkannut Sundell.

”Tämä on viisaasti tehty. Koneen kyljessä on kaksiasentoinen ”virtalukko”. Toisessa asennossa konetta ajetaan ja pedataan ja toisessa suoritetaan nostot. Kaikki kauko-ohjaimen liikkeet toimivat erittäin tarkasti ja pehmeästi. Tämä on niin sanottu Hiab-tyyppinen

Jibin päähän asennettavaan adapteriin on liitettävissä erillinen kylmä jatke, joka saadaan eri kulmiin mekaanisella tappilukituksella. Kaikki lisäosat ja tarvikkeet kulkevat näppärästi koneen mukana työmaalta toiselle. Leinoliftin Markus Sundell arvostaa monipuolista nostogeometriaa, joka ei jätä pulaan tiukimmissakaan paikoissa.

järjestelmä. Kun käytetään dieselmoottoria, voi kolmeakin liikettä ajaa jouhevasti samaan aikaan, sähköllä korkeintaan kahta. Nostotilanne näkyy koko ajan näytössä sallittuine kuormineen. Tuentatilanteessa portaattomasti toivottuun kulmaan lukittavissa olevat tukijalat ovat myös kaaviona näytöllä. Tukijalkojen liikkeitä, sekä nostoa/laskua että jatketta, hallitaan kauko-ohjaimesta. Käsipelillä ei tarvitse tehdä mitään.”

Yksi merkittävä ominaisuus on myös se, että tukijalat voivat olla eri kulmissa, jolloin esimerkiksi seinän vieressä työskentely helpottuu. Järjestelmä laskee sallitun kuorman tehdyn tuennan mukaan.

”Työmailla mestarit ovat olleet poikkeuksetta aika innoissaan tästä nostimesta. Uskon, että kysyntä kasvaa samaan tahtiin, kun asiakkaat tajuavat mihin kaikkeen tällä pystyy”, päättää Sundell.

”Kyselyitä näistä tulee enenevässä määrin. Uskon konetyypin tulevaisuuteen vahvasti. Hoeflonin tehdas on dynaaminen ja he ottavat mielellään asiakkaiden välittämistä kehitysvinkeistä vaarin. Amsterdamin lentokentän läheisyys takaa sen, että jos tilaan aamulla varaosan, on se tarpeen vaatiessa iltapäivällä Turussa. Uusi tehdas on lyhentänyt koneiden toimitusaikojakin”, lopettaa Juha Nurmi.

_____________________________________________________________________

Leinolift Oy on vuonna 2006 perustettu, henkilönostimien ja erikoisnostureiden vuokraukseen sekä nosto- ja kuljetuspalveluihin keskittynyt yritys. Sillä on toimipisteet Vantaalla, Jyväskylässä ja Oulussa. Syksyllä 2016 Leinoliftin palvelutarjonta laajeni haalaus- ja tunkkaustoimintoihin.

Leinolift Oy:n omistaa nykyään latvialainen, noin 30 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä As Storent Investments -yhtiö. Storent on yksi johtavista rakennus- ja teollisuuskoneita Baltian maissa vuokraavista yrityksistä. Leinolift Oy:n liikevaihto oli vuonna 2017 noin 11,4 miljoonaa euroa ja henkilöstön lukumäärä oli noin 70. Leinoliftin yksi pääasiallisista asiakassegmenteistä on lasi- ja teräsrakenneasennuksia tekevät yritykset. Nostokalustoa yrityksellä on laaja valikoima henkilönostimista torninostureihin ja kurottajista nosturiautoihin.

___________________________________________________________________

Hollantilainen Hoeflon on suhteellisen tuore, noin 12 vuotta vanha yritys. Se valmistaa tällä hetkellä tela-alustaisia mininostureita neljässä eri kokoluokassa, joista Leinoliftinkin hankkima C6 on toiseksi suurin ja C10 järein. Tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä lanseerataan vieläkin järeämpi malli C30. Tällä hetkellä valmistusmäärä on noin 100 vuodessa, mutta uuden tehtaan myötä jatkuvasti kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan. Tela-alustaiset mininosturit ovat nosteessa. Myös lisävarusteita kehitetään jatkuvasti. Yhden miehen henkilökori on tulossa malliston yläpään nostureihin ja myös hydraulinen koura, joka helpottaa muun muassa palkkien siirtelyä, on kehitteillä.

Juha Nurmi (vas.) ja Markus Sundell.

Lue seuraavaksi