Uutiset

Työkoneet

FB–murskauskauhat – kaivukoneella jätteet kierrätykseen

Murskaamiseen tarkoitetut kauhat ovatkin Keski- ja Etelä-Euroopassa Skandinaviaan verrattuna olleet yleisempiä. Varsinkin Etelä-Euroopassa luonnonkivi on paljon omaa kiveämme pehmeämpää.
”FB –murskakauhat soveltuvat kyllä luonnonkivellekin tietyin edellytyksin. Pyöreät murikat tietysti voivat jäädä pyörimään hierovien leukojen väliin, mutta ammuttu kivi kyllä tarttuu leukoihin helposti. Kauhojen paras käyttöalue on purkutyömaan betoni ja muu materiaali. Kaikki FB –kauhat on tehty Hardoxista kulutuksen kestoa maksimoiden”, aloittaa Vesa Terhivaara Marakonilta.
Oripääläinen urakoitsija Jarno Mäentausta (28 v.) käytti neljättä päivää FB –kauhaansa. Kyseessä on nelijäsenisen malliston toiseksi suurin eli 24-40 tonnin peruskoneeseen kytkettävä FB350. Työmaana joulukuussa oli Åbo Akademin omistaman vanhan tehdaskiinteistön purkujätteen käsittely Turun sataman tuntumassa.
”Hieman toistakymmentä tuntia olen nyt tämän betonikasan kimpussa ollut. Betonin seassa on rautaa ja puutavaraa. Rauta menee läpi hyvin, mutta puu tuottaa hieman ongelmia. Laskujeni mukaan tuollaiset 40 kuutiometriä tunnissa on ollut saanti, vaikka tämä on ollut vasta harjoittelua. Minulla ei ole magneettia kauhaan kytkettynä, joten raudan poiminta tapahtuu murskatusta kasasta”, selvittää Mäentausta.
”Kauhoihin on saatavana kiinteäasenteinen magneetti. Se ei kuitenkaan poimi lennosta rautaa, vaan sillä poimitaan rauta pois murskauksen jälkeen. Suunnitteilla on ns. roikkuva magneetti kauhan alle, joka poimisi rautaa pois jo leuoista tippuvasta materiaalista”, lisää Terhivaara.

Hitachi ei nyöki

Murskeen palakoko säädetään leukojen etäisyyttä muuttamalla. Säätövara on 20-130 millimetriä.  Murskaus tapahtuu kahden leuan välissä. Hierova edestakainen liike vie kappaleet leukojen väliin. Leuat ovat käännettäviä ja myös symmetrisiä eli näin ollen vaihdettavissa keskenään.
”Tässä työmaalla leuat on säädetty 100 millimetrin palakokoon. Sitä ehkä olisi voinut pienentääkin 80 millimetriin, mutta tällaisena betoni on hyödynnettävissä kyllä täytöissä”, valistaa urakoitsija.
Peruskoneena on Hitachi Zaxis 280 LC. Mäentaustan mukaan lyhyt kauhanvarsi on nyt paikallaan. Kun noin 0,7 kuutiometrin tilavuuden omaava kauha on kukkupäällä täynnä, on painoa puomin päässä lähes 5000 kiloa. Hitachi näyttää käyttäytyvän vakaasti eikä sivullekaan käännetty ylävaunu nosta vastapuolen telaa ylös.
”Kauha kannattaa ottaa mahdollisimman täyteen. Näin materiaalin paino edesauttaa leukojen tarttumista. Vajaalla täytöllä kauhan sopiva heilautus pystyasentoon edesauttaa sekin materiaalin kulkua. Täällä asvalttipohjaisella kentällä huulikauha on paras, jossain kynsilläkin voisi olla käyttöä. Huulilevyä olen ajatellut jatkaa reunoistaan, jotta rauta menee kauhaan paremmin. Kauhan poskiin voisi myös hitsata kulutuspalat. Huoltotoimenpiteisiin kuuluu myös vetoremmin kiristäminen, jonka olen jo kerran tehnyt. Vararemmi on myös jo tilauksessa, varmuuden vuoksi”, valistaa Mäentausta lopuksi.
Maanrakennus Jarno Mäentausta Oy on mukana maanrakennuksessa kautta linjan. Toimenkuvaan kuuluvat myös pohjarakentaminen ja kivien rikotus. Nyt uusin palvelumuoto siis on työmaalla tapahtuva rakennusjätteen murskaus. Sen Mäentausta uskoo vain lisääntyvän tulevaisuudessa. Yrityksen kalustossa on mm. neljä kaivukonetta, joista yksi on mini.

Katso korkearesoluutioinen Youtube -video tästä.

Internet-osoitteet: www.marakon.fiwww.maentausta.fiwww.vtneurope.com

Lue seuraavaksi