Uutiset

Työkoneet

Hidromek rantautui

Turkkilainen maarakennuskonevalmistaj Hidromek on jo vuosia ollut Euroopankin konenäyttelyissä varsin näyttävästi mukana. Moni härmänkin urakoitsija ja kuljettaja on varmasti tutustunut näihin koneisiin ja jakanut saman ihmetyksen kuin allekirjoittanutkin. Miksi kukaan ei ole aiemmin alkanut maahantuojaksi?  No, nyt asia on kerralla paikattu ja Hidromekit ovat tulleet Suomeen.

Ensimmäisenä tänne laivattiin tela-alustaiset mallit HMK 140 LC ja HMK 220 LC. Konepörssi kävi Honkajoella ja maahantuoja Honka Trading Oy:n pihamaalla kokemassa Hidromekien ensimmäiset kauhaniskut maahan heti, kun kallistuvat liittimet ja kauhat oli saatu koneisiin kiinni.

Hidromekilla on takanaan melko pitkä historia konevalmistuksessa. Se keskittyi alussa valmistamaan koneita vain kotimarkkinoille, mutta nykyään viennin osuus on jo merkittävä. Vahva kotimaan osaaminen takaa hyvät markkinaosuudet kotimaan maarakennuskonekaupassa. Vuonna 2012 Hidromek ilmoittaa olleensa markkinajohtaja kaikissa valmistamissaan konetyypeissä.

Vuonna 2012 Hidromek ilmoittaa valmistaneesa 4000 konetta, joista jo lähes puolet meni Turkin rajojen ulkopuolelle. Vuoden 2013 lukuja ei ollut vielä saatavilla.

Tuotantolaitoksia on neljä, kolme Ankarassa ja yksi Izmirissä. Tuotannossa nojataan vahvasti robotiikkaan ja nykyaikaisimpiin valmistusmenetelmiin. Katon alla hallitilaa on kaikkiaan 75000 neliömetriä, kun tehdasalueiden kokonaispinta-alan ollessa 185000 neliömetriä.

Kotimaassa jälleenmyynti- ja huoltoverkosto on tiheä. Viennissä on tällä hetkellä jo yli 100 jälleenmyyjää.  Espanjassa ja Venäjällä yhtiöllä on omat myyntiyhtiönsä. Hidromekilta kerrotaankin Venäjän olevan yksi tärkeimmistä vientimaista.

Ensimmäiset mustavalkoiset Suomeen ja Honka Tradingin varusteluun tammikuun lopulla saapuneet kaivukoneet Honkajoella tammikuussa. Myyntipäällikkö Antti Forma (takana) ja korjaamopäällikkö Teemu Hietaoja esittelivät koneita hyytävässä pakkasviimassa.

Taaimmainen on 22-24 tonnia varusteista riippuen painava HMK 220 LC ja edessä oleva Hidromekin malliston pienin eli 14,5 tonnin painoinen HMK 140 LC.

Hidromek on kehittänyt kaivukoneisiinsa oman Opera-järjestelmänsä, jonka tavoitteena on ollut keskittää koneen hallinta ja tarkkailu helpoksi kokonaisuudeksi kuljettajalle. Se koostuu kolmesta osasta eli ohjaamon sivupanelista (kuva), isosta värinäytöstä sekä tietenkin koko hommaa ohjaavasta ”mustasta laatikosta”.

Hidromek on ohjelmoinut Operaansa kolme eri työtapaa. Kaivamiselle ja vasaroinnille on omansa sekä vielä yksi, jolloin lisähydrauliikan tuotto on käytössä esimerkiksi kallistuvalle liittimelle. Tehoalueita on neljä (F,E,P ja HP). Kaksi ensimainittua on tarkoitettu niihin töihin jolloin massan siirtyminen ja tehokas mättäminen on sivuseikka, mutta tarkkuus ja pieni polttoaineen kulutus sitäkin oleellisempaa. HP-alueella saavutetaan se suurin teho.

Opera tarjoaa näyttöön erittäin monipuolisen datan. Muun muassa polttoaineen pitkäaikainen ja hetkellinen kulutus on näppäiltävissä näkyviin. Ensimmäisessä Suomeen tuodussa koneessa ei ollut peruutuskameraa asennettuna, mutta myös sen ja mahdollisen puomi- tai sivukameran kuva on saatavissa näytölle.

Moottorit ovat tällä hetkellä kaikissa kaivukoneissa Stage IIIA-vaihetta. Kolmessa malliston suurimmassa on Isuzu (kuva) ja pienimmässä Mitsubishi. Hydrauliikkapumput ovat Kawasakin valmistamia.

Hidromek HMK 220 LC

Kuvan HMK 220 LC myytiin samointein eteenpäin. Turun myyjä Jari Järvinen kertoi koneen matkaavan loppuvarustelun jälkeen pitkäaikaiselle hyvälle asiakkaalle Raumalle: Suvipiha Rakennus Oy:lle.

Hidromek HMK 140 LC

Lue koko juttu Konepörssistä 2/2014 (ilmestyy 6.2.2014).

Lue seuraavaksi