Uutiset

Työkoneet

Hämeen Moreenijaloste Oy tuottaa mursketta Lahden seudun rakentajille

”Kierrämme useassa eri kohteessa täällä Lahden ympäristössä. Nyt tässä murskattavana on kaikkiaan 20.000 tonnia, mikä lienee aika yleinen kerralla tehtävä määrä. Metson jälkimurska sekä Sandvikin UJ440i -leukamurskain ovat omia. Niitten lisäksi syöttökoneena nyt uusi Doosan DX 480 LC –kaivukone, jonka työpaino on 47.5 tonnia. Vasarahommia ja lastausta hoitavat toiset yrittäjät. Myös räjäytyspalvelut ostan ulkopuolelta”, selventää Mertsalmi.

”Murskaushommissa ennakoiva huolto on ensisijaisen tärkeää ja pyrimmekin juuri sillä pitämään ketjun käynnissä ja käyttöasteen korkeana. Koneitten vaihtoväliä ei sitäkään saa kasvattaa liian pitkäksi. Uusin kaivukonehankinta Doosan tuli meille joulukuussa viime vuonna. Koko valittiin ihan ylärajalta. Hieman 3,5 metrin alle jäävä alavaunun leveys sallii vielä lavettikuljetuksen maanteitse. Edellinen syöttökone meillä oli 2,5 vuotta ja oli kokoluokkaa pienempi eli 38 tonnia. Nyt saimme ulottuvuutta lisää, eikä siitä koskaan ole haittaa. Säästää alavaunua ja telastoa, kun konetta ei tarvitse niin usein siirtää. Samoilta sijoilta syöttää paljon suuremman alueen. Tällä ehtii jo vähän lajittelemaankin, kun pienemmällä koneella ei ehtinyt juuri kuin mättämään”, jatkaa Mertsalmi.

”Syöttökoneeseen meidän käytössämme tulee noin 3000 tuntia vuodessa. Polttoaineen kulutusta olemme pyrkineet vähentämään niin murskaimissa kuin syöttökoneessakin. Hienoja lajikkeita tehtäessä Doosanin 620 litran polttoainetankki kestää noin kolme kahdeksan tunnin vuoroa. Kulutus on siten noin 25 litraa tunnissa. Karkeammissa lajikkeissa tuplaantuu murskaan mätettävä määrä, joten silloin kulutuskin kasvaa”, miettii Mertsalmi.

”Nyt lajikkeitten kysynnässä on ollut havaittavissa kasvua. Viime vuoden kevättalvi oli erittäin hiljainen, kyselyitä tuli tosi vähän. Valtiovallan elvytys alkaa nyt varmasti vaikuttamaan rakennusprojekteihin ja tienpitoon menee myös sepeliä. Viime vuoden marraskuun jälkeen on ollut selvästi alkuvuotta 2009 vilkkaampaa”, päättää Mertsalmi.

Doosan lyhyesti

Doosan DX 480 LC on vajaan 50 tonnin työpainollaan ja alle 3,5 metrin leveydellään varsin sopiva juuri murskan syöttöön, raskaaseen lastaukseen ja kaivutyöhön. Kun ulottuvaisuuttakin on kauhanvarren pituudesta riippuen 11,4 – 12,4 metriä, niin alavaunua kuluttavaa siirron tarvetta on vähemmän.

Standardi kauhanvarsi on pituudeltaan 3.350 millimetriä ja siitä on saatavilla kaksi eri vaihtoehtoa. Näistä HD –versio on tarkoitettu raskaaseen käyttöön.

Muut pituudet ovat 2900 ja 3980 millimetriä. Telaleveys on vakiona 600 millimetriä, jolloin koneen tarkka leveys on 3.340 millimetriä telan ulkoreunoista mitattuna.

Moottorina on turboahdettu kuusisylinterinen, yhteispaineruiskutus (commonrail) -periaatteella toimiva Doosan DV11 (245 kW).

Hydraulijärjestelmässä on kaksi säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua (2×355 l/min). Työalueita on kaksi ja käytettävissä olevalle hydrauliteholle on niin ikään kaksi vaihtoehtoa. Power Mode antaa 10 prosentin lisätehon. Voimansiirrossa on tyypilliset kaksi nopeusaluetta (3,1 ja 5,0 km/h).

Ohjaamo on samanlainen kuin muissakin Doosanin uusimmissa malleissa. Tilaa on reilusti ja näyttöpaneli sekä hallintalaitteet kokonaisuudessaan ovat hyvin kuljettajaystävällisesti sijoitettu ja konstruoitu.

Katso video tästä.

Lue seuraavaksi