Uutiset

Työkoneet

EuroMining esitteli kaivosalan uutuuksia

EuroMining 2013 -messut järjestettiin syyskuun 10.-11. päivä Tampereen messukeskuksessa. Ensimmäistä kertaa pidetty tapahtuma keräsi lähes 200 näytteilleasettajaa 11 eri maasta ja kävijöitä oli 20 eri maasta liki 4000. Alan ammattilaisille tapahtuma tarjosi runsaasti nähtävää ja suuria uutuuksiakin.

Seuraavat EuroMining-messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.–21. toukokuuta 2015.

EuroMining-messuilla Sandvikilla on lanseerauksessa monta uutuutta. Suuri uutuus oli iso tuotantoporausvanu Pantera, josta tuli sekä päältälyövä DP2000 että uppoporaava DI6400, jotka perustuvat samaan runkoratkaisuun. Nähtävänä messuilla oli DI6400, joka oli järeydessään sitä luokkaa, että näyttelyhalliin asettaminen vaati erikoisratkaisuja ja -lupia.

Samalla lanseerattiin RH460-sarjan uppovasarat. Maanalaiseen tuotantoon lanseerattiin lisäksi uuden sukupolven Axera-porauslaite ja TH551-maanalainen dumpperi, jonka isoveli TH663 nähtiin Las Vegasin kaivosmessuilla.

Allu toi esille uuden, tiettyihin pehmeän kiven kaivoksiin soveltuvan työmenetelmän ja sen suorittamiseen tarvittavan seulakauhan. Allu M-sarjan materiaalinkäsittelykauhat on suunniteltu käytettäväksi 60–200 tonnin kaivukoneissa tai 50–130 tonnin kaivoskuormaajissa ja se sopii käytettäväksi myös maan alla. Kauha on hydraulinen lisälaite, joka toimii peruskoneen hydrauliikalla.

Idea menetelmään on peräisin Kiinasta, missä mobiileja Allu-seulakaujoja käytettiin taloudellisesti tehokkaana vaihtoehtona perinteiselle murskaamoille. Menetelmää ja laitetta on kehitetty yleisesti kaivoksiin pehmeän kiven käsittelyyn sopivaksi vaihtoehdoksi. M-sarjan kauhaa on jo käytetty menestyksekkäästi Virossa palavankiven kaivoksella.

Metso DNA-järjestelmä oli keskeisenä esillä Metson osastolla. Kustannus- ja ympäristötehokkuuden parantamien onnistuu nykyaikaisen automaatiojärjestelmän avulla, jollaista Metso DNA parhaimmillaan edustaa. Metso on lähiaikoina saanut Metso DNA -järjestelmätilauksia kaivoksilta Kazakstanista, Chilestä ja Venäjältä, mutta toisaalta Yaran Siilinjärven kaivoksella Metso DNA on ollut käytössä jo vuodesta 1979.

“Kun laitoksilla ei vaikeina taloudellisina aikoina ole laittaa ylimääräistä rahaa uusiin koneinvestointeihin, ne saavat enemmän irti olemassa olevista laitteistaan ja prosesseistaan älykkäillä automaatioratkaisuilla. Tuottavuutta ja kustannustehokkuutta voidaan parantaa optimoimalla prosessin suorituskykyä ja minimoimalla menetettyä tuotantoaikaa”, toteaa Metson Automaatio-liiketoiminnan mineraalien käsittelystä vastaava johtaja Kari Heikkilä.

Metso oli tuonut EuroMining-vieraiden nähtäväksi Lokotrack LT120 -esimurskausyksikön.

Doofor esitteli uutta versiota kiviporakoneistaan. Nähtävänä oli DF 550L -porakoneesta suuremmalla männällä varustettu DF 560L, joten tehoa on saatu lisää. Matalan rungon ansiosta porakone soveltuu hyvin tunnelityöskentelyyn, mutta yhtä hyvin sillä käy maanpäällinen poraus. Koneita on jo muutama käytössä Suomessa.

Toinen uusi Dofoorin vasaraversio on DF 538S -kaivosmalli T38-porakalustolle. Mallo on suurempi versio DF 500S -koneesta, joka on tarkoitettu pienemmälle reikäkoolle. Porakoneen öljyntarvetta on saatu pienennettyä entisestään uudella männän muotoilulla.

