Uutiset

Työkoneet

Hitachi mättää Sveitsissä

Sarjassamme merkittäviä eurooppalaisia rataprojekteja on tällä kertaa vuorossa 1,3 miljardin euron rautatieurakka, joka vie valmistuttuaan Sveitsin Genevestä Ranskan Annemasseen.

CEVA (Cornavin-Eaux-Vives-Annemasse) on vuonna 2011 aloitettu projekti ja se toteutetaan yhteistyössä Geneven kanttoonin ja Sveitsin valtiollisen rautatieyhtiön kesken.

Koko pituus tälle uudelle nopealle yhteydelle on 16 kilometriä ja siitä 14 kilometriä kulkee Sveitsin puolella. Projekti valmistuu vuonna 2017 ja matka noin miljoonan asukkaan Genevestä Annemasseen lyhenee 20 minuuttiin.

Samalla kun hanke vahvistaa 230 kilometrin pituista ja 40 asemaa sisältävää Sveitsin ja Ranskan alueilla olevaa rataosuutta, se tuo kapasiteettia lisää myös Geneven paikallisliikenteeseen. Genevessä koko linja toimii metrona, sillä kaupungissa rata rakennetaan maan alle. Koko urakasta peräti 60 prosenttia toteutetaan maanalaisena. Maanpäällisissä osissa rata kulkee kuiluissa maanpinnan alapuolella. Urakkaan kuuluu myös 84 metrin pituinen silta Arve-joen yli (katso timelapse video).

Urakoitsijoita linjalta löytyy toistakymmentä ja myös työyhteenliittymiä on perustettu. Monikansallinen SGS on yksi ratahankkeessa maansiirtotöitä tekevistä yrityksistä. Viime vuoden syyskuussa aloitetun osaurakan haasteena oli kaivusyvyys. Siinä piti lastata autoihin 600 000 kuutiometriä maa-ainesta maksimissaan 25 metriä syvästä kaivannosta.

Yrityksen insinööri Aurelien Bois näki sattumalta netissä videon Hitachi ZX350LC-5 kaivukoneesta työskentelemässä samantyyppisissä töissä Pariisissa ja Lontossa. Koneet olivat varustettu teleskooppisella kauhanvarrella sekää kouralla.

”Kävimme tutustumassa  työmaahan Pariisissa Sveitsin maahantuojan Probst Mavegin edustajan kanssa. Haastattelimme kuljettajaa ja hän demonstroi meille kaikki koneen ominaisuudet peruutuskameraa ja turvavarusteita myöten. Tulimme nopeasti siihen tulokseen, että Hitachi on juuri oikea kone operoimaan kaupunkiolosuhteisiin ja meidän urakkaamme. Oli tärkeää, että moottori on varustettu partikkelisuodattimella”, kertoo Aurelien Bois.

Kuljettaja Joao Almeida tottui nopeasti kaivamaan uudella tekniikalla ja teleskooppipuomilla. Kaivannon päälle eteen liukuva ohjaamo parantaa näkyväisyyttä syvään monttuun ja kouralle.

Kauhan tilavuus on 1300 litraa ja auton lava täyttyy sen koosta ja materiaalin laadusta riiippuen 5-8 kauhallisella. Alas monttuun näkyväisyyttä parantaa vielä yksi puomiin asennettu lisäkamera.

Lue myös nämä: Reikä läpi Lontoon – Euroopan suurin rataurakka Ranskassa – Massanvaihtoja ja liikkuvia junia

Lue seuraavaksi