Uutiset
Hakevuori luottaa Jenz-hakkureihin
Hakevuori Oy on vuonna 2001 perustettu yhtiö, jonka toiminnan kulmakivenä on energiapuun haketus. Jo toiminnan alkuaikoina yhtiön hakkurimerkiksi valikoitui tarkan harkinnan jälkeen Jenz. Sen myötä alkoi myös yhä jatkuva yhteistyö Jenziä Suomessa edustavan Ideachip Machine Oy:n kanssa.
Nykyisin Suomen suurimpien haketusalan yritysten joukkoon kuuluvan Hakevuoren toimialaan kuuluvat haketuspalveluiden lisäksi energiapuun hankinta, hakkeen myynti ja toimittaminen, sekä puun hankinta, korjuu ja myynti. Lisäksi yhtiö suorittaa puuston poistoa rakennuskohteista ja esimerkiksi teiden varsilta. Toimialueena on Uusimaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Kymenlaakso, sekä Etelä- ja Keski-Savo.
Jenzillä kaksi vuosikymmentä
Kun Hakevuori Oy aloitti toimintansa runsaat 20 vuotta sitten, olivat ensimmäiset hakkurit käytettyinä hankittuja. Yrittäjä Reijo Wuorion mukaan ne eivät kuitenkaan täyttäneet niille asetettuja odotuksia. Melko pian kävi selväksi, että tarvitaan paremmin Hakevuoren toimintaan soveltuva hakkuri.
”Lähdimme Müncheniin messuille, ja siellä kävi selväksi, että merkki on Jenz. Halusimme sarjatuotannossa olevan koneen, johon varaosat ovat hyllyssä eivätkä piirustuspöydällä”, Reijo Wuorio sanoo yli 40 vuoden kokemuksella koneyrittäjyydestä.
Merkkivalinta on aikoinaan ollut ilmeisen onnistunut, sillä kaikkiaan Hakevuori on hankkinut 25 uutta Jenz-hakkuria. Niistä omassa käytössä on tällä hetkellä kymmenen, loput ovat jatkaneet töitä uudella omistajalla.
Kaikkiaan Hakevuorella on 18 hakkuria. Viime vuonna Hakevelhot Oy ja SM-Team Oy Rouhiainen siirtyivät Hakevuoren omistukseen, minkä seurauksena tällä hetkellä kalustossa on myös muita hakkurimerkkejä.
Osoituksena Jenz-hakkureiden korkeasta laadusta ja hyvästä kestävyydestä Ideachip Machinen toimitusjohtaja Jukka Humalainen kertoo puhelusta, jonka sai eräältä yrittäjältä, jolla on yksi Hakevuoren varhaisista Jenzeistä:
”Omistaja soitti, ja kertoi, että nyt se hajosi. Sanoin, että onhan se jo iäkäs ja 25 000 tuntia ajettu. Omistaja vastasi, että ei hakkuri hajonnut, vaan nosturi.”
Järeä Jenz HEM 820 DL
Tammikuun alkupuolella Hakevuori otti käyttöönsä uusimman Jenz-hakkurinsa. Jenz HEM 820 DL on pitkittäissyöttöinen, järeän kokoluokan rumpuhakkuri. Se on rakennettu puoliperävaunualustalle, kääntökehän päälle, ja varustettu pitkällä syöttökuljettimella sekä hakkeen poistokuljettimella. Parhaimmillaan perävaunualustainen iso Jenz on terminaalihaketuksessa.
Yhdessä vetoauton ja siihen asennetun nosturin kanssa se muodostaa todella tehokkaan liikkuvan, mutta kuitenkin vain yhdellä miehellä operoitavan haketusyksikön. Jenz HEM 820 DL voidaan asentaa myös viisiakselisen kuorma-auton päälle, jolloin sillä voidaan suorittaa tehokkaasti myös niin sanottua tienvarsihaketusta.
Hakevuoren uusimman hakkurin haketusteho jopa 400 kuutiometriä tunnissa. Hakkurin syöttölaitteisto on tavanomaista pidempi, ja se mahdollistaa jopa viisi metriä pitkien puiden syöttämisen ilman, että niitä täytyy nosturilla kannatella.
Syöttöaukko on 820 millimetriä korkea ja 1 200 millimetriä leveä. Teräslamellikuljetin ja yläpuolinen, järeästi hammastettu materiaalin mukaan nouseva ja hydraulisesti puristava teräsrulla huolehtivat materiaalin syötöstä hakkurin rummulle.
Hakevuoren uudessa Jenzissä on suljettu rumpu. Muita rumpuvaihtoehtoja ovat avoin, Helix, H1 ja D1, joista viimeksi mainittu on Jukka Humalaisen mukaan nousemassa suosituimmaksi. D1-rumpu on rakenteeltaan avoin ja varustettu teroitettavilla terillä. Muissa rumpuvaihtoehdoissa on käytössä kertakäyttöiset teräpalat. Teräpaloja eri rummuissa on 6–24 kpl. Seulavaihtoehtoja Jenz HEM 820 DL -hakkuriin on useita.
Kuljettimella kasalle
Hakevuoren Jenzistä valmis hake siirtyy eteenpäin hihnakuljettimella. Kone voidaan varustaa myös heittimellä tai jopa molemmilla.
”Kuljetin kuluttaa energiaa vain noin 15 prosenttia siitä, mitä heitin tarvitsee. Säästö on käytettävissä itse haketukseen. Kääntöpöydän ansiosta kuljettimella voidaan tehdä vierekkäisiä kasoja, jolloin terminaaleissa toisinaan olevat korkeatkin puupinot saadaan haketettua paikallaan”, kertoo Humalainen.
Hakkurin voimanlähteenä on CAT C18 teholtaan 597 kW (812 hv). Moottori täyttää Stage V -päästönormit ilman AdBlue-järjestelmää.
Puoliperävaunualustalle rakennettu hakkuri tarvitsee liikkuakseen vetoauton, jossa on nosturi materiaalin syöttämistä varten. Hakevuoren tapauksessa tehtävään on valjastettu kolmeakselinen Mercedes-Benz Actros, jonka ohjaamon taakse on asennettu Kesla 2115T -puutavaranosturi. Rahtiliikenteessä aiemmin palvellut auto on rekisteröity auton alustalle rakennetuksi työkoneeksi.
”Vehon kanssa on tehty alusta alkaen yhteistyötä ja se on toiminut hienosti. Ensin Juha Kauranne ja hänen jälkeensä Tapani Lamberg ovat palvelleet erinomaisesti”, Wuorio sanoo.
Uusi tuttavuus
Konepörssin vierailupäivänä Hakevuoren Askolan terminaalilla uudella Jenzillä oli työskentelemässä Olli-Pekka Laine. Hän on ollut Hakevuoren palveluksessa pian viisi vuotta ja sinä aikana ovat tutuksi tulleet niin hakkurit kuin murskaimetkin.
”Jenz on ollut nyt viikon. Uuden hakkurin kanssa täytyy aina hieman hakea säätöjä ja ne alkavat nyt olla kohdallaan. Vetoauto on ollut vasta yhden päivän, joten nosturi vaatii vielä totuttelua ja itselle mieleisten asetusten hakemista. Kovin painokkaita kommentteja ei siis vielä voi antaa, mutta hyviltä kuitenkin vaikuttavat”, Laine sanoo.
HEM 820 DL:n huipputehoksi valmistaja ilmoittaa jopa 430 kuutiometriä tunnissa. Laineen mukaan työvuorossa haketta syntyy noin 2 000 kuutiometriä, sillä käytännön työssä haketukseen tulee väistämättä taukoja esimerkiksi koneen siirtojen takia.
Hakkeelle on kysyntää
Reijo Wuorion mukaan hakkeelle on kysyntää, ja kotimaisen bioenergian arvo on viimeistään nyt ymmärretty, kun energiasta on ollut pulaa.
”Aiemmin rakennustyömaiden tonteilla olevat risut, puut ja kannot olivat ongelma ja ne hävitetiin, miten hävitettiin. Nyt ne kerätään talteen, ja niistä tehdään energiaa”, Wuorio sanoo.
Hakevuori työllistää noin 60 työntekijää suoraan ja alihankkijoiden kautta miltei toisen mokoman. Reijo Wuorion mukaan työntekijöiden saatavuus on varmistettu oppisopimuskoulutuksella ja tiiviillä oppilaitosyhteistyöllä. Vain osaavien mekaanikkojen saatavuus huolettaa häntä.
Toimivaa yhteistyötä valmistajan kanssa
Ideachip Machine Oy on toiminut Jenz hakkureiden edustajana Suomessa yli 30 vuotta. Pitkään jatkunut yhteistyö ja vuoropuhelu valmistajan kanssa takaavat asiakastoiveiden joustavan toteuttamisen ja maamme olosuhteiden huomioonottamisen Jenz-tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa.
Jukka Humalainen on työskennellyt Jenz-tuotteiden parissa vuodesta 1997, ja uransa aikana hän on myynyt noin 75 urakointikäyttöön tarkoitettua hakkuria. Perspektiiviä lukumäärälle antaa se, että Suomessa on ammattimaisessa käytössä noin 150 hakkuria.
Vuodesta 2015 Jukka Humalainen on yhdessä veljensä Tepon kanssa ollut yrittäjinä Ideachip Machinessa. Veljesten Mäntyharjulla sijaitseva yhtiö toimii vahvasti niin sanotusti puun ympärillä, sillä Jenz-tuotteiden lisäksi edustuksessa ovat Mobark-hakkurit ja -murskaimet, Jyki-puutavaraperävaunut ja Palfinger-Epsilon-puutavaranosturit.
- Lue myös: Hakevuori osti Hakevelhot