Uutiset

Työkoneet

FinnMateria keräsi kaivosalan yhteen

Neljännen kerran järjestetty kaivos- ja metallinjalostusteollisuuden erikoismessut FinnMateria kokosi Jyväskylään onnistuneesti tutulla kaavalla kaivosalan ihmiset saman katon alle. Vaikka kävijämäärä ei yleismessuihin verrattuna ole valtava, vajaa 3 500 kävijää, ovat kävijät alalla toimivia tai siitä kiinnostuneita ja siten tapahtuma antaa paljon niin kävijöille kuin näytteilleasettajille. Alan Pohjoismaiden suurimmat messut herättävät kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Yhtenä teemana tapahtumassa oli turvallisuus. Laitevalmistajat kehittävät aktiivisesti uusia ratkaisuja työturvallisuuden parantamiseksi. Metson osastolla esiteltiin kuljettimien rullien eteen asetettavia kitasuojaimia, jotka estävät käden joutumisen rullan ja hihnan väliin. Perinteisesti tähän on käytetty suojaritilöitä, mutta niiden haittapuolena on, että niiden ollessa paikoillaan ei päästä tekemään puhdistustoimenpiteitä ja ne saattavat jäädä helposti asentamatta takaisin puhdistuksen jälkeen. Rullille sekä taitto- ja vetopäille oli esillä omat ratkaisunsa, taittopään suoja toimii samalla myös kaavarina. Osastolla oli esittelyssä myös hihnankääntölaite, jolla hihna saadaan kulkemaan paluumatka puhdas puoli alaspäin. Tällöin paluupuolen rullat pysyvät puhtaina eikä kuljettimen alle kerry materiaalia, mikä vähentää puhdistustyötä.

Kansainvälisyys näkyi messuilla niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin parissa. Rajat ylittävää toimintaa oli ilmassa myös Sandvikin osastolla, jolla luovutettiin Sandvik DL431-7C -pitkäreikäporauslaite Tolarock Oy:lle. Luotettavaa tekniikkaa edustava vahvarakenteinen tuotantoporauslaite käyttää HL710S-porakonetta ja sillä saadaan jopa 38 metrin reikiä halkaisijaltaan 64–89 mm. Tämä kyseinen laite on rakennettu ruotsalaisten standardien mukaan, sillä Tolarock on lähdössä tällä urakoimaan Kiirunaan emoyhtiönsä Lemminkäisen urakalle, jossa aluksi tehdään 14 siiloa. Tolarock on mukavan kasvun tiellä ja alan huippumiesten rinnalle haetaan uusia tekijöitä lisää. Ruotsissa töitä on tiedossa jatkossakin eikä Tolarockin väki usko tämän koneen jäävän työttömäksi. Luovutuksen yhteydessä kone kastettiin Karoliinaksi Tolarockin työmaainsinööri Karoliina         Hassin mukaan.

Sandvikin osastolla juhlistettiin Sandvik DL431-7C pitkäreikäporauslaitteen luovutusta Lemminkäinen Infra Oy:n tytäryhtiö Tolarockille. Maljoja kohottamassa (vasemmalta oikealle) Tolarockilta työmaapäällikkö Kari Lehto, työpäällikkö Markku Tolonen, toimitusjohtaja Jon Willberg ja työmaainsinööri Karoliina Hassi, Sandvikilta Mining aluejohtaja Ville Keinänen, Lemminkäisen liiketoimintajohtaja Risto Kupila sekä asiakkuuspäällikkö Kari Talvitie Sandvikilta.

Uuden työvoiman hankkiminen kaivosalalle on haasteellista ja koulutus tuotantokoneilla kallista. Atlas Copco esitteli tunnelijumbosimulaattoriaan, joka on tehty oikean koneen ohjaamoon, joten ympäristö vastaa todellista työympäristöä hyvin pitkälle ja ohjaimetkin ovat aidon kaksipuomisen laitteen. Vastaava simulaattori on ollut Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymällä käytössä – tämä simulaattori tulee Atlas Copcon tiloihin Vantaalle ja siinä tullaan kouluttamaan eri tahojen opiskelijoita. Simulaattori on myös kohtuullisen helposti kuljetettavissa eri paikkoihin. Tähän simulaattoriin saadaan myös pitkäreikäkoneen ohjelma, joten käyttö on entistä monipuolisempaa.

