Uutiset

Työkoneet

Hitachi – Euroopassa jo yli 40 vuotta

Hitachin rakennuskonevalmistus (Hitachi Construction Machinery) on vain yksi osa Hitachin mammuttimaista liiketoimintaa. Rakennuskonevalmistuksen osuus koko konsernin liikevaihdosta (80 miljardia euroa) oli edellisellä tilikaudella vajaat 10 prosenttia eli noin seitsemän miljardia euroa. Euroopan toiminnot on käynnistetty jo 60-luvun lopulla ja Hitachi Eurooppa eli HCME perustettiin vuonna 1972. Hitachin telajäljet Euroopassa ovat siis jo yli 30 vuoden pituiset.

Hollannissa tehtaita on kaikkiaan kolme. Minikaivukoneiden ja erikoiskoneiden valmistus tapahtuu Oosterhoutin kahdessa tuotantolaitoksessa. Amsterdamin reilut kymmenen vuotta vanhalla tehtaalla valmistetaan tela- ja pyöräalustaiset kaivukoneet painoluokkiin 7-47 tonnia sekä useita pyöräkuormaajamalleja. Suuret kaivukoneet, kiviautot ja nosturikalusto tehdään Japanissa.

”Vuonna 1972 aloitimme täällä Amsterdamissa neljällä työntekijällä. Nyt työllistämme 600 ihmistä ja liikevaihto on 600 miljoonaa. Myös kysyntä koneille on kasvanut noista ajoista. Vuodesta 2002 yli kuusitonnisten kaivukoneiden markkinat ovat kaksinkertaistuneet Euroopassa”, kertoo HCME:n uusi johtaja Moriaki Kadoya.

Suomen Hitachi- maahantuojan eli Rotator Oy:n myyntijohtaja Sami Laitila kertoo, että huhtikuussa 2013 pidettävillä Bauma-messuilla on runsaasti uusia konemalleja näytillä.

Kaivoskoneet ovat yhä tärkeämpi sektori myös Hitachille ja kotimaisen kaivosbuumin edetessä Rotatorillekin. Yli 100 tonnin painoisten kaivukoneiden ja yli 150 tonnin kapasiteetin omaavien kiviautojen kysyntä on noussut rajusti kolmen viime vuoden aikana. Esimerkiksi Aasiassa myytiin vuonna 2009 näitä edellä mainittuja vajaat 500 kappaletta, kun viime vuonna lukumäärä oli jo kolmea vaille tuhat. Amerikassa vastaavat luvut ovat 755/517 ja Euroopassa 168/265. Kyseessä on siis sektori, johon kannattaa panostaa.

Hitachin oma, GPS-signaalia hyödyntävä E-service lisää maailmalla suosiotaan. Se tarjoaa koneiden omistajille runsaasti etuja. Esimerkiksi koneiden sijainti on suoraan nähtävissä Googlen-karttapohjalta. Koneiden käyttöaika voidaan järjestelmän avulla rajata ja niiden polttoaineen kulutusta, tyhjäkäyntiaikoja ym. voidaan tarkkailla omalta konttorin tietokoneelta tai kannettavalta sekä tabletilta.

Lue koko juttu Konepörssistä 4/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi