Uutiset

Työkoneet

Heurekan Maan alle -näyttely Tšekkeihin

Tiedekeskus Heurekan Maan alle -näyttely on avattu Tšekin tasavallassa Pilsenin kaupungissa sijaitsevassa Techmania-tiedekeskuksessa. Näyttely myytiin kokonaisuudessaan Tšekkeihin. Sopimus tehtiin Techmanian kanssa paikallisen opetusministeriön tukemana.

Heurekan suunnittelema ja tuottama Maan alle -näyttely, joka esittelee geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaista rakentamista, on myyty Tšekkeihin. Näyttelyn hankinta tehtiin paikallisen opetusministeriön tukemana. Näyttelyn ensimmäinen sijoituspaikka Tšekeissä on Techmania Science Center, joka on Pilsenin kaupungissa sijaitseva melko uusi tiedekeskus. Pilsen on vuoden 2015 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Maan alle -näyttely oli esillä Heurekassa 11.10.2014–20.9.2015. Näyttelyn sulkeuduttua Heurekassa sen matka jatkui Tšekkeihin. Näyttely on ensimmäinen Heurekan tuotantoa oleva näyttely Tšekin tasavallassa.

Maan alle -näyttely vie kävijät geologian, kaivosten ja maanalaisen rakentamisen maailmaan. Näyttelyn kantava ajatus on kaikenlaisen maanalaisen toiminnan vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään. Yleisö pääsee näyttelyssä muun muassa ohjaamaan kaivuria, kokeilemaan kallioporaussimulaattoria ja huuhtomaan aitoa kultaa.

Noin puolet näyttelyalueesta on kaivostunnelimaisessa tilassa. Geologiaan liittyvät näyttelykohteet tarjoavat yleiskuvan maankuoren rakenteesta sekä johdattavat tutkimaan mineraalien syntyä ja kallioperän kivilajeja. Äänen, valaistuksen ja muotoilun avulla toteutetussa aidontuntuisessa ympäristössä on helppo eläytyä esimerkiksi matkalle maan ytimeen. Mineraaliteollisuuteen keskittyvä teema-alue kertoo kaivosteollisuudesta ja sen historiasta sekä havainnollistaa mineraaliteollisuuden vaikutusta arkeemme. Näyttelykohteissa tutustutaan kaivoksen toimintoihin pienoismallien avulla ja poraudutaan syvälle kallion uumeniin kokeilemaan tunnelin perän panostamista, kallionporausta ja kivien lastaamista.

Näyttely on suunniteltu yhteistyössä laajan kotimaisen toimijaverkoston kanssa.

Lue seuraavaksi