Uutiset

Työkoneet

Hargassner -lämmityskattilat Honka Trading Oy:n valikoimaan

Hargassner on itävaltalainen perheyhtiö, joka on vuodesta 1984 lähtien valmistanut laadukkaita lämmityskattiloita. Itävallan erittäin tarkat ympäristölait sekä päästövaatimukset ovat edellyttäneet yritykseltä jatkuvaa panostusta tuotekehitykseen, minkä kautta Hargassner onkin tullut tunnetuksi alan innovatiivisena toimijana ja energiatehokkaiden tuotteiden valmistajana. Viime vuoden lopulla konemyynnin ammattilainen Honka Trading Oy aloitti Hargassnerin Suomen maahantuonnin ja jo lyhyessä ajassa myynnistä vastaava Jani Mäntylä on havainnut, että itävaltalaiselle laadulle on maassamme kysyntää.

Itävallan Wengin kaupungissa sijaitsevissa Hargassnerin nykyaikaisissa toimitiloissa työskentelee yli 200 alan ammattilaista, joista lähes 50 työskentelee puhtaasti tuotekehityksen ja testaustoiminnan parissa. Hargassner tarjoaa asiakkailleen erittäin monipuolisen valikoiman lämmityskattiloita, sillä valikoimassa on niin hake-, pelletti- kuin puukattiloita sekä nykyään myös dual-yhdistelmävaihtoehtoja ja lisäksi myös palaturpeen käyttö onnistuu. Tehokokoluokissa on valinnanvaraa laidasta laitaan, sillä skaala liikkuu aina kompakteista pesukoneen kokoisista kuuden kW:n pellettipolttimista aina 200 kW:n kattiloihin saakka. Tarvittaessa kattiloita voidaan myös kytkeä rinnakkain. Yrityksen omavaraisuus on huippuluokkaa, sillä ainoastaan pumput ja sähkömoottorit saapuvat tehtaan ulkopuolelta ja kaikki muu on täysin yrityksen omaa tuotantoa.

Hargassnerin kokemus sekä Itävallan tiukat lakipykälät kattiloiden vuosikatsastuksineen ovat aikaansaaneet lämmitysalan kärjessä kulkevia tuotteita niin tehokkuutensa kuin ympäristöystävällisyytensä kannalta. Hargassnerin tuotteet ovatkin täysin automatisoituja kokonaisjärjestelmiä, joissa eri yksiköt nivoutuvat saumattomasti yhteen. Erittäin vähän sähköenergiaa kuluttava lämmityskokonaisuus rakennetaan asiakkaan tarkkojen toiveiden mukaan, jonka jälkeen ohjausyksikölle ilmoitetaan järjestelmän kokoonpano sekä lämpötilakriteerit. Tästä eteenpäin Hargassner huolehtii lopusta ja asiakkaan tehtäväksi jää lähinnä polttoainevarastojen täydentäminen sekä valvonta vaikkapa puhelimen tai tietokoneen kautta.

Hargassnerin järjestelmät ovat vuosien mittaan hioutuneet kitkattomasti toimiviksi kokonaisuuksiksi, joiden tekniset ominaisuudet sekä innovatiiviset yksityiskohdat takaavat tehokkaat ja turvalliset lämmitystoimenpiteet. Prosessin jokainen osa-alue on suunniteltu toimintavarmaksi aina materiaalin kuljetuksesta polttotoimintoon sekä tuhkanpoistoon saakka. Esimerkiksi Hargassner ECO-RA-hakekattilaa käytettäessä prosessi alkaa patentoidulla jousipurkaimella ja suojalevyllä, jolla vältetään ongelmia  hakevarastossa. Vaihdelaatikkona toimii tehokas kulmavaihteisto, joka on myös erittäin energiatehokas. Kuljettimessa käytetään progressiivisesti leviävää kairan ruuvia, joka estää tukosten syntymisen. Mitoiltaan räätälöitävän hakekuljettimen jälkeen vastassa on murskauslaatikko, jonka toimintavarma mekanismi pakottaa myös isommat puupalat alaspäin sulkusyöttimelle.

