Uutiset

Työkoneet

Hitachilta uudet minit

Konepörssissä 4/2013 jo kerrottiin Hitachin Baumassa esittelemistä vitossarjan kaivukoneuutuuksista sekä pyöräkuormaajista. Näiden lisäksi Baumassa esillä oli myös uusittu minikaivukoneperhe.

Alle 6,5 tonnin painoluokkiin sijoittuvat uutuudet ovat: ZX33U-5, XZ38U-5, ZX48U-5, ZX55U-5 ja ZX65USB-5. Työpainot kulkevat aikalailla tyyppinumeroiden mukaisesti eli esimerkiksi 33=3,3 tonnia. Moottoritehot jäävät alle 37 kilowatin, joten peltien alla ei ole StageIIIB-tekniikkaa. Moottorimerkki on Yanmar.

Kaikissa minikoneissa on nyt vain aiemmin mallissa 60US-3 ollut moottorin ohjausjärjestelmä ECU, joka antaa Hitachin mukaan huomattavat polttoainesäästöt. Ohjaamo on kokenut muodonmuutoksen suurempaan suuntaan.

Etuikkuna on aiempaa laajempi ja ovi on jälleen perinteisen yksiosainen ja näkyvyys vasemmalle on kohentunut. Kyynärnojat ovat säädettävät ja istuintakin voi nyt säätää enemmän kuin aiemmin.

LCD-näyttö ohjaamossa on uusi ja nyt pitää sisällään nyt kellon sekä ECO-alueen näppäimen. CAN-väylää pitkin näyttöön saadaan myös erilaisia varoituksia ja ilmoituksia.

Koneiden ulkomitoista on saatu hieman nipistettyä edeltäjiin nähden. Suurin peräylityksen pienennys on mallissa 65USB-5, peräti 50 millimetriä. Pienemmissä koneissa kutistuminen on noin 15 millimetriä.

Hitachi ZX38U-5 Engconin kauhanpyörittäjällä varustettuna Baumassa.

Osaston työnäytöksen päätähti oli jo Intermatissakin viime vuonna nähty ZH200 Hybrid, joka on nimensä mukaisesti rinnakkaismalli kaivukoneelle XZ200-3. Myös Hitachin ratkaisussa sähköenergiaa taltioidaan kapasitaattoriin käänön jarrutuksen yhteydessä. Sähköllä avustetaan dieselmoottoria pyörittämään hydraulipumppuja. Hitachi lupaa polttoainesäästön olevan 20 prosentin luokkaa. 100 tunnin kuukausittaisilla työtunneilla Hitachi on laskenut, että hybridin ja perinteisen koneen hintaero kuroutuu kiinni neljässä-viidessä vuodessa.

Hybridin järjestelmään voidaan tallentaa eri kuljettajien dataa kuten polttoaineenkulutusta. Näkyviin saadaan niin keskituntikulutus kuin vuorokauden koko kulutus.

Hitachi ZH200 Hybrid työnäytöksessä Baumassa.

Hitachin kaivukoneeseen kiinnitetty kaksipuomijärjestelmä Astaco oli varsin huomiota herättävä ilmestys. Alunperin maanjäristysalueiden raivaustöihin kehitettyä konstruktiota käytetään Japanissa paljon esimerkiksi purku- ja romunkäsittelytöissä. Toisella työkalulla voi pitää esimerkiksi kiinni kappaleesta ja toisella leikata sitä. Myös palolaitoksilla on Japanissa käytössä useita Astaco-malleja palopaikkojen raivaustöissä.

Hitachi Astaco Baumassa.

Hitachin yleisömagneetti oli EX2600-6. 254 tonnia painava pistokaivukone rullaa menemään 1119 kilowatin tehoilla.  Kelpaa sillä 17 kuutiometrin kauhaa heilutella.

Lue seuraavaksi