Kuorma-autoista paikalla oli Mercedes-Benz Arocs kivilavalla. Tämä auto ei ollut varsinaisesti kaivosvarustuksella, mutta matalalla ohjaamolla varustetusta versiosta sellainen kyllä on saatavana. Silloin akselit valitaan yleensä järeämmät ja lava tehdään ylisuureksi maantiemittoihin verraten. Automatisoitu 16-vaihteinen PowerShift-vaihteisto sopii hyvin kaivoskäyttöön ja vuoden vaihteessa valittavaksi tuleva turbohidastinkytkin on kaivosajoon hyvä, kytkintä säästävä valinta.

Suomen markkinoille tuli uusi lujitustuotevalikoima, Pretec. Norjalaista perua olevat tuotteet käsittävät kattavan valikoiman lujituspultteja ja asennustarvikkeita. Oma tuote-erikoisuus Pretecillä on PC-pultti, jossa injektointi suoritetaan pultin keskellä olevan reiän kautta. Ratkaisu mahdollistaa tavallista ohuemman pultin tekemisen, mikä tekee asentamisesta helppoa. Pretecille on perustettu Suomeen oma myyntiyhtiö ja toiminnan liikkeellelähtöä helpottaa ison konsernin taustatuki ja toisaalta Norjan, missä tuotteet on suunniteltu, kallio-olosuhteiden samankaltaisuus täkäläisiin nähden.

Pääsisäänkäynnin vieressä oli esillä Sunicon Oy:n uusi kuljetininnovaatio, putkihihnakuljetin. Tässä kuljetin on rakennettu putken sisään, joka toimii samalla itsekantavana runkona. Putki estää pölyn leviämisen ilmaan ja pölynpoisto saadaan rakennettua helposti imurin avulla. Kuljettimelta pudonnut materiaali saadaan putoamaan yhteen kassaan putken pohjaa myöden veden tai ilman avulla, ja tyhjennys on helposti myös automatisoitavissa. Työturvallisuus tulee samalla kuntoon, kun koko hihna on putken sisällä, mikä myös vaimentaa ääntä. Palavien materiaalien kanssa sammutusjärjestelmän toteuttaminen on helppoa. Rullien vaihtoa varten putkessa on luukut, jotka eivät unohdu kovin helposti pois paikoiltaan huoltotyön jälkeen. Upposinkitty rakenne on kestävä korroosiota vastaan.

Juha Kuusjärvi

Hansa-Machines esitteli räjähteetöntä AutoStem-louhintapanosta. Porareiässä laukaistaessa panos muodostaa korkeapaineista kaasua, joka rikkoo kiven tehokkaasti ja hallitusti. AutoStem vaatii toimiakseen ympärilleen tiiviin porareiän, joten se on turvallinen kuljettaa. Kaasu on vaaratonta hengittää, joten louhinnan jälkeen päästään heti jatkamaan töitä. Työmaakäytössä vaadittava suojaetäisyys on 20-50 metriä.

Dynasetilla on paljon erilaisia laitteita, jotka soveltuvat hyvin kaivoskoneisiinkin ja ovatkin niissä laajalti käytössä.

Uuden sukupolven kaivosjumboja edusti Sandvik DD321.

Maanalaiseen kuljetukseen suunniteltu kaivosdumpperi Sandvik TH551 oli ensiesittelyssä.

Hansa-Machines esitteli uutuutena isoa kiilauslaitetta kaivukoneen lisälaitteeksi.

Normetin ruiskubetonoinnin harjoitussimulaattoria pääsi kokeilemaan Normetin osastolla. Paikalla oli myös vasararusnauskoneen simulaattori. jossa on mukama ”perstuntuma”.

Suomalaisia laitevalmistajia, jotka jollakin tavoin ovat mukana kaivosalalla, messuilla oli varsin paljon. Usein kaivoksen olosuhteet ovat otollisia korroosion etenemiselle ja silloin puhtaus on tärkeää. Tammermaticilla on ratkaisuja myös kaivosten tarpeisiin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi