Uutiset

Työkoneet

GP-karamurskaimet ovat Keträlän valinta

Metson GP-sarjan karamurskaimet ovat pysyneet kärsämäkeläisen murskausurakoitsija Keträlän Murskeen luottomyllyinä jo useamman vuosikymmenen. Yli miljoonan tonnin vuosimurskaukset kulkevat nykyään usean väli- ja hienomyllyn läpi. GP11-, GP300S- ja GP330-murskaimien rinnalle otetaan yhtiön työmaille uusimpana käyttöön GP550-mallinen hienomurskain.

”Olemme varsin tyytyväisiä uusimman GP330-karamurskaimen toimintaan träkkilaitoksessamme. Mylly on ihan eri maata kuin vanha GP11. Metso on saanut lisätyksi uutuuteen huomattavasti lisää tehoa ja paljon pidempään kestävät kulutusosat”, arvioi Keträlän Murskeen murskaustoiminnasta vastaava Juha-Pekka Hyvölä.

”GP330 syö louhetta tarvittaessa yli 300 kW:n teholla, mikä on miltei kolminkertainen teho GP11:een verrattuna. Lopputuotteita syntyy näin rivakasti. Lisäksi murskaimen uusittu kammiorakenne näyttää tuottavan aiempaa parempimuotoista lopputuotetta”, Hyvölä lisää.

Tuotto yli 300 tonnia tunnissa

Syyskuussa Keträlän Murskeen kolmivaihelaitos oli murskaamassa Kempeleen Linnakalliossa 100 000 tonnin urakkaa Destialle. Tela-alustainen leukalaitos syöttää 250 mm kokoista louhetta välimurskaimeen, joka hienontaa louheen 0–90 mm:n kokoiseksi GP330-träkkiin. Sen yhtiö on rakentanut itse Metson LT1100-träkin päälle.

”Saamme tuotetuksi 0–55 mm:n lopputuotteita 15 tunnin työpäivässä parhaimmillaan 5000 tonnia, mikä merkitsee noin 330 tonnin keskituntikapasiteettia. GP330 toimii 25–30 mm:n asetuksella ja 32 mm:n iskulla”, Hyvölä kertoo.

Puolessa vuodessa GP330:lla on murskattu Keträlän urakoissa yli 3000 tuntia, joten käyttökokemuksia on kertynyt hyvin. Toisesta GP330:sta on kertynyt kokemusta jo puolitoista vuotta.

”Mylly on ollut toimintavarma, mikä on urakoissamme varsin tärkeää. Tehon lisäksi manttelien kestoikä on parantunut huomattavasti, jolla on meille iso taloudellinen merkitys.”

Juha-Pekka Hyvölä kertoo, että vanhemmalla GP11-mallilla kulutusosien vaihtoväli liikkui 70 000 tonnin tienoilla. Uuden GP330-karan mantteleilla on ajettu parhaimmillaan 200 000 tonnin murskeet.

”Vakiona GP330:ssa oleva IC50C-murskainautomaatio on meille erinomainen asia murskaimen säätöön ja myös sen suojaamiseen. Se varmistaa, että emme ajaa haastavissa kivioloissa murskainta ylikuormalla,” hän mainitsee.

Murskaushommiin 13-vuotiaana

Alpo Hyvölä käynnisti 1980-luvun puolessa välissä murskaustoiminnan Kärsämäen Saviselkään. Alkuvaiheessa urakoitiin mm. metsäteitä puskutraktorilla ja kaivukoneella.

Myöhemmin toiminta on laajentunut ja keskittynyt murskaukseen ja seulontaan. Yhtiö osti aikoinaan itselleen ensimmäisen murskaimen käytettynä, Metson valmistaman tela-alustaisen LT1810GP-laitteen.

Tällä hetkellä Keträlän Murske tekee töitä kolmella murskausketjulla, joissa Metsolta on käytössä karamurskainten lisäksi mm. C125-leukamurskain ja ST3.8-mobiiliseula. Juha Hyvölä aloitti toisen polven murskaustyöt 13-vuotiaana ja vastaa nyt erityisesti porausurakoista.

Perheyrityksessä toimii myös Juhan avovaimo Jenni Mustola, joka huolehtii mm. maa-ainesten ottosuunnitelmien teosta yritykselle ja sen asiakkaille. Keträlän Murske voi näin tarjota kattavaa palvelua lupasuunnittelusta poraukseen, murskaukseen ja seulontaan saakka.

Lue seuraavaksi