Uutiset

Työkoneet

Epirocilta uusi purkuleikkuri pulverointileuoilla

Edellisessä Maxpossa kaksi vuotta sitten kerrottiin, että Atlas Copcon kaivos- ja louhintalaitteet eriytyvät Epiroc-nimen alle. Kesällä 2018 Epiroc listautui itsenäisenä yhtiönä Tukholman pörssiin. Yritys esiintyi nyt Maxpossa ensi kertaa brändin kelta-harmaalla värityksellä. Tiedotustilaisuudessa todettiin Epirocin olevan vireä 145-vuotias startup-yritys. Epirocilla on asiakkaita jo 150 maassa ja yritys elää vahvan kasvun aikaa niin Suomessa kuin muualla maailmalla.

Hatconin GPS-seurantalaite tässä iskuvasaran kyljessä.

Uutuustuotteena oli esillä järeä, pulverointileuoilla varustettu purkuleikkuri. Se soveltuu käytettäväksi 25–40 tonnin kaivu- tai purkukoneissa. Laitteen omapaino on 3 100 kilogrammaa ja se voidaan varustaa betonin ja teräksen leikkuuseen soveltuvilla leuoilla. Purkuleikkurin mallimerkintä on CC 3100 P. Muitakin kokoja on tulossa myöhemmin.
Esillä oli myös uusi langattomasti toimiva GPS-seurantalaite iskuvasarakäyttöön. Hatcon-seurantalaitteen avulla voidaan paikallistaa vasara sekä tehdä käytönaikaista seurantaa, esimerkiksi iskujen laskennan muodossa. Laite on vielä prototyyppivaiheessa. Se tulee markkinoille ensi vuonna.

Epirocin kaivoskoneissa käytettävä akkupaketti.

Epirocilla tehdään parhaillaan akkukäyttöisten laitteiden (tunnelinporauslaite, lastauslaite ja kiviauto) testausta käytännön olosuhteissa Kittilän kaivoksessa. Tavoitteena on saada säästöä niin polttoaine-, huolto- ja tunnelin tuuletuksen kuluihin ympäristöystävällisyyttä unohtamatta. Osastolla nähtiin koneissa käytettävä, vaihdettava akkupaketti.
Porakaluston osalta kerrottiin pidentyneistä huoltoväleistä (jopa 800 h) sekä parhaillaan käynnissä olevan autonomisen porauksen kehitystyöstä.

Epiroc osti viime vuoden lopulla virolaisen Sautec A/S:n, joka toimii metsäkoneiden ja -tarvikkeiden sekä maanalaisissa kaivoksissa käytettävien koneiden kaupan alalla. Kimmo Alakoski (kuvassa) tulee hoitamaan Sautecin integrointia Epirociin oman toimensa ohella.

 

Lue myös: SIMS ja Epiroc

 

 

Lue seuraavaksi