Uutiset

Työkoneet

Hitachi kaivaa hotellille pohjat

Beit Nechmiassa Israelissa sijaitseva Dror Balulu Civil Engineering Ltd teki urakan 3000 kuutiometrin kaivu-urakasta Isrotel-hotellin rakennustyömaalla Jerusalemissa. Normaalilla puomilla varustettu kaivukone ei urakkaan sopinut, sillä pohjamaata poistettiin 19 metriä maanpinnan alapuoleta.

Työtä varten yritys hankki Hitachi ZX350LC-5 -kaivukoneen, jossa kauhanvarsi on korvattu teleskooppisella varrella. Puomin päähän liitettiin kahmari saven nostamiseksi syvästä montusta. Urakkaan kului viisi päivää.

Dror Balulu CE on perustettu vuonna 1996 ja se on erikoistunut erilaisiin kunnallisteknisiin rakennustöihin. Pääasiallisesti se toimii Tel Avivissa. Nyt ostettu Hitachi on yrityksen ensmmäinen ja se hankittiin tätä hotellityömaata vastaaviin töihin, joissa maa-ainesta pitää nostaa vertikaalisesti syvältä ja kuormata autoihin. Maksimi kaivusyvyys onkin peräti 25 metriä.

Kone toimitettiin toukokuussa 2014 ja Israelin jälleenmyyjä CMD:n kanssa tehty takuusopimus on kolmevuotinen (tai 6000 tuntia).

”Näin vastaavan koneen Hitachin  ja tajusin heti sen olevan täydellisen moniin  meidän urakoihimme. Sen vertikaalinen nosto ei vaadi paljonkaan tilaa ympärilleen ja on soveltuva pienienkin pystytunneleiden kaivamiseen esimerkiksi metrotyömailla”, kertoo yrityksen omistaja Dror Balulu.

”Täällä toinen vaihtoehto olisi ollut siirtää maa-aines montun pohjalta kuljettimien avulla, mutta pohjavesi aiheuttaa siinä omat ongelmansa”, jatkaa Balulu.

”Tämä on Hitachin uuden sukupolven kaivukone, joka on erittäin vakaa ja nopea lastauksessa. Edelleen tämä sopii ahtaisiin paikkoihin”, kehaisee kuljettaja Nir Nissim, joka on työskennellyt Balululle kuusi vuotta.

Rakennettava hotelli on Isrotel-ketjun ensimmäinen maailman yhdessä kaikkein vanhemmista kaupungeista eli Jerusalemissa. Vuonna 2015 valmistuva, 95 miljoonaa euroa maksava hotelli auttaa 250 huoneellaan Jerusalemin jatkuvaa hotellipulaa.

Oheisessa videossa vastaava kaivukone on töissä Genovassa, rautatietyömaalla.

Lue seuraavaksi