Optimaalinen poltto tapahtuu lambda-ohjatusti ja jokaiselle materiaalille saadaan täsmälleen oikea hapen määrä tarkalla valvonnalla sekä palokaasujen takaisinkierrätysmenetelmällä. Polton aikana kaksi arinaa keinuvat täsmällisesti, mikä varmistaa tasaisen polton.  Myös arinan puhdistus on pitkälle suunniteltu, sillä arinat aukeavat joko yksittäin tai yhdessä palotapahtuman mukaan ja tarvittaessa käytössä on murskaintoiminto, jolla kuona ja muut epäpuhtaudet saadaan pois arinalta. Lämmönvaihtimien nuohous tapahtuvat myös automaattisesti samoin kuin tuhkan poisto sekä hallittu sammutus. Keraamisten kivien paksuus on jopa kuusi senttiä, jonka ansiosta myös uudelleensytytys tapahtuu helposti ja energiaa säästävällä tavalla. Itse tuhkasäiliön voi varustaa vielä tehokkaalla imujärjestelmällä, jolloin tuhka voidaan imeä 20 metrin etäisyydelle kattilasta.

Hargassner on aina kiinnittänyt huomiota lämmityskohteiden monipuolisuuteen ja tilanteiden erilaisuuteen. Ihannetilanteessa järjestelmä pystytään huomioimaan jo uudiskohteen suunnitteluvaiheessa, mutta räätälöitävyytensä ansiosta lämmitysjärjestelmän saa sovitettua mainiosti myös vanhempiin rakennuskokonaisuuksiin. Kun tarvitaan runsaasti tehoa Honka Tradingilla Hargassnerin myynnistä vastaavat Jani Mäntylä ja Tomi Ylipaasto suosittelevat mieluimmin esimerkiksi kahta sadan kW:n kattilaa kuin yhtä 200 kW:n versiota. Tällöin voidaan toista kattilaa pitää kylmillä, kun lämmitysenergiaa tarvitaan vähemmän.

Hake-, pelletti- tai klapivaraston voi sijoittaa tarpeen mukaan samaan rakennuksen tai erilliseen, sillä kuljetusmekanismin tehokkuus varmistaa materiaalin turvallisen liikkumisen kaikissa tilanteissa. Myös jousipurkaimen ja sen päällä oleva suojalevy ovat tehty kestämään ja niiden päälle voi huoletta laittaa vaikkapa viiden metrin hakekerroksen pidempiaikaista tarvetta varten. Mäntylä sekä Ylipaasto takaavatkin, että sopivat asennusvaihtoehdot löydetään jokaiseen asiakastarpeeseen riippumatta rakennuskohteen muodosta, tehon tarpeesta tai käytettävästä lämmitysmateriaalista. Miehet korostavat Honka Tradingin täyden palvelun periaatetta, sillä yritys hoitaa tarvittaessa kaiken aina suunnittelusta asennukseen sekä vuosihuoltoihin.

Honka Tradingin miehet korostavat Hargassnerin innovatiivisuutta ja miltei rajattomia käyttömahdollisuuksia, sillä se soveltuu vaikkapa keskuslämmitysyksiköksi ja tarvittaessa se voidaan yhdistää myös aurinkokennoihin. Mäntylä ja Ylipaasto ovatkin hyvin vakuuttuneita, että Hargassnerin kehittynyt teknologia ja monipuoliset käyttömahdollisuudet tulevat löytämään asiakkaansa myös Suomen markkinoilta. Alku on ollut maassamme erittäin lupaava, sillä parissa kuukaudessa Honka Trading on jo toimittanut useita lämmitysyksiköitä niin yksityisiin omakotitaloihin, maatiloille sekä kauppakeskukseen. Ylipaasto ja Mäntylä muistuttavat lisäksi, että Hargassnerin tuotteisiin tarjoutuu hyvä mahdollisuus tutustua Seinäjoen Sarka-messuilla tammikuun lopussa.

Lue seuraavaksi