Uutiset

Työkoneet

Foton Lovol 254 -nelivetotraktori – tehokkuutta pienimuotoiseen kiinteistönhoitoon

Foton Lovol on ehkä suomalaisille toistaiseksi hieman vieraampi merkki, mutta Kiinassa yhtiö on todella merkittävä. Se valmistaa esimerkiksi maansiirtokoneita, traktoreita, leikkuupuimureita ja moottoripyöriä, ja sen tuotteita myydään jo yli sadassa maassa ympäri maailman. Traktoreissa valikoimaa löytyy kevyestä luokasta aina raskaisiin 200 hevosvoiman koneisiin. Motor Powerin huomio kiinnittyi Foton Lovol 254-malliin ja siihen päätettiin tutustua paremmin.

Foton Lovol vakuutti alusta lähtien laadukkuudellaan ja monilla pienillä yksityiskohdilla, jotka osoittivat koneen olevan tarkoitettu kovaan työhön eikä pelkästään puutarhahommiin. Laadukkuudesta kertoo myös se, että Foton Lovol täytti helposti kaikki EU:n ja Suomen viranomaisten päästö- ja turvallisuus- sekä tieliikennevaatimukset. Timo Savolainen Motor Powerista kertoo, että koneen hankintaa puoltaa loistavan hinta/laatusuhteen lisäksi kaksi Suomen oloihin merkittävää tekijää: nelivetoisuus sekä jämerä lämpöhytti. Motor Powerin omissa kovissa testeissä näiden seikkojen toimivuus vakuutti niin paljon, että tuonti Suomeen aloitettiin vuoden 2010 alussa.

Lämmin turvahytti takaa mukavat talvityöt

Suomen vaativissa oloissa jokainen vähänkin enemmän työkoneiden kanssa hommaillut tietää kunnon hytin merkityksen. Foton Lovolissa tämä on otettu huomioon ja se tarjoaa kunnon työskentelyolosuhteet jokaiseen keliin. Samalla turvallisuus on pidetty ensisijaisen tärkeänä ja Foton Lovolin ohjaamo täyttää kaikki EU-turvadirektiivit.

Tehokas lämmityslaite pitää talvella kuskin lämpimänä ja ikkunat sulana. Näkyvyys hytistä on suurien ikkunoiden ansiosta mainio ja kunnon kokoinen pyyhin turvaa näkyvyyden sateellakin. Tuulilasia lukuun ottamatta kaikki ikkunat ovat avattavissa ja ikkunoiden tapaan myös ovet voi lukita raolleen. Tämän kaltaisia pieniä hyödyllisiä yksityiskohtia Foton Lovolista löytyy runsaasti.

Ohjaamossa kaikki ohjauslaitteet on sijoitettu loogisesti ja näitä hallitsee kyllä kokemattomampikin kuljettaja. Mittaristo on selkeä ja siitä löytyy kaikki tarvittava helposti. Etukuormainta hallitaan näppärästi keskikonsolin oikealla puolella sijaitsevan joystick-tyyppisen ohjaimen avulla ja muut hydrauliikan ohjaimet sijaitsevat istuimen oikealla puolella. Istuimen vasemmalla puolella on voiman ulosoton kytkin, jolla nopeuden voi säätää 1 000 tai 540 kierrokseen. Myös tämä toiminto lisää käytön monipuolisuutta monia lisälaitteita käytettäessä.

Etukuormain ja kaivukone tekevät työkoneen

Foton Lovol on hinnaltaan edullinen, noin kymppitonnin kone, mikä tekee lisälaitteiden hankkimisen taloudellisesti helpommaksi. Seitsemän tuhannen euron lisäsijoituksella traktorin saa varusteltua etukuormaimella ja kaivukoneella, mikä siirtää yhdistelmän kertaheitolla ”täysveristen” työkoneiden kastiin. Tämä on myös Suomessa havaittu järkeväksi ostokseksi ja nykyään jo 70 prosenttia Suomessa myytävistä Fotoneista varustetaan tällä yhdistelmällä.

Etukuormain ja kaivukone vakuuttavat laadullaan, sillä sylintereistä löytyy vahvuutta ja rungot ovat riittävän kestäviä hyvälaatuisen teräksen ansiosta. Etu- ja takakauha ovat käytännössä osoittautuneet hyvin kestäviksi ja esimerkiksi kivien kaivu ja siirtely onnistuu ilman kolhuja. Etukuormaimen ohjaus toimii loogisesti ja hyvän näkyvyyden ansiosta työskentely on helppoa. Nostokorkeutta saadaan 236 senttiä ja voimaa riittää 550 kilon nostoon. Positiivisia ovat myös hyvin suunnitellut kiinnitys- ja irrotusmekanismit. Kauhan vaihto onnistuu pikakiinnitysvivun ansiosta nopeasti ja koko etukuormaimen irrotus onnistuu aloittelijaltakin viidessä minuutissa, sillä kiinnitystapit ja hydrauliikkaletkut on sijoitettu käytännöllisesti. Myös rasvanippojen runsaaseen määrään ja helppoon sijoitukseen kiinnittää tyytyväisyydellä huomiota ja tämäkin antaa lisävakuutta laitteen toimivuudesta ja pitkäikäisyydestä.

Kaivukonetta käytetään erillisestä ohjaamosta, joka sijaitsee hytin takana. Riittävän korkea sijainti takaa hyvän näkyvyyden ja koneen käyttäjälle löytyy kunnon työasento helposti. Ohjausvivut ovat selkeät ja helppokäyttöiset ja hydrauliikan nopeus on riittävä. Ainoa epäilyksen aihe löytyi tukijalkojen kevyestä rakenteesta. Seikasta annettiin tehtaalle palautetta ja nyt maahantuoduissa kaivureissa jalkoja onkin vahvistettu.

Lisävarusteilla monipuolisuutta

Foton Lovolin asiakaskunnasta Suomessa noin puolet on yrittäjiä ja toinen puolisko yksityishenkilöitä. Konetta käytetään esimerkiksi pihojen aurauksiin, maatilan töihin, puutarhatyöskentelyyn ja ojien kaivuun. Tämä kertoo koneen monikäyttöisyydestä ja lisävarustelista on jo nyt kattava. Kauhan ja kuormaimen lisäksi koneen voi varustaa lumilingolla, puskulevyllä, harjakoneella tai vaikka trukkipiikeillä. Uutuutena nyt syksyllä on tulossa peräkärry, jolla käyttötarkoituksia voi taas lisätä entisestään.

Huolto ja varaosapalvelu viimeisen päälle

Motor Powerin toimintatapaan kuuluu huolto- ja varaosapuolen toimivuus. Motor Powerin kattavalla myyntiverkostolla on laaja valikoima kulutusosia ja varaosapuolen keskusvarasto löytyy Tampereelta eli harvinaisempienkaan osien saapumista ulkomailta ei tarvitse odotella.

Huollot ja korjaukset onnistuvat saman verkoston kautta eli tässäkin suhteessa Foton Lovol on turvallinen ostos, jota voi suositella vaikka maatilojen apukoneeksi, mökkiläisen monitoimikoneeksi tai kiinteistön lumitöiden hoitajaksi.

www.fotonlovol.fi
www.motorpower.fi

Lue seuraavaksi