Uutiset

Työkoneet

Finmac F16 ahtaisiin purkutöihin – radio-ohjauksella

Idean isä on pitkään purkukoneittenkin kanssa työskennellyt, FinmacDemolition Oy:n toimitusjohtaja Paavo Salonen. Kotimaan markkinat kontyypille ovat pienet ja markkinat löytyvätkin pääasiassa viennistä. Ensimmäinen kone luovutettiin Ruotsiin viime vuoden elokuussa, sittemmin niitä on myyty jo mm. Ranskaan ja jopa Australiaan asti.

”90-luvulla toimin sellaisen purkukoneen kuin DMX myynnissä. Brokk kuitenkin osti kyseisen yrityksen, lopetti merkin ja niin siirryin jälleen muihin töihin. Vanhat purkuasiakkaat kuitenkin kyselivät jälkeen päin minulta koneita ja sitten idea valmistuksesta alkoi itää. Päässä oli kyllä selvä kuva siitä, minkälainen koneen pitäisi olla.

Mietin vuoden verran konevalmistuksen aloittamista ja sitten otin yhteyttä Suomeen ja Tekesiin”, aloittaa Uumajassa kotipaikkaansa pitävä Salonen.Tekes myönsi rahoitusta tuotekehitystyöhön ja muotoiluun. Myös Finvera on rahoittanut projektia. Salonen muistuttaa, että kyseessä on kuitenkin lainarahoitus, joka maksetaan takaisin. Hän halusi tuoda projektin Suomeen, sillä nopeus naapurimaahan varrattuna on huomattavasti suurempi. ”Ruotsissa tällaisissa kehitysprojekteissa halutaan niin hirveästi diskuteerata, täällä Suomessa saadaan nopeasti päätökset pöytään”, kiittelee Salonen.

”Kone on syntynyt monien eri tahojen ja asiantuntijoitten yhteistyön tuloksena. Suunnittelusta ja muotoilusta ovat vastanneet insinööritoimisto Dowaline Oy ja Contium Oy. Epec Oy on tehnyt hydrauliikan ohjauksen, Ab A Häggblom Oy telastot ja Technion Oy mm . radio-ohjauksen. Voisi sanoa, että koneessa on parasta kotimaista tekniikan osaamista. Suomessa on tietotaitoa”, jatkaa Salonen.

”Tosin hydrauliikkaa ei Suo­mesta saa, joten käytämme sellaisten valmistajien osia kuin Parker Hannifin, Bosch Rexroth ja Sauer Danfoss. Komponentti- ja materiaalivalinnoilla on suuri merkitys, sillä nämä purkukoneet työskentelevät todella kuumissa ja pölyisissä olosuhteissa. Kaapeleitten ja muitten materiaalien pitää kestää helposti tuollaisia 70-80 asteen lämpötiloja”, lisää Salonen.

Koneet kootaan Vaasassa, Petsmo Products Oy:n konepajassa. Samassa paikassa tehdään myös teräkseen liittyvät työt kuten särmäykset ja hitsaukset. Konepaja vastaa mm. runkojen, tukijalkojen ja kääntöpöydän sekä puomin valmistuksesta.

Epec ohjaa

Ulkopäin F16 on varsin miellyttävän näköinen. Siis uutena ja kiiltävänä. Kaikkihan tietävät miltä purkuhommissa vuoden pyöritetyt koneet näyttävät. Muotoilu on pyöreää, eikä siihen ole turhaan käytetty resursseja. Lopputulos on onnistunut.

Koneen ylävaunu kääntyy 360 astetta ja ala- ja ylävaunua voidaan käyttää samaan aikaan, sillä molemmissa on oma hydrauliikkansa ja venttiilinsä. Ne voidaan myös erottaa toisistaan tarpeen vaatiessa. Näin esimerkiksi ylävaunu voidaan nostaa todella ahtaaseen paikkaan alavaunun odotellessa ulkopuolella.

Salosen mukaan ohjauksessa käytettävän Can Open-järjestelmän ansiosta sähkökaapeleitten määrää ylä- ja alavaunun välissä on huomattavasti kyetty pienentämään. Myös Epecin ohjausjärjestelmä on modifioitu mahdollisimman yksinkertaiseksi ja ennen kaikkea helpoksi korjata ja huoltaa. Ohjausjärjestelmän sydän eli piirikortti on vaihdettavissa Salosen mukaan viidessä minuutissa.

Epecin ohjausjärjestelmään on helppoa liittää myös erillinen huoltonäyttö, jota varten katteen alla on liitin. Se kertoo nopeasti mm. koneessa esiintyneet viat ja mm. käyttötunnit.
Kuljettaja ohjaa siis koneen toimintoja vyötärölle kiinnitettävällä ohjauspanelilla. Paitsi puomin, tukijalkojen, työlaitteen ja voimansiirron toimintojen ohjaamiseen, panelia hyödynnetään koneen tekniikan tarkkailemiseen.

Hälytysvalot on mm. hydrauliöljyn lämmölle ja tasolle. Kahdella joystick-ohjaimella hallitaan puomia ja vaihtohtoisesti myös koneen ajoa. Ohjainpaneli voidaan liittää myös kaapelilla koneeseen, mikäli radio-ohjausta ei saa työmaalla käyttää. Iskuvasaran lisäksi voidaan käyttää kahmareita, poralaitteita, kauhoja, leikkureita ym.

F16 painaa työkunnossa noin 1650 kiloa. Puomin pituus on reilut 5 metriä ja ja sitä voidaan jatkaa liu­ku­­puomilla vielä 500 millimetriä. Koneen kuljetuspituus on 2257, korkeus 1550 ja ajoleveys 795 millimetriä. Tukijalat alhaalla kone vaatii 1850 millimetrin levyisen tilan.

Kuljetusnopeus on 2,8 kilometriä tunnissa. Maavara on 150 millimetriä. Sähkömoottorin teho on 15 tai vaihtoehtoisesti 18,5 kilowattia. Kumitelojen vaihtoehtona saa myös terästelat. Näin kumitelat säästyvät varsinkin kuumissa olosuhteissa työskennellessä. Telan levitys varmistaa varman tukevan ajon kaltevilla ja epätasaisilla alustoilla. Myös 230mm leveää telastoa voidaan käyttää F16:ssa (lisävaruste).

Turvallisesti kauempaa

Rakenteitten purkaminen radio-ohjattavan koneen avulla on tuttu työmenetelmä jo vuosien takaa. Konetyypin tunnetuin ja markkinoita 70-luvun alusta saakka hallinnut konemerkki on ruotsalainen Brokk. Työympäristön laatuun ja turvallisuuteen radio-ohjatulla ja sähkömoottorilla toimivalla koneella on suuri merkitys.

Pakokaasuja ei työmaalle tule ja radio-ohjauksen avulla kuljettaja voi seistä etäämpänä esimerkiksi silloin, kun on olemassa mahdollisuus putoavaista kappaleista. Konetta voidaan käyttää myös kuumissa ja pölyisissä olosuhteissa kuten teollisuuslaitosten uuneissa tai ydinvoimaloitten prosesseissa. Kuljettajalla on aina ensiluokkainen näkyväisyys työlaitteelle.

Pienten radio-ohjattujen purkukoneitten Euroopan vuosimarkkinat arvioidaan noin 300 koneen suuruisiksi ja maailmassakin niitä myydään vain noin 800-1000 vuodessa. Markkinoitten suunta on kuitenkin nouseva ja esimerkiksi Amerikkaan odotetaan kysynnän kasvua lähivuosina.

Internet osoite: www.finmac.fi

Lue seuraavaksi