Caterpillaria edustavan Wihurin Teksinen Kaupan merkitys kaivosteollisuuden kalustotoimittajana kasvoi Bucyrus-liiketoiminnan oston myötä. Suurimmat lastauskoneet ovat nyt työpainoltaan yli 1000 tonnia. Maanalaisten koneiden puolella kaupan myötä tarjonta kasvoi lähinnä pehmeän kiven koneilla. Caterpillar on kasvattanut tuotevalikoimaansa aiemminkin useilla yrityskaupoilla. Vuonna 2000 tasmanialainen maanalaisiin kaivoksiin lastaus- ja kuljetuskoneita valmistava Elphinstone muutti Caterpillarin lipun alle.

Tällä tehtaalla valmistettava maanalainen lastauskone, malliston raskainta päätä edustava Cat R2900G oli esillä FinnMateriassa ja se luovutettiin siellä Tapojärvi Oy:lle. Kuormaajan työpaino kauhan ollessa täynnä on noin 67 tonnia, ja kone on varustettu 8,3 kuution kauhalla. Koneen komponentit ovat kaikki Caterpillarin valmisteita, esimerkiksi voimansiirron komponentit ovat osittain samoja kuin Cat 988 -pyöräkuormaajassa ja moottori on 430-hevosvoimainen Cat C15 Acert. Kone lähti messuilta Kemiin Outokummun kaivokselle lastaamaan kromimalmia.

Dynasetin Reijo Karppinen Vuoden Yritysjohtaja

Työkoneala sai myönteistä julkisuutta, kun Dynasetin perustaja ja toimitusjohtaja Reijo Karppinen valittiin Vuoden yritysjohtajaksi Yrittämisen tulevaisuus -seminaarissa 19. marraskuuta. Valinnan perusteina olivat Dynasetin vahva kannattavuus, kasvu ja kansainvälisyys sekä innovatiiviset tuotteet, jotka ovat markkinajohtajia omassa segmentissään. Dynasetin tuotteita on yleisesti käytössä myös kaivoslaitteissa. Yhtenä esimerkkinä on rusnaus painevedellä, mitä käytetään paljon muun muassa Australian kaivoksilla ja se sopii hyvin tiettyjen kivilaatujen kanssa. ”Painevesisuihkulla suoritettava rusnaus on erityisen kätevä tunnelitöissä, joissa pinta päällystetään ruiskubetonoinnilla. Tällöin yhdistyy kaksi työvaihetta, rusnaus ja pesu”, sanoo Karppinen.

Scanlaserin edustama Leica Icon -järjestelmä tarjoaa kattavan valikoiman koneenohjausjärjestelmien ratkaisuja. Uusinta uutta on yksinkertaistettu mittausjärjestelmä työkoneautomaatioon. Sen käyttäminen onnistuu myös henkilöiltä, joilla ei ole mittaustaustaa. Takymetrin asettaminen käy varsin yksinkertaisesti eikä esimerkiksi erilaisten koordinaattijärjestelmien tuntemusta tarvita. Takymetriä ohjataan kauko-ohjaimella eikä itse laitteessa olekaan juuri muuta kytkimiä kuin virtakytkin. Se on myös yli puolta halvempi kuin täysimittainen takymetri ja silti se pystyy ohjaamaan konetta täysin vastaavalla tavalla. Myös työkonepääte on uudistunut. Siinä on erittäin kirkas näyttö, jonka kirkkautta toki voidaan säätää. Kosketusnäyttö on uuden tyyppinen ja tottelee sormiohjausta hyvin herkästi. GSM-yhteys on nyt toteutettu sisäisellä modeemilla.

Kaeserin vaunukompressori Mobilair M 27 edustaa uutta, muovikuomuista mallistoa. Kuomu on valmistettu sintratusta polyeteenistä, mikä tekee siitä ruostumattoman ja naarmuuntumattoman. Ylös nostettavan kuomun ansiosta kaikkiin huoltokohteisiin on helppo päästä käsiksi. Mobilair M 27 tuottaa 18 kW:n Kubota-dieselin avulla 2 600 litraa minuutissa seitsemän baarin paineista ilmaa. Alusta on jarruton ja painaa 275 kg.

Lue FinnMateria-raportti Konepörssistä 12/2012.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi