Uutiset

Työkoneet

Flexifeed tasaa kartiomurskauksen kuormaa

Flexifeed on kehitetty nimenomaan mobiilimurskauslaitoksille, joissa syöttö on tyypillisesti epäsäännöllistä. Flexifeedissä on manttelin yläosassa siivekkeet, joilla voidaan tasata murskaimen kartioon menevän kiven määrää. Tuotelinjapäällikkö Stefan Wikstedt Sandvikilta kertoo, että alun perin ideana oli, että siivekkeet ehkäisevät holvaantumista ja auttavat rikkomaan ylisuuria kiviä jo kartion ylimmässä kolmanneksessa, joka ei normaalisti tee murskausta.

”Muuttuva syöttöaukko tasaa murskauksen kuormaa. Käytännössä on huomattu lisäksi, että siivet auttavat hienoaineksen laskeutumista sekoittaessaan syötettä. Tämäkin osaltaan tasaa ja rauhoittaa murskausprosessia. Murskauskammion, eli ulkokartion elinikä kasvaa myös entistä tasaisemman läpimenon ansiosta.”

Alkujaan Flexifeed-mantteli kehitettiin CH440-murskaimeen. Baumassa viime keväänä esiteltiin Flexifeed-mantteliversiot CH430- ja CH660-murskaimille sekä CH440-mallille toinenkin Flexifeed-vaihtoehto.

Kovalla kivellä

Pauli Kivimäen johtama Lemminkäisen murskaamo oli Pöytyällä yhdessä vakikohteessaan murskaamassa. ”Täällä on hankala kivi murskata, sillä se on todella kovaa”, kertoo Kivimäki. ”Murskaamme tätä asfaltin raaka-aineeksi ja tästä tehtyjä asfaltteja käytetään vilkkaimmin liikennöillyillä tieosuuksilla. Tällaista kiveä on aika vähän ja täältä tätä ajetaan esimerkiksi Ulvilaan saakka. Käymme täällä aika usein murskaamassa – viime keväänä olimme tässä kaksi ja puoli kuukautta ja nyt olemme puolitoista kuukautta.”

”Erilaisten kartioiden ominaisuudet sopivat erilaisille kiville. Erilaiset kivilaadut eri paikoissa pakottavat tekemään kompromisseja esimerkiksi manttelin suhteen, sillä joka työmaata varten ei manttelinvaihtotyöhön kannata ryhtyä. Mantteli vaihdetaan, kun se on kulunut loppuun. Flexifeedin ominaisuudet korostuvat tällä kovalla kivellä, mutta ero ei ole niin suuri enää pehmeillä kivilajeilla.”

Paineista tehoihin

Laitoksen kolmannessa ja neljännessä vaiheessa on Sandvikin H4800-murskaimet ja molemmissa on Flexifeed-manttelit. ”Neljännessä vaiheessa Flexifeed-teriä on ollut käytössä jo kaksi vuotta, mutta kolmannessa vaiheessa nyt vasta neljä päivää. Tällä kivellä Flexifeedin ja tavallisen manttelin eron huomaa erityisen hyvin. Pääsimme vaihdolla painetta vasten ajamisesta, sillä nyt ei tule sellaisia painepiikkejä kuin ennen vanhalla manttelilla. Nyt pystymme ajamaan kilowatteja vastaan”, iloitsee Kivimäki. Muoto on myös tärkeä asfalttikivessä, mutta nyt vielä Kivimäki ei osa sanoa kolmanteen vaiheeseen tulleen Flexifeedin vaikutusta tähän. ”Muodon takia meillä on täällä käytössä viidentenä vaiheena VSI-keskipakomurskain.”

”Olemme ennenminkin käyttäneet Sandvikin mantteleita, koska ne ovat olleet hyviä. Stefan Wikstedt kauppasi alkujaan kokeilemaan tätä Flexifeediä ja se osoittautui hyväksi neljännessä vaiheessa ja hyvältä näyttää nyt kolmannessakin vaiheessa. Flexifeed ei pääse kulumaan puhki, sillä se on vahvaa materiaalia.”

”Vaikea näin lyhyen ajan perusteella sanoa tarkasti, mutta tuotantomäärä vaikuttaa kyllä kasvaneen”, päättää Kivimäki.

Soramontulla

Luonnon pienentämät kivet ovat eri tavalla haasteellisia kuin louhe. Tästä on paljon kokemusta Lemminkäisen pääasiassa Etelä-Suomen sora-alueilla kiertävää murskauslaitosta vetävällä Jarmo Stenbergillä. Laitos tuottaa pääasiassa betonisoralajikkeita ja se onkin suunniteltu juuri tähän toimintaan.

Tapasimme Stenbergin Karkkilan Tonttuhaudan montussa, jossa laitos oli murskannut viimeiset neljä viikkoa. ”Tässä meillä on kymmenen ja puolen neliömetrin kolmitasoisen suoraiskuseulan edessä kaksi Sandvikin nelitonnista kartiota”, esittelee Stenberg. ”Kaksisatasta molsaa panemme tuonne sisään ja teemme siitä 0-16 lajiketta. Myllyjen sisäkalut ovat tässä hommassa kovilla, mutta hyvin ovat menneet – kymmenen vuotta ovat olleet eikä ole tehty kuin huollot.”

”Terät murskaimiin olen ottanut Sandvikilta, koska homma toimii ja laatu on paikallaan. Alkuperäiset sopivat varmasti ja pitkässä juoksussa ne tulevat edullisimmiksikin.”

Tehokas ja kestävä

Flexifeed-mantteli on ollut toisessa kartiossa puolitoista vuotta. ”Kauemmin kestää ja enemmän tonneja”, toteaa Stenberg. ”Flexifeed-manttelilla saadaan tehtyä 30 000 tonnia enemmän näissä olosuhteissa kuin tavallisella manttelilla. Flexifeed syö myös paremmin, tai ei ainakaan huonommin kuin tavallinen, eikä sitä saa ajettua puhki. Kun molsa on 100-150 kokoista, niin menee oikein hyvin.”

Stenberg käyttää pääasiassa tätä kokoonpanoa. ”Harvalle soramontulle kannattaa etupäätä tuoda eikä meillä olekaan mitään vakiokonetta siihen. Luonnonkivi on kovaa murskata, mutta muoto siitä tulee hyvä. Olemme kyllä tehneet myös louhetta lisäämällä eikä sekään mitään ongelmia tuo.”

”Näitä otan myös jatkossa, vaikka ovatkin hieman kalliimpia hankkia, niin kokonaisuudessaan ovat edullisia”, tietää Stenberg.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi