Uutiset

Työkoneet

Ensimmäiset Energiapäivät Karvialla

Karvialla järjestettiin toukokuun alussa paikkakunnan ensimmäiset Energiapäivät. Järjestelyistä vastasi Koneyhtymä Hietikko & Raitaluoma Oy, jonka konevarikon pihamaalla tapahtuma myös pidettiin. Viimeinkin saapunut keväinen sää helli kävijöitä, joita paikalla kävi runsain määrin. Nähtävänä oli haketus-, kuljetus- ja maarakennuskalustoa. Päätös tapahtuman järjestämisestä tehtiin vasta noin kuukausi ennen h-hetkeä. Siitä huolimatta lopputuloksena oli leppoisaa viihdettä kevätpäivän ratoksi.

Karvialaisen Koneyhtymä Hietikko & Raitaluoma Oy:n yrittäjäkaksikosta Vesa Hietikko kertoi idean tällaisen tapahtumapäivän järjestämisestä syntyneen joskus Hakevuoren Energiapäivillä. Nyt sellaiset sitten päätettiin järjestää, vaikka varsin nopealla aikataululla. Tapahtumapaikkakin oli jo valmiiksi katsottuna, joten ei muuta kuin nurkat siistiksi ja soppatykki pihalle. Koneyhtymän varikko Karvian keskustan pohjoispuolella tarjosi hyvät puitteet koneiden ja muiden laitteiden esittelyyn. Näytillä oli bioenergian tuotantoon ja kuljetukseen käytettävää kalustoa sekä maarakennuskoneita.

Koneyhtymä Hietikko & Raitaluoman Vesa Hietikko (vas.) ja Tero Raitaluoma järjestivät nopealla aikataululla Energiapäivät. Taustalla Koneyhtymän uusi, I. Laurell Oy:n tuotantoa oleva hakeperävaunu.

Työnäytöksiäkin oli tarjolla, muun muassa haketusta Jenz HEM 922 Hybrid -suurtehohakkurilla ja puunhalkaisua Keslan ruuvihalkaisijalla. Jenz-laitteita maahantuovan Ideachip Machinen Jukka Humalainen oli paikalla esittelemässä laitetta.

Koneyhtymä Hietikko & Raitaluoma on merkittävä toimija alueellaan. Yritys toimii paljon haketuksen ja turpeen parissa, joiden käsittelyyn sekä kuljetukseen on käytössä paljon koneita ja kuorma-autoja. Niiden lisäksi yritys tekee myös maarakennustöitä ja maa-ainestoimituksia. Energiapäivillä nähtiinkin paljon Koneyhtymän omaa kalustoa uusimpana juuri käyttöön saatu, I. Laurell Oy:n valmistama hakeperävaunu.

Kankaanpääläisellä Ari Kalliomäellä on ehdoton ostokielto. Siitä piti vaimo vieressä huolen. Se ei kuitenkaan estänyt Sisu-Arskanakin tunnettua miestä ihailemasta uutta Sisu Polaria. Takana on kuulemma 43 vuotta Sisuilla ajoa niin tienhoidossa kuin soranajossa. Muita automerkkejä ei ole tallissa nähty.

Eduskunnan terveiset

Tapahtumakävijät saivat myös tuoreet terveiset Eduskunnasta, kun kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) kertoi energiapoliittisia näkemyksiään. Metsien miehenä hänellä on hyvä tuntuma metsien oikeanlaiseen hyödyntämiseen, joka hänen mielestään on kuitenkin viime aikoina muuttunut hieman ehkä vääräänkin suuntaan. Itärajan sulkeutumisen jälkeen on hyvää kotimaista kuitu- ja jopa tukkipuuta ajautunut energiakäyttöön, mikä Hoskosen mielestä on väärä suuntaus.

Hannu Hoskonen

Karvia on perinteistä turvetuotantoaluetta, ja siltäkin osin nähtiin niin tuotanto- kuin kuljetuskalustoa. Päättäjien taannoinen sinetöinti energiaturpeen käytön lopetukselle on koetellut alan ammattikuntaa Karviallakin, mutta toimintaa turpeen parissa on edelleen, ja turvetta Karvialla ja sen ympäristökunnissa kyllä riittää.

Koneyhtymä Hietikko & Raitaluoman Vesa Hietikko ja Tero Raitaluoma myhäilivät tyytyväisinä tapahtuman loppumetreillä. Väkeä oli kuulemma saapunut paikalle yllättävänkin paljon, tosin mitään ennakkokäsitystä määrästä ei ollut ensikertaa järjestämisen johdosta. Jatkosta ei kumpikaan mies vielä uskaltanut luvata mitään.

”Mennään vuosi kerrallaan ja katsotaan, josko joskus olisi taas ajankohtaista järjestää tällainen tapahtuma uudestaan”, totesivat molemmat miehet lopuksi yhteen ääneen.

Lämmin keväinen päivä suosi koneiden ja kuorma-autojen katselua. Muutoinkin paikalla vallitsi iloinen ja rauhallinen tunnelma, jota tosin työnäytökset välillä rikkoivat. Rikkoivat siksi, että tuulensuunta puhalsi aina haketuksesta syntyneen pölypilven suoraan yleisön sekaan. Siitä kuitenkin selvittiin ja näytökset saatiin ajettua kunnialla loppuun.

Erityiskiitokset ainakin allekirjoittaneen ja varmasti muidenkin soppatykillä vierailleiden puolesta lähtee maukkaan hernerokan keittäjälle. Muutakin mutusteltavaa oli tarjolla, joten näiltäkään energia- ja konepäiviltä ei varmasti kukaan lähtenyt pois tyhjin vatsoin.


Ideachip Machinen Jukka Humalainen takanaan yksi Energiapäivät-tapahtuman päätähdistä eli Jenz HEM 922 Hybrid -hakkuri. Se pukattiin tulille tunnin välein työnäytösmielessä. Suotuisissa oloissa haketta syntyy jopa 400 kuutiometriä tunnissa.
Kuorma-automyyjä Mika Onnela esitteli uusinta DAF XF -mallia olevaa koukkulava-autoa. Se on Nordic Truckcenterin niin sanottu demoauto, jota asiakkaat pääsevät kokeilemaan tositoimissa omissa ajoissaan muutaman päivän ajan. Koukkulaitteisto on HYVA:n perua.
Koivunen Oy:n Matti Vauhkonen oli esittelemässä Koivusen tuotetarjontaa sekä MECA Truck -raskaan kuljetuskaluston korjaamoketjua.
Honkatradingin Antti Forma oli tyytyväinen, kun kerrankin päästiin messuhommiin melkein kotinurkilla. Kentällä nähtiin niin Takeuchin kuin Hidromekin kaivukoneita.
Kihniöläinen Konepaja Ala-Katara Oy valmistaa kaivukoneiden lisälaitteita. Tässä Joni Ala-Katara vierellään Axer 650 HD -energiakoura, joka on tarkoitettu käytettäväksi 12–30 tonnin peruskoneissa.
Iivarilla on meno päällä.

Lue seuraavaksi